EXCLUSIV Valentin Iordache: "Traficul aerian a fost reluat pe aeroporturile din Bucureşti"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spaţiul aerian al ţării noastre a fost parţial redeschis. De pe Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" au început să decoleze primele aeronave către aerogări care au, la rândul lor, spaţiul aerian operabil, după cum a declarat, pentru ediţia online a cotidianului Adevărul, directorul de comunicare al aeroportului Otopeni din Capitală, Valentin Iordache.

UPDATE 15.30 Directorul de comunicare al aeroportului "Henri Coandă", Valentin Iordache, a anunţat că au început proceduriile de operare ale zborurilor. "Spaţiul aerian s-a deschis şi cursele se vor desfăşura conform orarului programat. Trebuie să fac însă o precizare: vor decola de pe cele două aeroporturi din Capitală numai aeronavele care au un traseu între două ţări care au spaţiul aerian deschis", a completat oficialul.

Valentin Iordache a spus că sunt pregătite să decoleze de pe Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" cursele care fac legătura între Bucureşti şi localităţi precum Madrid, Istanbul, Viena, Oradea, Cluj, Satu-Mare şi Timişoara. "Pentru mai multe informaţii, pasagerii pot urmări graficul plecărilor şi sosirilor de pe site-ul aeroporului Otopeni. Încet, încet, programul aerian va reveni la normal", a încheiat Directorul de comunicare al aeroportului "Henri Coandă".

Luni după-amaiză au decolat primele aeronave atât de pe aeroportul "Henri Coandă" cât şi de pe aeroportul "Aurel Vlaicu".

CURSE CARE NU VOR DECOLA DE PE OTOPENI:

Bucureşti - Londra, ora de decolare 17.05
Bucureşti - Sofia ora de decolare 17.20
Bucureşti - Bruxelles, ora de decolare 17.20
Bucureşti - Iaşi, ora de decolare 17.30
Bucureşti - Amsterdam, ora de decolare 17.45
Bucureşti - Viena, ora de decolare 17.55
Bucureşti - Budapesta, ora de decolare 18.00

Pentru cursele care urmează să decoleze după ora 18.00 vă rugăm să daţi click aici...

Pentru a vedea cursele care au fost anulate de compania Tarom vă rugăm să daţi click aici...

La această oră sunt anulate 159 de curse, din totalul de 230 câte erau programate să decoleze de pe "Otopeni". "Acest lucru nu înseamnă că restul avioanelor vor putea să efectueze cursele pe care le au în grafic. Am avut o discuţie cu toţi operatorii aerieni şi aşteptăm decizia acestora cu privire la modul în care vor dori să gestioneze deschiderea parţială a spaţiului aerian al ţării noastre", a precizat Valentin Iordache.

Mai citiţi şi:

VIDEO Lufthansa şi Air Berlin critică interdicţiile de zbor: "Situaţia este scandaloasă!"

Cât pierd firmele europene din cauza vulcanului din Islanda

Directorul de comunicare al aeroportului "Henri Coandă" a mai adăugat faptul că, până la această oră, nicio aeronavă nu poate părăsi aerogara. "Aşteptăm un document oficial de la Romatsa. Acest act oficial, numit NOTHAM, care se referă la spaţiul aerian, ne va informa dacă se va putea sau nu opera în cursul zilei de azi. După ce vom primi documentul, vom trimite companiilor decizia. În funcţie de aceasta, fiecare operator aerian va decide dacă va efectua sau nu curse", a explicat Valentin Iordache pentru Adevărul.

Iordache a precizat că, pentru a se efectua o cursă aeriană, aceasta trebuie să aibă culoarul de zbor operabil, adică să fie ridicată restricţia de zbor atât pe aeroportul de decolare cât şi pe cel de destinaţie. "Deciziile vor fi luate numai de operatorii aerieni, iar ei trebuie să ne aducă la cunoştiinţă cât mai repede acest lucru, pentru ca şi noi să putem anunţa pasagerii", a încheiat directorul de comunicare al aeroportului "Henri Coandă".

Conform site-ului oficial al Aeroportului Internaţional "Henri Coandă", la ora actuală 71 de curse ar putea fi operabile, însă acest lucru nu înseamnă că avioanele vor decola deoarece companiile aeriene din fiecare ţară urmează să decidă dacă aeronavele vor putea să se ridice de la sol, în funcţie de condiţiile meteo şi de deplasarea formaţiunii noroase a stratului de cenuşă.

Conform datelor neoficiale, primul zbor care ar putea decola de pe Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" ar putea fi cursa Bucureşti-Riga, care are programată plecarea la ora 15.00. La ora 15.05 ar trebui să decoleze aeronava care va face legătura dintre Bucureşti şi Veneţia, iar la 16.10 este programată să plece aeronava de Viena.

Un comunicat postat pe site-ul Aeroportului Internaţional "Henri Coandă" anunţă că, începând de sâmbătă, 17 aprilie, şi până luni, 19 aprilie, la ora 15.00, toate zborurile programate pe Aeroportul International "Henri Coandă" Bucureşti şi pe Aeroportul Internaţional Bucureşti "Băneasa-Aurel Vlaicu" sunt anulate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite