Funeriu vrea să lungească vacanţa de iarnă cu două săptămâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii s-ar putea bucura mai mult de săniuș din anul școlar 2011-2012
Copiii s-ar putea bucura mai mult de săniuș din anul școlar 2011-2012

Vacanța de iarnă s-ar putea mări de la două săptămâni, cât este în prezent, la o lună. Prima vacanţă lungă de iarnă, dacă propunerile în acest sens vor fi aprobate, va fi cuprinsă în anul şcolar 2011-2012.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, se arată interesat de propunerea venită din Comisia de educaţie a Camerei Deputaţilor. Daniel Funeriu consideră că ar exista şi argumente de ordin economic pentru cele legate de vremea nefavorabilă sau privind nevoia unei vacanţe mai lungi în perioada Sărbătorilor de iarnă. „Un prim argument este legat de faptul că absenteismul şcolar creşte în cazul unor condiţii meteo defavorabile, specifice iernii. În al doilea rând, se asigură un confort sporit elevilor dacă au mai multe zile de şcoală în septembrie comparativ cu ianuarie, o lună friguroasă şi cu zăpadă, iar, în al treilea rând, este vorba de o scădere a costurilor prin reducerea cheltuielilor comunităţilor locale cu încălzirea", a explicat ministrul Funeriu. El sugerează că şcoala ar putea începe de la 1 septembrie, şi nu de la jumătatea acestei luni, aşa cum este tradiţia în România.

De anul viitor

Ministrul Educaţiei atrage atenţia că o astfel de schimbare de structură nu poate interveni decât pentru anul şcolar următor, astfel că o eventuală vacanţă de iarnă mai lungă ar putea fi cuprinsă cel mai devreme în anul şcolar 2011-2012. Daniel Funeriu îi şi invită la dezbateri pe toţi actorii sistemului public de Educaţie, iar primele consultări ar urma să aibă loc, potrivit unor surse politice, săptămâna viitoare. „Ministerul Educaţiei este deschis la aceste consultări cu toţi factorii interesaţi, dar solicită tuturor forţelor politice o dezbatere nepolitizată, o discuţie pe baza argumentelor", a spus Funeriu.

Citiţi şi:

Flutur propune prelungirea cu zece zile a vacanţei de iarnă pentru copii

Propunerea iniţială, în Comisia pentru Învăţământ a Camerei, a venit de la deputatul PNL Adriana Săftoiu. Ea consideră că există un dezechilibru între durata vacanţei de iarnă, de două săptămâni, şi a celei de vară, de trei luni. „Eu cred că vacanţa de iarnă ar trebui să fie de o lună. Acest lucru este benefic pentru că se pot face economii pe partea de consum, la curent electric şi gaze, dar şi pentru copii, care pe timp de iarnă dau un randament mai slab", a explicat Săftoiu.

Reacţii negative

Elevii nu sunt prea încântaţi de eventualitatea scurtării vacanţei de vară în favoarea celei de iarnă. Fabian Telişcă, preşedintele Consiliului Elevilor, spune că „vacanţa mai lungă este mai utilă vara, pentru că în timpul anului şcolar se acumulează stres, oboseală, iar pentru anii terminali - şi examene. Este adevărat că vacanţa de iarnă e prea scurtă, dar mai este şi vacanţa intersemestrială. În plus, ianuarie este o lună mai lejeră: se încheie situaţii, se mai pun note pentru cine vrea să-şi îmbunătăţească media, nu se învaţă prea mult", susţine şeful organizaţiei care îi reprezintă pe elevi. La rândul său, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi (FNAP), Mihaela Gună, e îngrijorată pentru modul în care ar decurge evaluările după o vacanţă de o lună în timpul primului semestru.

„Găsesc că ar fi o mare greşeală, pentru că o vacanţă atât de lungă i-ar scoate pe copii din priză. Nu cred că ar fi în ajutorul sistemului să realizăm aşa ceva. Anul şcolar ar deveni prea fragmentat", afirmă Mihaela Gună. Ea mai precizează că FNAP a propus mărirea celeilalte vacanţe de iarnă, cea intersemestrială, din februarie, cu o săptămână. Nici Mircea Miclea (PDL), fostul ministru al Educa­ţiei, nu găseşte prea inspirată ideea prelungirii vacanţei de iarnă. „Nu despre vacanţele şcolare ar trebui să discutăm noi acum, ci despre reforma programei. Această chestiune reprezintă o falsă problemă, un lucru irelevant pentru ce se întâmplă acum în şcoală. În plus, nu poţi lua în calcul doar argumente economice, ci şi culturale. Trebuie să te gândeşti ce vor face copiii cu timpul liber suplimentar, ce se întâmplă dacă reduci vacanţa de vară, când şi părin­ţii îşi iau concediul", a spus fostul ministru.

Alta e agenda publică

Cristian Hatu, expert al Societăţii Academice din România, atrage, de asemenea, atenţia că altele sunt acum problemele educaţiei. „Nu era urgent, nu era de pus pe agenda publică. Mi se pare că energia celor din minister se consumă pe lucruri care nu merită atâta atenţie. Schimbarea curiculară ar trebui să fie prioritară, afirmă expertul SAR.
În fine, Ştefan Vlaston, preşedinte al Edu-Cer, crede că prelungirea vacanţei de iarnă poate fi un lucru bun pentru elevii de la ţară. „Ei se confruntă cel mai adesea cu vremea rea şi rămân de multe ori înzăpeziţi", a spus Ştefan Vlaston. El nu consideră că reducerea vacanţei de vară ar prezenta vreun impediment. „Oricum, noi avem una dintre cele mai lungi vacanţe de vară din Uniunea Europeană", a spus Vlaston.  A contribuit Andreea Ofiţeru

"Absenteismul şcolar creşte în cazul unor condiţii meteo defavorabile."
Daniel Funeriu ministrul Educaţiei

"Se pot face economii pe partea de consum, la curent electric şi gaze. Copiii dau iarna randament mai slab."
Adriana Săftoiu deputat PNL

Mic istoric

Vacanţa de iarnă a fost mai lungă, în România, în perioada comunistă, când anul şcolar era structurat pe trei trimestre. Structura a fost păstrată şi la începutul anilor '90. Înainte de 1989, primul trimestru se încheia în jurul datei de  21 decembrie, iar vacanţa se termina la 10 ianuarie, incluzând astfel toate sărbătorile de iarnă: Crăciunul, Anul Nou şi Boboteaza. Urma vacanţa de primăvară de două săptămâni, care cuprindea de multe ori şi Sărbătorile de Paşti. Din anul şcolar 1998-1999 s-a trecut la structura de două semestre, cu vacanţă de iarnă de două săptămâni,  vacanţă intersemestrială de o săptămână, la începutul lunii februarie. O altă săptămână de pauză urmează în preajma sărbătorilor pascale, iar elevii se bucură vara de vacanţa mare, de aproape trei luni.

s
s
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite