De ce a lipsit Băsescu de la Ziua Marinei?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru prima oară în ultimii ani, preşedintele Tra­ian Băsescu a lipsit de la ceremonialul tradiţional de pe faleza Cazinoului fără să ofere explicaţii.

Citește și comentariul: Bufonul, starleta și marinarul

Programul Administraţiei Prezidenţiale nu conţinea nicio referire despre felul în care şeful statului avea să-şi petreacă ziua. Singurul mesaj era dedicat românilor care îşi serbau onomastica, iar în finalul urării era menţionată şi Ziua Marinei. „Le mulţumesc tuturor acelora care îşi desfăşoară activitatea în slujba Forţelor Navale Române pentru dăruirea şi profesionalismul de care dau dovadă", aşa suna comunicatul prezidenţial.

image

Ziua Marinei fără Traian Băsescu e ca o ţară fără flotă. De ce a lipsit preşedintele de la Ziua Marinei?

Deşi este unul dintre obişnuiţii tribunelor oficiale, indiferent de ocazie, şi Mircea Băsescu s-a numărat printre absenţi. „M-am trezit târziu", şi-a explicat el absenţa. Fratele cel mic al preşedintelui a mai spus că nu cunoaşte programul lui Traian Băsescu şi nu ştie de ce acesta nu a apărut la festivităţi. 

Motive de „bun-simţ"

De când este preşedinte, Traian Băsescu a fost prezent de patru ori la festivităţile desfăşurate la Constanţa la 15 august. Pentru analistul politic Zoe Petre, absenţa lui Traian Băsescu de la Ziua Marinei era previzibilă, cu atât mai mult cu cât el însuşi a declarat recent că „are curaj să mai intre în mulţime", dar că atât timp cât este fluierat este mai bine să nu „provoace" oamenii prin prezenţa sa. „Este o decizie specială în raport cu personajul, care altădată era iubit de mulţime, în condiţiile date însă nu văd de ce s-ar fi supus huiduielilor, ştiind clar că asta l-ar fi aşteptat", a arătat Zoe Petre.

„Curaj am, Slavă Domnului. Dacă se referă la intratul în mulţime, trebuie să vă spun că nu mă feresc de mulţime. Pe de altă parte, atât timp cât ştii reacţia - că fluieră, ce rost are să te duci în mulţime, este ca şi cum ai provoca, ori, în niciun caz, în calitate de preşedinte, nu ai dreptul să provoci oamenii. Deci este o chestiune de bun-simţ", a declarat recent Băsescu într-un interviu la B1 TV. El i-a dat o replică fostului consilier prezidenţial Andrei Pleşu, care vorbise despre o „formă de curaj", pe care preşedintele nu o mai are.

Băsescu s-a aflat însă vineri la Constanţa, când a participat la o vizită oficială la Şantierul Navala Daewoo Mangalia. „Să trăiţi bine!", a strigat un muncitor lui Băsescu, iar replica acestuia nu a întârziat să apară: „Şi voi! Trăim după cum muncim!".

Figuraţia de pe faleză

Cu toate că ieri personalităţile politice au lipsit de la eveniment, măsurile de securitate le-au depăşit cu mult pe cele din anii trecuţi. La ora 8.00, cu două ore înainte de începerea festivităţilor, un cordon de militari a fost aşezat strategic pentru a nu permite oricărui civil să se apropie de locul unde vor sta invitaţii. Nu se ştia la acea oră dacă preşedintele vine sau nu, însă, pentru a preveni întâmplările de anul trecut, când Băsescu a fost huiduit, organizatorii au fost mai riguroşi în organizare. Treceau de cordon doar cei care prezentau legitimaţii de militar sau marinar - verzi şi albastre. Îmbrăcaţi în civil, cu soţii, copii, părinţi, semănau cu nişte grupuri de turişti care dădeau bine la imaginea de ansamblu a unui public nerăbdător să aplaude discursurile oficiale. Întrebaţi despre aceste măsuri de securitate, reprezentanţi ai Forţelor Navale Române au spus doar că sunt „normale". „Nu ştiu despre ce militari în civil vorbiţi. Or fi de la Armată, nu este în organizarea noastră", au spus aceştia.

Militarii veniţi în civil la eveniment au fost instruiţi să nu vorbească. Însă în mijlocul lor se auzeau discuţii: „Haide, mamă, nu ne mai înghesuim aici. Te-a văzut cine trebuia? Ai dat raportul că ai venit? Hai să mergem!", „Ne-au chemat în soarele ăsta, măcar o apă puteau să ne dea!", se auzeau voci.

"Este o decizie specială în raport cu personajul, care altădată era iubit de mulţime."
Zoe Petre
analist politic

Unde a fost preşedintele pe 15 august

2010 - Ziua Marinei, Constanţa
2009 -Mănăstirea Tismana, Gorj
2008 -Ziua Marinei, Constanţa
2007 -Ziua Marinei, Constanţa
2006 - Ziua Marinei, Constanţa
2005 -Mănăstirea Putna

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite