Haosul recalculării pensiilor militare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traian Băsescu a relansat, din supermarket, disputa privind recalcularea pensiilor . Şeful statului a avertizat că decizia Înaltei Curţi privind suspendarea procedurii de recalculare a pensiilor militare trebuie res­pec­tată. Guvernul îşi vede mai departe de treabă.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri că hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) privind recalcularea pensiilor militare "trebuie respectată". "Nu-i decât o soluţie, să fie respectată hotărârea Înaltei Curţi", a comentat Traian Băsescu, aflat la cumpărături într-un supermarket din Bucureşti. Întrebat de reporterul Realităţii TV cum comentează anunţul Guvernului Boc potrivit căruia va continua recalcularea pensiilor, şeful statului a sugerat că Executivul nu trebuie să iasă din litera şi spiritul unei hotărâri a instanţei supreme. "Nimic în afara hotărârii Înaltei Curţi nu poate funcţiona", a fost mesajul preşedintelui pentru Cabinetul Boc.

Citiţi şi: În căutarea anilor pierduţi

Elena Udrea comentează la Iaşi declaraţiile preşedintelui Băsescu cu privire la recalcularea pensiilor militarilor

Specialiştii în contencios administrativ contactaţi de "Adevărul" susţin că procesul de recalculare a pensiilor militare trebuie să înceteze imediat şi pentru toată lumea, conform cu hotărârea judecătorească. Guvernul a anunţat, însă, că va continua acţiunea, bazându-se pe o serie de interpretări proprii ale sentinţei.

Hotărârea de Guvern, „discriminatorie"

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, la 7 ianuarie, suspendarea aplicării HG 735/2010 privind procedura recalculării pensiilor militare de stat, ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor din penitenciare. Hotărârea magistraţilor nu a oprit, însă, Guvernul să continue procedura de recalculare a pensiilor, fapt care a atras protestele militarilor rezervişti. La 21 ianuarie, instanţa supremă îşi motivează decizia astfel: "Înalta Curte apreciază că este corectă concluzia primei instanţe (Curtea de Apel Cluj-n.r.), în sensul că HG 735/2010 creează o situaţie discriminatorie prin determinarea punctajului mediu anual pe baza salariului mediu brut pe economie din perioadele pentru care beneficiarii pensiilor nu au depus cereri de recalculare şi documente doveditoare".

 În plus, Înalta Curte a precizat că "HG 735 produce efecte erga omnes (în ceea ce-i priveşte pe toţi - n.r.), cu alte cuvinte, se referă la toate persoanele aflate sub incidenţa sa: foştii militari, poliţişti, funcţionari publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, pentru care se dispune recalcularea pensiilor". Imediat după publicarea motivării, Guvernul Boc a anunţat că instituţiile din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională pot continua recalcularea pensiilor. Argumentul: hotărârea judecătorească se aplică numai militarilor pensionari care au formulat reclamaţii în instanţă, cerând anularea HG 735.

La 28 septembrie 2010, Secţia comercială şi de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Cluj a decis suspendarea executării HG 735. Decizia a fost contestată la ÎCCJ, care s-a pronunţat irevocabil pe suspendarea actului normativ. Procesul pentru anularea HG 735 este în continuare pe rol. 

"Nimic în afara hotărârii Înaltei Curţi nu poate funcţiona."
Traian Băsescu preşedintele României

Specialiştii spun că recalcularea pensiilor trebuie oprită

Specialiştii în contencios administrativ susţin că Guvernul trebuia să oprească procesul de recalculare a pensiilor militare încă din 7 ianuarie, când Înalta Curte a decis suspendarea HG 735. „În dreptul public, hotărârile de suspendare a unui act normativ sunt opozabile erga omnes, adică se aplică tuturor care intră sub incidenţa legii în cauză. Numai în dreptul civil, o astfel de decizie are efect exclusiv asupra părţilor", ne-a declarat avocatul Iulian Lepa.

Avocatul Cătălina Rădulescu (foto) merge mai departe şi precizează că Executivul trebuia să oprească recalcularea pensiilor imediat după sentinţa Curţii de Apel Cluj, din septembrie 2010. „Legea 554/2004, a contenciosului administrativ care reglementează procedura după care se judecă acţiuni introduse împotriva actelor normative, arată că recursul nu e suspensiv de executare pentru hotărârile prin care se suspendă acte administrative, care sunt executorii de drept. Această dispoziţie a legii este explicata şi în hotărârea Înaltei Curţi prin care s-a respins recursul Guvernului", a spus Cătălina Rădulescu. Specialiştii în drept sunt de părere că Guvernul este în culpă dacă va continua recalcularea pensiilor, făcându-se vinovat de nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti şi de abuz în serviciu.  ;Andreea Ofiţeru

Militarii în rezervă nu renunţă la protest

image
image

Rezerviştii se pregătesc să iasă în stradă  Foto: Mircea Păun

Declaraţia preşedintelui Traian Băsescu nu i-a convins pe  militarii în rezervă să renunţe la acţiunile de protest anunţate, ei afirmând că nu vor anula marşul de mâine, care va avea loc în Capitală între orele 10 şi 15, şi nici mitingurile din judeţe. „Eu cred că este singura declaraţie normală pe care Traian Băsescu o dă în ultimii trei ani. Hotărârea Înaltei Curţi nu este valabilă numai pentru cele şapte persoane care au dat statul în judecată, ci pentru toată lumea. Noi ne continuăm protestele", a spus Mihail Popescu, fost şef al Marelui Stat Major şi membru al Sindicatului cadrelor militare şi în rezervă.

Un alt fost militar, Dumitru Rinciog arată că respectarea hotărârii înseamnă de fapt oprirea recalculării. „E mai bine mai târziu decât niciodată pentru o astfel de declaraţie. Noi oricum vom cere stoparea recalculării şi luni când vom face marşul de protest. Respectarea hotărârii înseamnă oprirea recalculării şi revenirea la pensiile din decembrie 2010 pentru toată lumea", a spus Dumitru Rinciog. Preşedintele sindicatului, Mircea Dogaru, a declarat că afirmaţiile preşedintelui sunt doar „simple vorbe". "Sunt zeci de oameni care au fost aduşi la Bucureşti, tonnere cumpărate, hârtie, din ce bani? Cine o să plătească toate acestea?", a spus Mircea Dogaru.

El a mai spus că mitingul programat pentru luni, 24 ianuarie va avea loc, iar sindicatul pe care îl reprezintă "se luptă în continuare" pentru recunoaşterea suspendării irevocabile a aplicării HG 735 şi pentru recunoaşterea faptului că pensia este un drept patrimonial dobândit care nu poate fi afectat. ;Andreea Ofiţeru

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite