Enel, fără aviz pentru termocentrala de un miliard de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Parcului Natural de la Galaţi a refuzat să emită acord de mediu pentru uzina pe care Enel vrea să o ridice pe malul Dunării. Solicitarea Enel de a primi avizul pentru o investiţie de un miliard de euro a fost refuzată pe motiv că proiectul nu respectă aceleaşi norme de mediu ca termocentrala din Italia.

Termocentrala pe cărbune, pe care compania italiană Enel vrea să o construiască în Zona Liberă Galaţi, a primit al doilea aviz negativ din partea celor 11 specialişti ai Consiliului Ştiinţific al Parcului Natural „Lunca Joasă a Prutului Inferior". Cu nouă voturi împotrivă şi două abţineri, termocentrala rămâne doar la stadiul de proiect, deoarece aprobarea organismului menţionat este, potrivit legislaţiei româneşti, absolut necesară pentru demararea lucrărilor.

Citiţi şi:

Prima termocentrală privată din România. Petrom a dat drumul gigantului de la Brazi

Galaţi: Investiţie de un miliard de euro, blocată de orgoliile locale

Ion Ştefan, administratorul Parcului Natural „Lunca Joasă a Prutului Inferior", a declarat că, totuşi, avizul poate fi schimbat dacă firma italiană va asigura garanţii că nu va polua zona: „Decizia noastră a fost transmisă către Zona Liberă, Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului şi în Italia, conducerii Enel. Noi am precizat că nu suntem împotriva investiţiilor, ci doar a poluării".

Administratorul Parcului Natural spune că ceea ce l-a determinat să se opună construirii termocentralei de la Galaţi a fost o vizită pe care a făcut-o termocentralei-surori de lângă Roma. „Am fost în Italia şi am vizitat centrala Enel. M-am convins că avizul nu poate fi favorabil în condiţiile actuale. Sunt mari diferenţe", a explicat Ştefan.

Pentru ca termocentrala să fie totuşi construită, companiei italiene i se sugerează să refacă planul de investiţii de la Galaţi. „Dacă vor revizui planurile, compensând cu ceva precum un parc - aşa cum au făcut în Italia, unde au un proiect similar - şi dacă vor avea depozite de cenuşă închise ca acolo, iar barjele care vor transporta cărbunii vor fi acoperite, atunci se schimbă datele problemei. În condiţiile actuale, nu stăm de vorbă", a mai precizat administratorul Parcului Natural.

Faptul că Enel a primit încă un aviz de mediu negativ nu-i descurajează pe cei din conducerea Zonei Libere Galaţi, unde compania vrea să construiască termocentrala. „Este adevărat că s-a emis un aviz negativ. Noi însă vom merge mai departe pentru obţinerea autorizaţiei de mediu pentru Planul de Urbanism Zonal, din partea Agenţiei Regionalei pentru Protecţia Mediului. Avizul Consiliului Ştiinţific nu ne împiedică să cerem autorizaţia de Mediu. Decizia finală se ia la ARPM", a spus Claudiu Brânzan, directorul adjunct al Zonei Libere.

Zona Liberă susţine proiectul

De altfel, întrega conducere militează pentru proiect.„Această investiţie dezvoltă cumva pe orizontală şi mediul de afaceri local. Numai dacă stăm să ne gândim la banii din impozite care vor merge la Consiliul Local, dar şi la locurile de muncă ce vor fi create. Chiar nu contează toate aceste lucruri?! Mai lipseşte ca şi zona industrială să fie transformată în arie naturală protejată", a spus Angela Ivan, directorul general al Zonei Libere Galaţi. Enel a concesionat în 2007 o suprafaţă de 43 de hectare aici, iar dacă proiectul cade, administraţia se vede în situaţia de a-şi pierde principalul client.

Conducerea Agenţiei Regionalei pentru Protecţia Mediului Galaţi susţine că nu vede o problemă în acordarea avizului, după acordul administraţiei Parcului Natural. „Nu sunt probleme de mediu. Nu vor fi emise noxe de genul celor de la cocserie", a argumentat în legătură cu acest proiect Carmen Sandu, directorul ARPM. Ion Ştefan a declarat însă că se va opune în continuare proiectului Enel în cazul în care compania nu va implementa aceleaşi programe de protecţie a mediului ca şi în ţara de origine, respectiv Italia. „Nu putem accepta diferenţele care se fac, de la cer la pământ. Eu sunt administrator din partea Ministerului Mediului, eu nu trebuie să înghit orice şi nici nu am de gând să fac asta", a spus Ion Ştefan.

Conducerea companiei italiene ENEL a transmis, printr-un mail, că nu doreşte să comenteze disputele legate de realizarea proiectului până când toate procedurile legale nu vor fi parcurse.

Mega-termocentrală

Potrivit proiectului furnizorului de energie, pe şantierul termocentralei de la Galaţi ar urma să lucreze peste 2.000 de persoane. După ce se vor finaliza lucrările, care vor costa un miliard de euro, în jur de 300 de oameni vor supraveghea funcţionarea centralei dotate cu aparate automatizate de ultimă generaţie. Termocentrala va avea două generatoare, de 700 - 900 de megawaţi fiecare şi va funcţiona pe bază de cărbune adus din Ucraina. Energia electrică produsă va fi exportată. Investiţia va fi derulată de grupul italian Enel şi de firma Global International 2000 din Bucureşti, responsabilă cu ridicarea uzinei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite