Secretarul de stat George Costin, reţinut de DNA, pentru 24 de ore, într-un caz de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 George Costin, secretarul de stat pentru problemele revoluţionarilor, a fost adus de poliţişti, luni după-amiază, la sediul DNA din Piteşti, unde este audiat în cazul unor acuzaţii privind infracţiunea de luare de mită.

UPDATE 15.42 Premierul Mihai Răzvan Ungureanu l-a demis pe George Costin din funcţia de secretar de stat al revoluţionarilor.

UPDATE 15.22 Procurorii piteşteni au emis o ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore pe numele lui George Costin.

Costin este acuzat că, prin intermediul Asociaţiei "Metrou", a creat o reţea de falşi revoluţionari, de la care a încasat sume mari de bani. Ziarul "Adevărul" a demarat, încă din vara lui 2011, o campanie prin care a cerut demiterea lui George Costin din Guvern, prezentând cu documente neregulile săvârşite de fostul şef al gărzilor patriotice de la IMGB.

Concret, Costin i-a obligat pe membrii asociaţiei sale de revoluţionari să semneze contracte de reprezentare prin care aceştia se angajau să-i cedeze un anumit procent din sumele încasate retroactiv de la bugetul de stat. El a dezvoltat în acest fel o afacere de milioane de euro.

Tot astăzi, deputatul Nicolae Mircovici (din partea minorităţii bulgare) a anunţat că premierul Mihai Răzvan Ungureanu a promis, în ultima şedinţă a coaliţiei de guvernare, că-l va demite azi pe George Costin din funcţia de secretar de stat.

Neregulile comise de George Costin

Înainte de Revoluţie, Costin a fost şeful de stat-major al Gărzilor Patriotice de la IMGB, adică a fost parte a forţelor de represiune împotriva demonstranţilor anticomunişti. Până la 22 decembrie '89, Costin a fost membru PCR. Acţiunile lui din timpul Revoluţiei încep după fuga lui Ceauşescu, atunci când Revoluţia fusese înfăptuită. 

În ultimii ani a câştigat în jur de şapte milioane de euro dintr-o afacere pusă la cale cu sprijinul impostorilor din cadrul asociaţiei sale, „Decembrie 1989 - Metrou". Astfel, „revoluţionarii" s-au învoit să-i cedeze lui Costin un anumit procent din indemnizaţiile primite retroactiv, din 2004 şi până în prezent. Târgul a fost benefic pentru ambele părţi, dar distructiv pentru bugetul de stat: indivizi care n-au făcut nimic la Revoluţie s-au ales cu o indemnizaţie de 2.000 de lei, lunar, pe viaţă, iar Costin a garantat pentru nişte impostori în schimbul unor sume uriaşe. „Adevărul" a prezentat documente care atestă că George Costin pretindea de la fiecare impostor câte 19.000 de lei (190 de milioane de lei vechi).

În 1996, Costin a creat un act care a ajutat 2.337 de oameni să ia certificate de revoluţionar. Documentul, care la prima vedere părea semnat de către directorul IMGB, nominaliza 2.337 de persoane care ar fi participat la Revoluţie în jurul platformei IMGB. Costin a recunoscut că, de fapt, iscălitura de pe document îi aparţine şi nu-şi explică de ce a semnat în locul altei persoane. Explicaţia e simplă: suma din contul lui Costin a crescut direct proporţional cu numărul revoluţionarilor pe care i-a promovat.

Costin a facilitat obţinerea de titluri de revoluţionar pentru soţia sa, Florentina, şi pentru fratele său, Octavian. „În timpul Revoluţiei, soţia mea lucra la IMGB şi a adus mâncare la muncitori, iar fratele meu era militar la Piatra Neamţ", spune Costin. Niciunul dintre aceştia nu se încadrează în rigorile legii recunoştinţei (Legea 341/2004)

George Costin şi-a obţinut diploma de licenţă în "Contabilitate şi informatică de gestiune" după un troc cu falsificatorul de documente Silviu Dobronăuţeanu. În schimbul actului de studii, Costin i-a promis lui Dobronăuţeanu un certificat de revoluţionar. Dobronăuţeanu figurează într-un tabel cu „luptători în Revoluţie" de la SSPR, dar până acum nu a primit certificatul de ­revoluţionar.

Citiţi şi

Marile jafuri ale escrocului din Guvern

Afară cu George Costin din Guvern!

George Costin, gardianul nevăzut al preşedintelui 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite