Feţele dezastrului: directorii şcolilor cu elevii picaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

41 de şcoli din întreaga ţară au avut rata de promovabilitate la Bacalaureat zero. Profesorii dau vina pe slaba pregătire a elevilor şi pe dezinteresul părinţilor faţă de copiii lor. Unul dintre directorii şcolilor fără promovaţi a anunţat deja demisia de onoare. „Adevărul“ vă prezintă lista tuturor şefilor de şcoli care ar trebui să îi urmeze exemplul.

Profesorii pun eşecul de la Bac pe dezinteresul elevilor pentru şcoală. Nu mai puţin de 41 de unităţi de învăţământ au înregistrat o rată de promovabilitate zero. Victoria Dobrovolschi (65 de ani), directoarea liceului privat „Ioan Slavici" din Timişoara, spune că-şi va da demisia, în semn de responsabilizare pentru cadrele din sistemul de învăţământ.

Citiţi şi:

FOTOGALERIE Elevii de 10 la BAC pleacă din ţară pentru a avea un viitor strălucit: „Îmi doresc mult să primesc o educaţie la un nivel superior”

Reţeta unui examen de bacalaureat de nota 10

Schizofrenia de la Bac, la licee vocaţional

Click pe foto pentru a putea vedea " Promoţia ruşinii" de la BAC 2011

„Îmi fac «mea culpa» pentru ceea ce s-a întâmplat la Bacalaureat", a declarat Dobrovolschi. Profesoara cere acum şi demisia ministrului Daniel Funeriu, dar şi cea a şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean. „Ei nu se gândesc să motiveze elevii cu nimic. Impun doar nişte standarde şi pică elevii ca să arate că sunt corecţi. Nu se gândesc deloc la nevoile acestora şi la faptul că se lucrează în mod diferenţiat", a declarat aceasta.

„Am făcut tot posibilul să fie bine"

Grupul Şcolar Industrial Bustuchin este singurul liceu din Gorj în care promovabilitatea la Bacalaureat este zero. „Şi elevii au fost dezinteresaţi, dar şi părinţii lor, întrucât n-au venit la şedinţe sau la şcoală ca să afle cum învaţă copiii lor. Nu pot să iau nici partea profesorilor. Mi-e ruşine pentru imaginea şcolii şi a localităţii", a declarat Claudiu Perescu, directorul unităţii şcolare.

De la 68%, la 0%

În urma afişării rezultatelor, Grupul Şcolar din Târgu Ocna, judeţul Bacău, are promovabilitate zero, în condiţiile în care anul trecut 68% din elevi au luat examenul. „Nici nu ştiu cum să comentez. Subiectele au fost mult mai grele decât în anii trecuţi. Copiii sunt dezamăgiţi şi o parte dintre ei vor da din nou în toamnă", a spus Elena Dumitraşcu, directorul unităţii. Creţi Gheorghe, directorul Grupului Şcolar Band din judeţul Mureş explică şi el de ce s-a ajuns în această situaţie: „Aceşti copii nu sunt de nivel liceal, n-au manifestat interes pentru învăţătură, au o situaţie materială precară şi nici părinţii lor nu s-au interesat de nivelul lor de pregătire."

Majoritatea celor picaţi sunt elevi care au terminat Şcolile de Arte şi Meserii (ŞAM). Ştefan Roman, directorul Grupului Şcolar Tehnic Târgu Frumos susţine că la şcoala pe care o conduce au venit elevi cu medii foarte mici. „Foarte mulţi dintre ei, ca să fiu sincer, nici nu ştiau tabla înmulţirii. Până i-am adus la o notă de 5 sau 6 a fost foarte multă muncă", spune profesorul.

Ioan Tomoioagă, directorul Grupului Şcolar dinVişeu de Sus, judeţul Maramureş, recunoaşte faptul că elevii erau slab pregătiţi. „Am încercat să facem programe de recuperare la limba română, la matematică şi biologie, materiile din care ei au susţinut probele la bacalaureat, dar erau dezinteresaţi", a spus Tomoioagă.

Elevii nevăzători au luat Bac-ul

În sesiunea în care s-au înregistrat cele mai slabe rezultate la „examenul maturităţii", toţi elevii din clasa a XII-a de la Liceul „Moldova" pentru Deficienţi de Vedere din Târgu Frumos au luat examenul cu note mari. Deşi unii dintre ei abia disting lumina de întuneric, cei nouă tineri i-au făcut mândri pe părinţi şi pe profesori. Notele finale de la Liceul „Moldova" pentru Deficienţi de Vedere variază între 6,2 şi 9,51. Proba scrisă la Limba şi Literatura Română le-a creat cele mai mari dificultăţi liceenilor, aceasta fiind materia la care s-au luat note mai mici decât media pe instituţia de învăţământ.

Toţi elevii de la Liceul „Moldova" au scris în Braille la examene. „Un singur copil de la noi, care şi-a pierdut vederea în clasa a XI-a, a avut nevoie de un profesor care să-i citească de mai multe ori subiectele, deoarece simţul tactil i s-a dezvoltat mai greu", a explicat Margareta Pristavu, directoarea liceului.

Printre elevii care au dat Bac-ul la Târgu Frumos se numără şi Maria Costin, tânăra pictoriţă cu probleme de vedere, a cărei poveste a fost prezentată de ziarul „Adevărul". Ea a promovat cu media 8,35. Cea mai mare notă a obţinut-o la proba de Limba şi Literatura Română: 8,5.

Licee private cu elevi „repetenţi"

Trei licee clujene private au avut o rată zero de promovabilitate la Bacalaureat. Potrivit datelor oficiale, la Liceul de Management Economic şi Drept Administrativ „Virgil Madgearu", la Grupul Şcolar Agricol Cuzdrioara, şi la Liceul UCECOM „Spiru Haret" din Cluj-Napoca, niciunul dintre cei care au participat la examen nu a obţinut nota 6, necesară pentru promovare.

Reprezentanţii Liceului UCECOM „Spiru Haret" susţin că până în acest an nu s‑au mai confruntat cu o asemenea situaţie. „Este al doilea an când absolvenţii noştri susţin Bacalaureatul. Până să fim transformaţi în liceu, am fost şcoală profesională", explică directorul liceului, Liviana Marinescu. Potrivit acesteia, peste jumătate dintre cei care au susţinut examenul în această sesiune sunt elevi din alte promoţii.

Cei mai slabi elevi de clasa XII-a din Prahova sunt cei de la Liceul Economic „Şansa", din Ploieşti, unitate de învăţământ particulară, cu profil economic, unde, din 76 de candidaţi, unul singur a avut o medie de trecere la examenul de maturitate, obţinând nota 7,83.

Indicele de promovabilitate la Bacalaureat a fost, astfel, de 1,31%, respectiv cel mai mic din judeţ. „Vreau să vă spun că situaţia de la Bacalaureatul de anul acesta reflectă cât de slab pregătiţi sunt elevii noştri, faţă de alţi ani. Vina mea este că anul acesta nu am făcut simulare de examen, pentru că mi‑aş fi dat seama cât de mult au învăţat elevii", a declarat Gheorghe Ene, directorul Liceul Economic „Şansa", din Ploieşti.

„Carte cu linguriţa nu le putem băga"

Loredana Ungureanu, directoarea Liceului „Dumitru Murgu" din Iaşi¨, spune că e explicabil de ce s-au luat note foarte mici la această sesiune de Bacalaureat: „Mă aşteptam să fie aşa dezastruoase rezultatele pentru că a scăzut valoarea elevilor. Noi am făcut ore suplimentare, dar nu s-au prezentat toţi elevii. Este un semnal de alarmă, dar carte cu linguriţa nu le putem băga."

Ei conduc şcolile fără promovaţi

ALBA - 1 liceu

Grupul Şcolar Agromontan „Ţara Moţilor" Albac: directoare Mirela Vârciu

ARGEŞ - 4 licee

Grupul Şcolar Agricol Costeşti: directoare Anca Maria
Grupul Şcolar Ştefăneşti: Nicoleta Dinescu
Grupul Şcolar Stâlpeni: ElenaTudosescu
Liceul Tehnic pentru Protecţia Mediului Piteşti: directoare Cristiana Sima

BACĂU - 1 liceu:

Grupul Şcolar din Târgu Ocna: directoare Elena Dumitraşcu

BUCUREŞTI - 3 licee

Grupul Şcolar „Edmond Nicolau": directoare Viorica Lazăr
Grupul Şcolar de Arte şi Meserii „Dimitrie Paciurea": directoare Cristina Petre Melinte
Grupul Şcolar Industrial nr. 19 RATB: directoare Doiniţa Ghinea

CARAŞ-SEVERIN - 4 licee:

Grupul Şcolar Industrial Bocşa: director Constantin  Borozan
Liceul Agricol Oraviţa: directoare Eugenia Miclea
Grupul Şcolar Forestier Caransebeş: director Florin Bogdea
Grupul Şcolar Construcţii Maşini Caransebeş: directoare Mărioara Iova

CLUJ - 3 licee

Liceul UCECOM „Spiru Haret": directoare Liviana Marinescu
Liceul de Management Economic şi Drept Administrativ „Virgil Madgearu": Mariana Dragomir
Grupul Şcolar Agricol Cuzdrioara: Monica Ioana Pintea

DÂMBOVIŢA - 1 liceu:

Grupul Şcolar Auto Târgovişte: directoare Georgeta Ştefan

GIURGIU - 1 liceu:

Grup Şcolar „Miron Nicolescu": director Ion Vasilache

GORJ - 1 liceu:

Grupul Şcolar Industrial Bustuchin: director Claudiu Perescu

IAŞI - 4 licee:

Grupul Şcolar Agricol Vlădeni: director Vasile Tătaru
Grupul Şcolar Holboca: director Constantin Rotariu
Grupul Şcolar Tehnic Târgu Frumos: director Ştefan Roman
Liceul „Dumitru Murgu" Iaşi: director Loredana Ungureanu

ILFOV - 1 liceu:

Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Voluntari: director Gheorghe Cioboată

MARAMUREŞ - 1 liceu:

Grupul Şcolar Vişeu de Sus: director Ioan Tomoioagă

MEHEDINŢI - 2 licee:

Colegiul Tehnic Auto Drobeta Turnu-Severin: director Mihai Mijache
Grupul Şcolar Halânga: Mihaela Nicolicioiu

MUREŞ - 1 liceu:

Grupul Şcolar Band: director Gheorghe Creţi

NEAMŢ - 1 liceu:

Grupul Şcolar Agricol „Ion Ionescu de la Brad": director Doru Lozincă

PRAHOVA - 1 liceu:

Liceul Economic „Şansa" Ploieşti: director Gheorghe Ene

SATU MARE - 1 liceu

Grupul Şcolar Ardud: director Călin Şoimoşan

SĂLAJ - 1 liceu

Grupul Şcolar Sâg: director Petru Bonţe

TIMIŞ - 9 licee:

Liceul Uzine Mecanice Timişoara: director Daniel Cojocaru
Liceul Silvic Timişoara: directoare Mariana Eftimie
Liceul CFR Timişoara: directoare Maria Stanca
Liceul de Industrie Uşoară Timişoara: Liviu Groapă
Grupul Şcolar Aagricol „Liviu Drăcea" Timişoara: director Petru Unguraş
Liceul „Azur" Timişoara: director Corneliu Nicolicioiu
Liceul „Socrates" Timişoara: directoare Oltea Angela Copaci
Liceul „Ioan Slavici" Timişoara: directoare Victoria Dobrowolski
Liceul Orţişoara: directoare Dumitra Popescu

image
image
image
image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite