După votul privind legea ANI în Senat, Monica Macovei crede că PDL nu mai poate pretinde că poartă stindardul anticorupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monica Macovei
Monica Macovei

Iniţiatoarea primei legi ANI, dar şi a publicării declaraţiilor de avere de către demnitari se declară dezamăgită de modul în care “partidele şi-au dat mâna” pentru a ascunde averile politicienilor.  Fost ministru al Justiţiei, Monica Macovei speră ca PDL să revină în situaţia de a putea pretinde că poartă un stindard anticorupţie.

Adevărul: Cum iese legea ANI din Senat, înj opnia dumneavoastră?
Monica Macovei:
Votul din Senat mă dezamăgeşte şi mă supără, pentru democraţia din România şi pentru transparenţa funcţiei publice. Aş vrea să clarific un lucru. Declaraţiile de avere, aşa cum sunt astăzi, publice, sunt din 2005, din februarie, deci de 5 ani de tile. Ori ANI s-a creat în 2007, pentru ca, între altele, să verifice şi aceste declaraţii. Vreau deci să subliniez că nu există o legătură directă. Că declaraţiile de avere trebuiau să rămână aşa, publice, cu toate acele date, chiar dacă ANI nu ar mai avea toate acele puteri să le verifice. E normal să fie publice pentru că le foloseşte presa ca instrument de lucru, ca instrument de investigaţie jurnalistică şi oricine vrea să vadă ce avere a dobândit pe timpul mandatului alesul lui sau primarul sau orice demnitar, să se poată uita pe site şi să verifice.

Monica Macovei: "Noua lege ANI protejează interesul politicienilor de a scăpa de ochiul public"

Achiziţiile publice de peste 100 mil. € sunt legale

Macovei vrea îndepărtarea din Constituţie a prezumţiei că averea este dobândită legal

Adevărul: Apropo de acest lucru, tocmai la propunerea unui parlamentar PDL, senatorul Petru Filip, a trecut de plen amendamentul care stabileşte ca declaraţiile de avere ale candidaţilor să nu mai fie făcute publice. Nu este o chestiune gravă, în condiţiile în care jurnaliştii sunt interesaţi tocmai de curăţenia clasei politice?
MM: Sigur că este grav. Şi indiferent din ce partid provin cei care fac astfel de propuneri  sunt de criticat. Sigur că alegătorii, înainte de a-şi pune ştampila pe X sau pe Y, ar trebui să vadă şi acest aspect. M-aş mai referi la unele lucruri, care sunt mai uşor de înţeles. Nu e în regulă să scoţi anul dobândirii unei proprietăţi, indiferent că e vorba de o maşină, de un teren, de o casă, când ai un anumit venitlegal, care poate sau nu să justifice aceste cheltuieli. Aceste lucruri nu au nicio legătură cu viaţa privată. Parlamentarii care se folosesc de acest argument se folosesc de o minciună. La fel şi ascunderea obiectelor de artă şi a bijuteriilor. Ce legătură are cu viaţa privată că tu îţi cumperi un tablou de milioane de euro?

Adevărul: Acest amendament vine printre alţii, şi de la un parlamentar PDL, Mircea Andrei , iar justificarea ţine de tentaţia pe care aceste obiecte ar reprezenta-o pentru hoţi.
MM: Înţeleg că printre iniţiatori se numără şi Gyorgy Frunda.  Indiferent de la cine vine, nu e de acceptat. Oricum au scos din declaraţiile publice adresa. Era suficient. Nu mai trebuia să facă nicio modificare. Mai ales că decizia Curţii Constituţionale nu justifică un astfel de demers. Clasa politică are o marjă de a modifica foarte mare. Era suficient să scoată un element ca să zică: „Gata, am pus de acord legea cu decizia Curţii Constituţionale”.  Aş mai spune ceva. Am auzit acelaşi argument de la UDMR şi în 2005 cînd m-am luptat să fie adoptată declaraţia de avere în forma care a funcţionat până acum. Şi nu am auzit ca în 5 ani de zile să fi fost spargeri la casa vreunui politician din cauza declaraţiei deavere. Nu am auzit. Nu existau motive care să dea naştere unei astfel de reglementări. Şi mai vreau să spun ceva: când intri în viaţa publică şi lucrezi pe banul public şi foloseşti banul public, trebuie să mai renunţi la câte ceva. Lumea trebuie să ştie dacă ai în casă tablouri de sute de mii sau de milioane de euro, şi cu ce bani le-ai cumpărat. Că tot aia e dacă ai cumpărat un teren sau un tablou, tot bani sunt până la urmă.

Adevărul: Poate preşedintele Traian Băsescu să promulge noua lege ANI în această formă, în opinia dvs.?
MM: Nu ştiu ce va face preşedintele. Dar am observat că a insistat în discursul public pe tranparenţă şi pe a avea cât mai multe date şi detalii în aceste declaraţii.Â

Adevărul: Dacă, să presupunem, legea rămâne aşa - ANI îşi mai justifică existenţa?
MM: Sigur că da. Mai bine mai puţin decât deloc. Mai există şi conflictele de interese, şi incompatibilităţile, chiar dacă şi aici au fost făcute mult mai multe modificări decât ar fi fost cazul după decizia Curţii Constituţionale. A rămas cu foarte puţine puteri: sesizează Parchetul dacă vede un fals, ceea ce se putea face oricum, şi Administraţia Financiară. Mulţi or să fie foarte fericiţi pentru că în felul acesta îşi vor putea albi averile. Or să plătească 16% impozit şi nu o să îi mai întrebe nimeni „Da’ de unde ai dobândit tu atâtea milioane de euro, când ai avut un salariu de 10.000 de euro pe an. Toate astea arată aversiunea clasei politice faţă de măsurile anticorupţie şi de transparenţă. Şi arată că sunt încă mulţi oameni care încalcă legea acolo, pentru că altfel nu ai avea de ce să nu vrei să declari tot ce ai în mod public.

Adevărul: În condiţiile în care multe dintre aceste prevederi ocrotitoare vin de la parlamentari PDL, mai poate acest partid să pretindă că poartă un blazon anticorupţie, mai poate spune că e un partid anticorupţie?
MM: Şi eu am aceste gânduri, mai ales că am lucrat şi pe partea de statut de integritate la partid. Eu sper să revină la justificarea de a purta acest stindard anticorupţie şi de integritate. Şi în ceea ce mă priveşte eu voi insista în acest sens. Iar acum avem o întreagă clasă politică ce face acelaşi lucru, toate partidele şi-au dat mâna pentru a-şi satisface acest interes de a închide gura presei şi a electoratuluii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite