Faţa urâtă a României de ziua ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România de ziua ei
România de ziua ei

Premierul Emil Boc a fost huiduit la Alba Iulia, un adolescent a murit alergând la un maraton dedicat zilei de 1 Decembrie, iar militarii au fost scoşi forţat din case la paradă.

„Marea fasoleală" a putut fi urmărită live pe toate televiziunile de ştiri din România. Nu mai este nimic de spus despre „omorul" care a avut loc pentru un blid de mâncare. În rest, ţuică, hore şi parade militare încununate cu depuneri de coroane.

OPINIE De ce nu ne pasă de România?


Politicieni care-şi pleacă frunţile teatral în faţa monumentelor eroilor, protestatari scoşi din case pentru a striga „hoţii!" şi preoţi care au tămâiat monumentele funerare. În Bucureşti, militarii au fost îmbrăcaţi în civil şi scoşi cu forţa la parada militară de sub Arcul de Triumf . Aşa poate fi descrisă faţa urâtă a României în ziua de 1 Decembrie, Zi Naţională.

Alba Iulia

Boc a fost huiduit. Premierul Emil Boc nu a avut parte de o primire călduroasă ieri la Alba Iulia, la manifestările dedicate Zilei Naţionale a României. A fost huiduit în mai multe rânduri de o parte a celor care au participat la evenimentele de pe parcursul zilei. Boc a stat la Alba Iulia aproximativ patru ore.

Primul moment al huiduielilor a fost atunci când a primit onorul din partea gărzii militare la statuia lui Mihai Viteazul din Cetate. Au fluierat şi au strigat „ruşine, trădătorule!" oameni simpli, dar şi opozanţi ai proiectului minier de la Roşia Montană veniţi în număr destul de mare la Alba Iulia.

De altfel, o tânără a reuşit să se strecoare la un microfon şi să strige „Salvaţi Roşia Montană." La momentul depunerii de coroane de către premier s-a auzit de la acelaşi microfon, pe fondul huiduielilor, „Tăceţi, nu vă e ruşine?".



BISTRIŢA

Fiecare cu şampania lui de Ziua Naţională. Diferenţele politice şi-au spus cuvântul la Bistriţa şi de Ziua Naţională, astfel că după tradiţionalele depuneri de coroane şi o scurtă paradă militară, Primăria şi Prefectura au oferit separat şampanie colaboratorilor. Prefectul Cristian Florian şi primarul Ovidiu Creţu s-au vizitat reciproc de Ziua Naţională, dar fiecare a oferit şampanie separat: unul la Palatul Administrativ şi celălalt la Primărie.

BUCUREŞTI

Militari chemaţi cu familiile să facă figuraţie. Militarii care nu au participat la paradă au avut misiunea de a fi în prima linie a spectatorilor în Piaţa Arcului de Triumf. Un militar a dezvăluit, sub protecţia anonimatului, că totul a fost bine pus la punct.

info

„Fiecare unitate militară a făcut liste cu militarii care vor participa ca spectatori la paradă. Aveau obligaţia să aducă cu ei cât mai multe rude. A fost exact ca pe vremea lui Ceauşescu! Până în acest an însă nu s-a întâmplat asta. Aveau nevoie de public şi se aşteptau să nu vină lumea", a spus Cătălin.

MUREŞ

Un soldat a leşinat din cauza frigului şi a oboselii. Ziua Naţională a României a fost serbată conform tradiţiei, cu discursuri patriotice, depuneri de coroane la Monumentul Latinităţii şi o paradă militară.

Laszlo Tökes a cerut autonomia maghiarilor chiar de 1 Decembrie

Laszlo Tökes a cerut autonomia maghiarilor chiar de 1 Decembrie

Gerul pătrunzător şi-a pus amprenta pe desfăşurarea manifestărilor, întrucât unul dintre militarii mureşeni care urma să defileze a leşinat din cauza oboselii acumulate şi a hipotermiei. Colegii l-au transportat la o farmacie din apropiere, unde a primit îngrijiri medicale, iar apoi la unitatea sa militară. Din surse autorizate am aflat că starea soldatului este bună, acesta revenindu-şi complet după incident.

ORADEA

Tökes a cerut autonomie pentru maghiari. Vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Tökes, le-a urat românilor o sărbătoare plăcută de 1 Decembrie, prin intermediul unei scrisori deschise.

Totuşi, acesta a ţinut să sublinieze că „dacă teritoriile ni s-au luat, măcar să ni se asigure pe aceste teritorii drepturile minoritare şi autonomia naţională, aşa cum prevede chiar şi Proclamaţia de la Alba Iulia din 1918‟, a spus Tökes în scrisoarea deschisă.

În Bucureşti, militarii au fost scoşi forţat din case pentru paradă



Stop cardiac de Ziua Naţională. Daniel Horvath, un elev în vârsta de 17 ani, din localitatea bihoreană Budoi, a făcut stop cardio respirator, la zece minute după ce a terminat de alergat într-un cros de 1.200 de metri, organizat miercuri în Parcul I.C Brătianu din Oradea, pentru a marca ziua de 1 Decembrie. La concursul organizat de Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport au participat aproximativ 280 de elevi, din tot judeţul.

IAŞI

Scandări împotriva statului.Costumat în portul tradiţional românesc, ieşeanul Vasilică Dorohăianu a ieşit în stradă alături de cele 1.000 de persoane care au participat la manifestările organizate de 1 Decembrie nu pentru a sărbători, ci pentru a protesta, înarmat cu steagul naţional şi cu o pancartă pe care scria „Instituţiile statului sunt obligate să respecte Constituţia României".

Braşov

„Hoţii, hoţii!" - lozincă în Piaţa Sfatului. Parada militară şi cea aviatică din Piaţa Sfatului din Braşov a fost perturbată de câteva zeci de revoluţionari veniţi să-şi strige oful.  Ei au scandat „Hoţii, hoţii" făcând referire la membri guvernului Boc. De mai bine de o săptămână, 80 de revoluţionari sunt în greva foamei, după ce au aflat că li se vor anula  indemnizaţiile. 

În Bucureşti, militarii au fost scoşi forţat din case pentru paradă
Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite