Galaţi: Investiţie de un miliard de euro, blocată de orgoliile locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Asociaţiei Judeţene a Pescarilor Sportivi Galaţi, care a primit în custodie administrarea Ariei naturale protejate "Lunca Joasă a Prutului", a declarat că nu va aproba ridicarea în zonă a unei termocentrale de 800 de megawaţi, pe care firma italiană ENEL vrea să o construiască în partea de est a Galaţiului, pe teritoriul rezervaţiei.

Punctul de vedere al Asociaţiei Judeţene a Pescarilor Sportivi Galaţi a fost exprimat de preşedintele asociaţiei, Ion Ştefan, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută vineri.

Ion Ştefan a declarat ca asociaţia pe care o conduce (şi care a  a primit în custodie administrarea Ariei naturale protejate "Lunca Joasă a Prutului") nu şi-a dat avizul cerut de la firma Enel şi de la Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Galaţi în vederea construirii unei termocentrale de 800 megawaţi în Zona Liberă.

Motivul refuzului este acela că amintul obiectiv energetic ar pune în pericol stabilitatea ecologică a ariei protejate, care se întinde şi pe terenul de 32 de hectare pe care ar urma să se facă termocentrala.

"Galaţiul a scăpat de poluarea provenită de la cocserie şi acum se doreşte construirea unei termocentrale care sa funcţioneze pe bază de cărbune. Asociaţia noastră, care este administratorul unei arii naturale protejate situate în vecinătatea Zonei Libere, nu şi-a dat avizul pentru construirea acestei termocentrale. Suntem de acord cu folosirea tuturor surselor de energie, care însă nu au un efect şi un impact negativ asupra mediului înconjurător. Din acest motiv nu am dat un raspuns pozitiv atunci cand ni s-a solicitat acordul, atât din partea firmei italiene, cât şi din partea Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Galaţi", a declarat Ion Stefan.

Interesant este că operaţiunile pentru demararea investiţiei sunt foarte avansate. Compania italiană a anunţat că a finalizat proiectul şi că a făcut rost de miliardul de euro ce va fi investit. Terenul necesar construcţiei a fost deja concesionat de la statul român (prin intermediul Zonei Libere), iar avizele necesare din partea autorităţilor române au fost obţinute. Mai lipseşte doar o înţelegere cu administraţia ariei protejate.

Conform documentaţiei, pe şantierele amenajate pentru construirea termocentralei pe bază de cărbuni vor lucra peste 2.000 de oameni. După ce se va finaliza investiţia, doar 130 de persoane vor asigura în permanent fluxul energetic al mega-centralei cu automatizare de ultimă generaţie. Investiţia în noua unitate de producţie a energiei termo-electrice, în valoare de aproape un miliard de euro, va fi derulată de grupul italian Enel şi firma Global International 2000 din Bucureşti.

Termocentrala va avea două generatoare, de 700- 900 de megawaţi fiecare şi va funcţiona pe bază de cărbune adus din Ucraina. Consumul zilnic se ridică la circa 200 de tone pe zi. Unitatea va fi ridicată pe un teren de 38,6 hectare, care este concesionat de la Administraţia „Zonei Libere" de la Galaţi, încă din anul 2007.

În ceea ce priveşte protecţia mediului, specialiştii îl contrazic pe Ion Ştefan şi spun proiectul este ecologic.

Nu sunt probleme de mediu. Nu vor fi emise noxe de genul celor de la cocserie", a argumentat în legătură cu acest proiect Carmen Sandu, directorul Agenţiei Regionalei pentru Protecţia Mediului Galaţi.

Rămâne de văzut dacă, în cele din urmă, se va ajunge la un acord, sau Galaţiul va da cu piciorul unei investiţii de un miliard de euro doar din cauza orgoliului şefului unei organizaţii care are în grijă patru ciori, două raţe şi trei sălcii.

Însă despre acest din urmă subiect veţi putea citi în ediţiile viitoare.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite