În căutarea anilor pierduţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pensionarii militari ale căror acte de vechime în muncă nu au fost găsite sau nu au fost procesate de MApN au primit drepturile băneşti diminuate. Lipsa documentelor doveditoare a dus la scăderi ale pensiilor între 15% şi 50%.

Unul dintre foştii militari cărora le-a scăzut pensia este colonelul în rezervă Petru Doboseru, care este în prezent şi preşedintele Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă de la Vaslui.

Mai citeşte şi:

O pensie militară din trei scade în urma recalculării

Colonelul spune că s-a pensionat în 2001, la 54 de ani şi 35 de ani de vechime. Casa de Pensii a Ministerului Apărării nu a găsit însă toate documentele care să confirme vechimea în muncă a lui Petru Doboseru. Lipsea un an şi jumătate, motiv pentru care Doboseru a primit de la 1 ianuarie pensia diminuată. „Mi-au redus pensia de la 4.500 de lei brut la 3.900 de lei brut. Cu aproximativ 15%", a spus rezervistul. Petru Doboseru a făcut contestaţie, a umblat să facă rost de hârtiile lipsă şi acum speră să primească banii ce i se cuvin. „După părerea mea, nu se puteau procesa atât de multe cereri într-un termen atât de scurt, trebuia de fapt prelungit termenul până la care să poţi depune actele. Legea este proastă. Dar a fost votată de toţi parlamentarii de la toate partidele. Ea poate fi corectată printr-o ordonanţă de urgenţă", mai spune colonelul.

Nicolae Istrate, colonel în rezervă, care a lucrat ca genist în aviaţie, a ieşit la pensie la 53 de ani, în ianuarie 2006, la limită de vârstă în grad. Acum, colonelul face parte din comitetul de conducere a incubatorului de afaceri a cărei misiune constă în sprijinirea afacerilor iniţiate de persoanele disponibilizate din armată. „Mi-a scăzut pensia de la 3.200 de lei la 1.900 de lei, dar mie nu mi se găsesc opt ani. O dată cei lucraţi între 1976 şi 1982, perioadă când am fost în aceeaşi unitate militară, în Regimentul 70 Aviaţie. Nu mi-au găsit nici perioada de la Academia Militară dintre anii 1986 şi 1988", a spus colonelul Istrate.

Un alt militar căruia i-a scăzut pensia este Vasile Ghinea, locotenent- colonel, care a ieşit la pensie, la cerere, la 44 de ani, în 1999. Avea o vechime în muncă de aproape 30 de ani. Militarul a făcut cerere de recalculare când a împlinit 55 de ani şi astfel, în 2009, a venit decizia de pensie recalculată. Pensionarul spune că în urma recalculării avea o vechime de 36 de ani, 11 luni şi 19 zile, pentru care a primit 1.970 de lei. Din această lună însă, pensia lui a scăzut la 1.444 de lei în ianuarie.

Cum cresc sau scad pensiile militare

Tabelele publicate miercuri pe site-ul MApN arată că pensiile sub 3.000 de lei  nu au scăzut pentru stagiul complet de cotizare, adică o vechime de 20 de ani şi 55 de ani de vârstă.  4.158 de pensii sub 3.000 de lei recalculate la cerere au scăzut însă fie pentru că cele două condiţii nu erau îndeplinite simultan, fie pentru că la minister nu s-au găsit acte care să dovedească veniturile pensionarilor militari. MApN a recalculat la cerere circa 26.000 de pensii.

Documentele postate de MApN mai arată că pensiile la vârstă au crescut, unele chiar cu peste 3.000 de lei. Creşteri s-au înregistrat chiar şi în cazul majorităţii „incompleţilor". Proporţia creşterilor la pensiile incomplete este mai mare în rândul gradelor mici, în special la subofiţeri. Aceştia au obţinut un plus de peste 1.000 de lei la pensie, chiar dacă s-au retras din sistem mult înainte de 40 de ani. Pentru cei care nu au făcut cerere de recalculare, pensiile au fost socotite pe baza salariului minim brut pe economie din anul respectiv.

Rezerviştii ies în stradă

Luni, 24 ianuarie, rezerviştii Armatei Române vor mărşălui pe străzile Capitalei. Potrivit secretarului general al Sindicatului Disponibilizaţilor, colonelul (r) Constantin Monac, va fi cel mai amplu protest de până acum al pensionarilor.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite