Industria şi exporturile ne-au scos din recesiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii, dar şi guvernanţii spun că românii vor simţi mai târziu creşterea statistică a economiei şi îndeamnă la cumpătare. În ciuda creşterii economice înregistrate în ultimele două trimestre, românii continuă să se confrunte cu scăderi salariale şi scumpiri ale bunurilor de consum.

Ieşim din criză cu salarii mai mici şi preţuri mai mari

Prognozele guvernanţilor români, ale oficialilor Fondului Monetar Internaţional, dar şi ale majorităţii analiştilor financiari au fost confirmate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). După doi ani şi nouă luni, economia României a ieşit tehnic din recesiune. Iar asta pentru că Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat un avans în două trimestre consecutive faţă de perioada precedentă.

După ce economia a consemnat o creştere nesemnificativă, de 0,1%, în ultimele trei luni din 2010 faţă de trimestrul precedent, avansul a fost unul mai însemnat în prima parte a acestui an. Astfel, PIB a urcat cu 0,6% în primul trimestru faţă de ultimele trei ale anului trecut, potrivit primelor estimări ale INS.

Practic, România a intrat în recesiune în iulie 2008, când economia a început să o ia la vale. La începutul anului 2009, PIB înregistrase deja două trimestre consecutive de scădere.  Deşi Statistica nu a prezentat detaliat evoluţia PIB în primul trimestru, din cifrele prezentate anterior, pe sectoare de activitate, reiese că industria şi exporturile, în bună parte de produse industriale, au fost motorul ieşirii din recesiune. De exemplu, numai în luna martie din acest an cifra de afaceri din industrie a crescut cu 17,7% faţă de luna precedentă. În acelaşi interval, exporturile de bunuri au consemnat un avans de 16,4% la valori exprimate în euro.

Românii încă simt criza

În schimb, consumul românilor a continuat să scadă din cauza salariilor mai mici şi a scumpirilor, respectiv scăderea puterii de cumpărare. Deşi economia a ieşit tehnic din recesiune, românii vor resimţi în continuare criza. Cei mai optimişti analişti cred că până la finele anului, dar există şi păreri potrivit cărora sfârşitul crizei nu se va produce mai devreme de doi ani.

Mesaje de temperare

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat ieri că această ieşire din recesiune „nu are cum să se reverse imediat în casele românilor". El a spus că românii vor continua să-şi ajusteze consumul până la finalul anului 2012 şi chiar şi în 2013.

„Această creştere economică pozitivă nu are cum, din punct de vedere economic şi matematic, să se reverse imediat în casele românilor. Ştiu din experienţa anului 2000, atunci când am obţinut o creştere «plus» şi abia peste vreo doi sau trei ani au început să vadă românii în casele lor ce s-a întâmplat", a transmis Vasilescu.

La rândul său, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a arătat că primul efect al ieşirii din recesiune va fi sporirea încrederii investitorilor în economia românească. „Chiar dacă acest avans economic nu se va putea distribui echivalent în rândul populaţiei, locurile de muncă vor creşte, ceea ce înseamnă că veniturile românilor vor spori în timp", a mai arătat şeful Finanţelor. Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, atenţionează că alimentarea aşteptărilor că ieşirea din recesiune ne va permite să revenim la salariile din sectorul bugetar de dinaintea tăierilor de 25%, să creştem pensiile şă să reducem  taxele poate fi extrem de periculoasă.

Chiar şi premierul Emil Boc s-a menţinut rezervat ieri, după anunţarea datelor INS. Acesta a spus că ultimele cifre transmit un semnal pozitiv, care trebuie privit cu responsabilitate, prudenţă şi realism. „Creşterea economică nu va fi posibilă dacă nu apăsăm pedala de accelerare a reformei. Nu trebuie să cădem în patima populismului", a arătat şeful Executivului.

Creşterea peste aşteptări poate aprecia leul

Creşterea economică din primul trimestru a depăşit semnificativ aşteptările pieţei şi este posibil ca, în următoarele luni, să asistăm la o revizuire în creştere a proiecţiilor privind activitatea economică din acest an, a transmis ieri ING. Prog­noza anterioară a insituţiei de credit plasa avansul PIB în T1 - exprimat în termeni trimestriali ajustaţi sezonier - între 0,3% şi 0,7%.

Spaţiu de manevră pentru banca naţională

„Aceasta este semnificativ mai mare decât rezultatul unui sondaj recent, ce indică o  creştere de 0,2%. Mai spectaculoasă este diferenţa dintre rata anuală aşteptată de piaţă şi cea efectivă: 0,2%, respectiv 1,6%", se arată într-un raport ING. Potrivit economiştilor băncii, o cifră care să indice o creştere atât de puternică ar sugera că banca cantrală are mai mult spaţiu de manevră decât era estimat în trecut. „Unii participanţi la piaţă ar putea să se aştepte ca aceasta să întărească politica monetară, prin permiterea unei aprecieri suplimentare a leului", se mai spune în document. În acelaşi timp, se poate ca participanţii la piaţă să îşi amâne proiecţiile pentru o reducere a ratei dobânzii de politică monetară.

Cele mai recente sondaje arată că analiştii se aşteaptă la o reducere a ratei de 25 de puncte de bază (0,25%) în primul trimestru al anului următor. Ieri, moneda naţională a pierdut tot avansul câştigat la deschidere, iar cotaţiile s-au întors aproape de 4,1150 lei/euro spre finalul sesiunii. Evoluţia a fost corelată cu mişcarea valutelor din regiune, ca urmare a creşterii aversiunii faţă de risc a jucătorilor străini.

România în trimestrul I*

Domeniu    Evoluţie
Salariul net    -0,2%
Inflaţia    +2,1%
Salariul real    -2,3%
Comerţ (total)    -5,4%%
Comerţ auto    +4,8%
Comerţ alimentare    -10,7%
Comerţ nealimentare    -1,3%%
Comerţ carburanţi    -5,1%
Servicii    +7,4%
Construcţii    -4,4%%
Producţia industrială    +11,4%
Vânzări industrie  +24,3%
Comenzi noi industrie    +26,4%
Costuri de producţie    +11%
Înmatriculări auto pasageri    -7,7%
Înmatriculări auto mărfuri   +57,9%
Resurse de energie primară   +3,2%
Consumul de electricitate    -2,9%
Exporturi     +39,4%
Importuri    +24,8%

" Creşterea economică nu va fi posibilă dacă nu apăsăm pedala de accelerare a reformei. Nu trebuie să cădem în patima populismului."
Emil Boc
prim-ministru

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite