George Costin, gardianul nevăzut al preşedintelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin asociaţia sa, secretarul de stat al revoluţionarilor a recurs la un artificiu prin care nimeni nu mai poate protesta la Cotroceni. După protestele violente ale poliţiştilor şi ale profesorilor, din toamna anului trecut, asociaţia lui Costin a luat autorizaţie pentru a ocupa spaţiul destinat mitingurilor, lângă Cotroceni.

Mii de impostori cu certificate de revoluţionar au căpuşat bugetul de stat în ultimii 20 de ani, susţinuţi cu ardoare de politicienii care ­le-au votat legi, le-au dat ordonanţe de urgenţă şi amendamente aducătoare de noi şi noi avantaje. Complicitatea clasei politice n-a fost însă întâmplătoare. Mulţi dintre revoluţionari sunt sau au fost senatori, deputaţi ori membri ai partidelor importante, dar asta nu este singura explicaţie. Politicienii i-au răsplătit din greu pe revoluţionari pentru că aceştia au însemnat mereu o masă de manevră numai bună de folosit în campanii electorale şi în atingerea unor interese.

Un exemplu concret despre cum sunt folosiţi revoluţionarii îl aduce în prim-plan tot pe George Costin, membru PDL şi secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor. Prin intermediul asociaţiei sale (Asociaţia „Decembrie 1989 - Metrou"), acesta îl protejează pe preşedintele Traian Băsescu de eventualele proteste de stradă care ar putea avea loc în faţa Palatului Cotroceni. Concret, pe 24 septembrie 2010 a avut loc în Bucureşti un protest al poliţiştilor, care au mărşăluit din Piaţa Victoriei până la palatul prezidenţial, unde au scandat celebra sintagmă „ieşi afară / javră ordinară!".

A urmat apoi un alt protest dur, cel al profesorilor, din 5 octombrie 2010. După câteva zile, asociaţia condusă de George Costin a solicitat de la Primăria Capitalei o permisiune de protest pe termen lung pentru zona din faţa Palatului Cotroceni şi a obţinut autorizaţie pentru perioada octombrie 2010 - martie 2011, în intervalul orar 9.00 - 18.00. Astfel, preşedintele Traian Băsescu a fost protejat de eventuale proteste nedorite, iar George Costin a fost numit, în octombrie 2010, secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor.

„Care e problema?"

În martie 2011, Asociaţia „Metrou", condusă de George Costin, şi-a schimbat numele în Asociaţia Revoluţionarilor Anticomunişti şi a prelungit autorizaţia de protest până în 17 aprilie, după care „ştafeta" a fost preluată de Fundaţia Revoluţiei, condusă de Iordan Rădulescu, un apropiat al lui Costin.

„Da, Asociaţia «Metrou» are aprobare pentru miting la Cotroceni, care e problema?  Solicită nişte chestiuni de interes general. Acum a prelungit altă asociaţie, Fundaţia Revoluţiei. Fac prin rotaţie asociaţiile până se rezolvă revendicările", ne-a declarat secretarul de stat George Costin. În realitate, revendicările aşa-zişilor revoluţionari sunt destul de neclare, iar protestele lor se rezumă la câţiva indivizi apatici care mai trec din când în când prin faţa Palatului Cotroceni, sunt băgaţi de jandarmi într-un ţarc, stau câteva ore şi pleacă acasă. Ieri, în jurul prânzului, în faţa Palatului Cotroceni nu exista niciun protest, era linişte deplină. Costin susţine că oamenii săi au revendicări clare şi aşteaptă medierea preşedintelui: „Poporul a spus la referendum să se modifice Constituţia. Şi noi cerem modificarea Constituţiei, pentru asta se protestează, plus Legea lustraţiei şi Legea răspunderii ministeriale. Când preşedintele va face medierea, probabil că oamenii se vor retrage".

Revoluţionarii se blochează unii pe alţii

Din cauza acestei manevre s-a ajuns ca revoluţionarii să se blocheze singuri. Aceştia anunţaseră de ceva timp că astăzi vor organiza un protest la Cotroceni după ce premierul Emil Boc a declarat că vrea să desfiinţeze indemnizaţiile pentru „luptătorii remarcaţi".

În urmă cu două zile, asociaţiile din Consiliul de Onoare al Revoluţiei din Decembrie '89 (CORD), aflate sub influenţa lui George Costin şi implicit a PDL, au anunţat că nu vor mai participa. De cealaltă parte, organizaţiile din Blocul Naţional al Revoluţionarilor (BNR), conduse de PSD-istul Dorin Lazăr Maior şi fidele opoziţiei, au încercat să obţină autorizaţie de protest dar n-au reuşit din cauza artificiului făcut de Costin, astfel că protestul de astăzi nu va mai avea loc sau, dacă va avea loc, va fi ilegal.

"Da, Asociaţia «Metrou» are aprobare pentru miting la Cotroceni, care e problema?"
George Costin
secretar de stat

Şantaj şi ameninţări între capii revoluţionarilor

Emil Cutean  Foto: Agerpres



În ultimii ani, polii de putere din rândul revoluţionarilor au fost George Costin şi Emil Cutean. Greu de spus care dintre cei doi e mai pătat. Prezentăm mai jos, pe scurt, un episod care arată cum masa revoluţionarilor a ajuns să funcţioneze după reguli lipsite de moralitate: şantaj, ameninţări şi răzbunare. Între "oamenii lui Costin" şi "oamenii lui Cutean" s-a purtat o răfuială, adesea politică (cele două facţiuni sunt ariergarda PDL, respectiv PSD). O răfuială pe banii celor care muncesc.

Dorinţa lui Costin: „Să-mi lase oamenii în pace"

În anul 2004, Cutean a abuzat de funcţia sa de secretar de stat al revoluţionarilor şi a deturnat 85.500 de euro din contul SSPR în contul asociaţiei sale, "Club 22". A fost prins, iar anul acesta a fost condamnat la cinci ani de închisoare. Mai are o singură cale de apel. Omul care a scos la iveală această afacere ilicită a fost George Costin. Nu din spirit civic, ci pentru că vâna postul de secretar de stat, pe care l-a obţinut până la urmă. Costin, prin Asociaţia "Metrou", a cerut o expertiză juridică pentru a proba în instanţă vinovăţia lui Cutean. Îl lăsăm pe Costin să spună cum a acţionat mai departe: "A fost finalizată expertiza judiciară vizavi de acei bani pe care Cutean i-a furat de la SSPR, iar eu trebuia să plătesc această expertiză. Costa vreo 140 de milioane de lei vechi. Atunci l-am chemat pe un om de-al lui Cutean şi i-am zis că mi-a venit expertiza şi că e grav de tot, e de puşcărie. I-am zis că nu vreau să plătesc 140 de milioane. Renunţ la expertiză, nu o trimit ca probă la dosar şi procesul se încheie. Dar ­să-mi dea garanţia că îmi lasă oamenii în pace şi că îşi vede de treaba lui. A doua zi mi-a dat telefon Cutean şi mi-a spus «Sugi p...». De atunci nu l-am mai iertat şi uite că se duce la puşcărie".

Cum să demiţi un secretar de stat

Cu mii de revoluţionari în spate, puterea lui George Costin a ajuns atât de mare la un moment dat încât acesta putea schimba secretarii de stat după bunul-plac. Spre sfârşitul lui 2007, la conducerea Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor (SSPR) a fost numit Puiu Fesan (PNL), care a sesizat DNA cu privire la mai multe nereguli petrecute la SSPR în perioada când George Costin fusese subsecretar de stat. Imediat, revoluţionarii au pichetat sediul PNL, cerând cu vehemenţă demiterea lui Puiu Fesan. Câteva săptămâni mai târziu, acesta a fost bătut de un revoluţionar chiar la intrarea în Guvern, dar a refuzat să-şi dea demisia.

image

Membrii Asociaţiei „Metrou“ au cerut, în repetate rânduri, demisia lui Cutean   Foto: Agerpres



Astfel că revoluţionarii au intrat în greva foamei la Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti, mentorul acestei acţiuni fiind George Costin, care atunci era preşedintele Blocului Naţional al Revoluţionarilor (BNR). Principalele revendicări ale greviştilor erau demiterea secretarului de stat, dar şi prelungirea termenului de preschimbare a certificatelor.

image

Revoluţionarii conduşi de Costin au obţinut prelungirea termenului şi au ieşit din greva foamei. N-au renunţat însă şi la ideea de a-l demite pe Fesan. În iunie 2008, aceştia au protestat din nou la sediul PNL şi în faţa Guvernului, cerând înlocuirea lui Puiu Fesan cu George Costin. Premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, s-a ţinut tare pe poziţie şi a refuzat demiterea secretarului de stat.

Greva foamei, prin rotaţie

La câteva luni după venirea lui Emil Boc în funcţia de prim-ministru (decembrie 2008), Puiu Fesan a fost schimbat cu Emil Cutean la 30 martie 2009. Pe 1 aprilie, în faţa Guvernului s-a declanşat un nou protest al revoluţionarilor, condus de acelaşi George Costin, solicitând demiterea lui  Cutean. O parte dintre revoluţionari n-au mai plecat din Piaţa Victoriei şi au intrat direct în greva foamei, unde au rămas până în iunie, când Emil Cutean a fost demis de la SSPR şi în urma unor probleme pe care le-a avut cu justiţia.

Buzoianul Constantin Bucur, membru al Asociaţiei „Metrou", a vorbit pentru „Adevărul" despre cum organiza George Costin proteste prin care urmărea ­să-şi atingă scopurile. „Am fost chemaţi prin asociaţie, de Costin, ca să-l dăm jos pe Cutean. A zis că ăla şi-ar fi cumpărat maşină de tăiat dosare şi le taie şi pe ale noastre ca să nu ne preschimbe certificatele. Făceau revoluţionarii greva foamei şi am mers şi noi. Am făcut o zi greva foamei, că  făceam prin rotaţie. A făcut Costin în aşa fel, a vorbit cu Boc, şi l-a dat jos pe Cutean".

George Costin recunoaşte cu seninătate că i-a folosit pe membrii asociaţiei sale ca masă de manevră pentru a-şi regla conturile cu Emil Cutean: „Da, i-am chemat la Bucureşti să facă grevă şi să-l dăm jos pe Cutean, care e problema? Cutean chiar cumpărase o maşină de tăiat hârtie, a fost prima investiţie pe care a făcut-o când a ajuns secretar de stat. Eram preşedintele asociaţiei şi trebuia să le preschimb certificatele şi nu le puteam preschimba din cauza lui Cutean".

Revoluţionarii se luptă cu presa

După intenţia declarată a premierului Emil Boc de a stopa indemnizaţiile pentru luptătorii remarcaţi în Revoluţie şi după criticile din presă, revoluţionarii au replicat cu un manifest în care cer, între altele, „adoptarea, în regim de urgenţă, a unor modificări la legea audiovizualului". Revoluţionarii vor ca persoanele care „prezintă unele fapte care nu pot fi susţinute cu documente sau argumente verificabile de către formatorii de opinie în emisiuni TV, radio sau în articole din presa scrisă să fie sancţionate cu interdicţia de a mai apărea în presa scrisă şi vorbită, pe termen nelimitat, în funcţie de gravitatea susţinerilor nefondate". De asemenea, revoluţionarii mai vor să-i dea în judecată pe ziariştii care îi „calomniază" pe cei care „au luptat pentru libertate în decembrie 1989".

Revoluţia, manipulată de un traseist politic

Ieri, în faţa Palatului Cotroceni nu protesta nimeni, deşi spaţiul este antamat de către Fundaţia Revoluţiei  Foto: Mircea Păun



George Costin, actualul secretar de stat al revoluţionarilor, este unul dintre oamenii care au ştiut să folosească la maximum manipularea grupurilor de impostori alimentate cu diverse beneficii pe baza legii recunoştinţei. La începutul anilor '90, el a preluat conducerea Asociaţiei „Decembrie 1989 - Metrou" şi a înfiinţat filiale în toată ţara selectându-şi membrii de pe platformele industriale, adică oameni simpli şi uşor de manipulat. A produs prin intermediul acestei asociaţii peste 5.000 de aşa-zişi revoluţionari de la care a perceput diverse procente din banii încasaţi de la stat, umflându-şi conturile cu milioane de euro.

Ieri - amic cu hrebenciuc, azi - prieten cu băsescu

Cu o asemenea masă de oameni în spate,  George Costin a căpătat însă şi o mare influenţă. Şi-a asigurat susţinere politică pentru că membrii săi însemnau un capital electoral important şi a organizat nenumărate greve şi mitinguri prin care a obţinut amendarea unor legi sau schimbarea unor secretari de stat.

În funcţie de interesele pe care le-a avut, George Costin a sărit de la un partide la altul, ca un veritabil traseist politic, şi şi-a pus oamenii, de obicei, în slujba partidului aflat la putere. Costin este în prezent membru PDL, însă în ultimii 21 de ani a mai trecut prin FSN, PD şi PSD. În 2003, George Costin îi trimitea o scrisoare lui Viorel Hrebenciuc, pe care îl numea „Excelenţa Sa", recomandându-se om de bază al PSD şi înaintând rugămintea de a fi angajat la Comisia pentru controlul aplicării Legii 42. Între George Costin şi Viorel Hrebenciu existau însă relaţii mai vechi, cimentate tot în ideea de a folosi revoluţionarii în jocurile politice.

Brăileanul Cristi Popescu, fost preşedinte al unei asociaţii de revoluţionari, a dezvăluit pentru „Adevărul": „Prin 2002-2003, după ce mulţi au primit terenuri şi unii le-au şi vândut, George Costin ne-a pus în vedere că fiecare trebuie să dea 10% din cât a luat la vânzare. A zis că banii se vor duce la Victor Hrebenciuc, pentru campania electorală a PSD".

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite