Isărescu: Am înţeles, prin firma mea, că nu este uşor să faci afaceri "în sens pozitiv" în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul mare de impozite, birocraţia şi confuzia dintre afaceri şi afacerism, sunt principalele motive pentru care nu este uşor să faci afaceri în România, în sens pozitiv, spune guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Mugur Isărescu: Aş vrea să prind adoptarea monedei unice, măcar ca pensionar

 "Nu pot să spun că business-ul merge uşor. Vinăria aceasta, podgorie asta micuţă, m-a apropiat foarte mult de lumea de afaceri şi am înţeles dinăuntru. Nu eu conduc firma pentru că nu am voie prin lege, dar mă implic, că sunt acţionarul principal. Uitându-mă la cifre şi văzând cum merg lucrurile, am înţeles că nu este uşor să faci afaceri în România, afaceri în sens pozitiv.

Birocraţia este mare, există raportări absolut nenecesare şi nu se fac prin computer, trebuie să te duci de exemplu de la Drăgăşani la Vâlcea cu maşina ca să depui o hârtie", a declarat Isărescu, în cadrul emisiunii " După 20 de ani", difuzată duminică la Pro TV şi citată de Mediafax.

Această problemă i-a semnalizat-o şi fostului ministru al Finanţelor, Sebastian Vlădescu, răspunsul pe care Isărescu l-a primit fiind că "este o anomalie care se va corecta".

"Numai că durează de doi ani de când am ridicat-o eu prima dată, că mi s-a părut aşa. E hazlie în definitiv, intră ceva în teatrul absurdului, te trimite la ideea că de aceea s-a născut aici Eugen Ionescu. Nu îţi vine să crezi că se întâmplă. Dar sunt mult mai multe alte lucruri care îngreunează mediul de afaceri", a menţionat guvernatorul băncii centrale.

Printre factorii defavorabili mediului de afaceri din România, Isărescu a dat ca exemplu numărul mare de raportări şi de impozite, dar şi confuzia dintre afaceri şi afacerism.

"A face afaceri înseamnă a crea locuri de muncă, a plăti salarii, a plăti impozite, într-un mediu concurenţial. Asta este economia de piaţă. Trebuie să o acceptăm, odată pentru totdeauna. Tulburarea aceasta continuă, confuzionarea mediului de afaceri cu tunari, cu afaceri neserioase. Nu spun că nu se întâmplă în România, nu le stăpânesc, nu se întâmplă în domeniul meu, dar cred că este nesănătoasă. Mediul de afaceri trebuie să fie încurajat, spiritul antreprenorial trebuie să fie încurajat, la fel ca munca, la fel ca inovaţia, aceasta este baza creşterii economice sănătoase, nu altceva", a concluzionat guvernatorul BNR.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite