Indemnizaţia pentru mame ajunge la 685 de euro în Belgia / Vezi ce indemnizaţii primesc mamele din alte state din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mamele din UE pot sta acasă şi patru ani de zile - în Cehia, iar cele din Belgia primesc indemnizaţii pentru creşterea copilului de 685 de euro. În România însă mamele vor să protesteze împotriva măsurilor de austeritate anunţate de Guvern prin care indemnizaţia este redusă cu 25%.

Mămicile vor picheta, mâine, Ministerul Muncii fiind nemulţumite de măsurile de austeritate care vor reduce indemnizaţia de creştere a copilului cu 25% de la 1 iunie 2010. În prezent, în România, suma reprezintă 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni şi se acordă timp de doi ani.

Astfel, după aplicarea măsurilor pe care Guvernul le va anunţa săptămâna viitoare, mamele vor primi 64% din salariu pentru creşterea copiilor, dar nu mai puţin de 600 lei şi nu mai mult de 4000 lei.

Din momentul anunţării pachetului de măsuri de austeritate au circulat diverse variante privind reducerea indemnizaţiei pentru mame: stabilirea unei sume fixe sau scăderea procentului actual.

"Modelul agreat acum de noi se apropie cel mai mult de cel din Germania, cu menţiunea că indemnizaţia se acordă pentru maximum 14 luni părinţilor care se ocupă de îngrijirea copilului care renunţă la activitate sau care lucrează până la 30 de ore pe săptămână.  Cuantumul minim plătit ca drept de indemnizaţie de creştere a copilului este 300 euro, iar cuantumul maxim 1800 euro. Cuantumul reprezintă 67% din venitul net al părintelui care solicită indemnizaţia", scrie Andreea Paul-Vass, consilier pe probleme economice al premierului Emil Boc, pe blogul personal.

Indemnizaţia în celelalte state europene poate ajunge până la 685 de euro, aşa cum se întâmplă în Belgia, iar mamele din Uniunea Europeană stau acasă cel puţin 2 ani, în unele ţări, precum Cehia, ele pot sta şi 4 ani.

12 dintre cele 27 state membre UE, inclusiv in România, au instituită o formă de concediu parental. Cuantumul indemnizaţiei variază în functie de vârsta copilului, de rangul născutului, de veniturile realizate de părinti şi chiar de tipul de contract de muncă avut de părinte sau de întreruperea totală sau parţială a activităţii profesionale (Belgia, Franţa), de nivelul deficitelor bugetare.

La capătul opus se află mamele din Danemarca, cele care primesc cea mai mică indemnizaţie din Uniunea Europeană, de 1006 euro pe an. Cu toate acestea statul plăteşte indemnizaţia de creşterea copilului până când acesta împlineşte nouă ani.

În Belgia, indemnizaţia se acordă în funcţie de perioada de activitate profesională, dar mamale pot sta acasă între 3 şi 6 luni. Pentru întrerupere totală a activităţii de muncă ele primesc 684,94 euro, iar pentru întrerupere parţială între 342,46 (pentru persoanele cu vârstă mai mică de 50 ani) şi 580,90 euro (pentru persoanele cu vârstă mai mare de 50).

În Austria, indemnizaţia se acordă indiferent dacă mamele desfăşoară o activitate profesională sau nu, un cuantum de 14,53 euro zilnic până la vârsta de 30 de luni a copilului. În cazul gemenilor se acordă încă 50% din valoare.

În Bulgaria, se acordă pe baza contributivă persoanelor care solicită concediu pentru creşterea copilului mic, până la vârsta de 2 ani a copilului, pentru primii trei copii şi până la 6 luni pentru următorii copii în cuantum de 240 BGN/lună (aprox. 123 euro).

În Cehia, alocaţia parentală se suportă din taxe, printr-un sistem contributiv şi se acordă persoanelor care se ocupă de îngrijirea copilului. Mama care stă acasă timp de doi ani cu copilul primeşte 425 de euro pe lună. Dacă tatăl alege să aibă grijă de copil, el poate sta trei ani acasă şi primeşte 283 de euro pe lună.

În Ungaria, prestaţia se acordă până la împlinirea copilului a vârstei de 2 ani şi reprezintă 70% din media veniturilor brute zilnice din anul anterior. Maxim 70% din valoarea dublă a salariului minim HUF 91.700 (€ 365).

În Franţa, cuantumul total al indemnizaţiei este de 530,72 euro. Cuantumul parţial este de 403,56 euro în cazul unei actitivăţi cu jumătate de normă. Suma acordată unei persoane care are în îngrijire un copil sub vârsta de 3 ani, variază în funcţie de veniturile familiei respective.

Informaţiile provin din analizele comparative efectuate de către Ministerul Muncii, publicate şi pe blogul consilierului Andreea Paul-Vass.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite