Codruţ Olaru, DIICOT: Am pus sechestru pe avere şi i-am blocat conturile lui Boldea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Șeful DIICOT, Codruț Olaru, a susținut, joi, o conferință de presă în care a explicat că autoritățile nu știau de intenția lui Boldea de a pleca și nici nu a fost ajutat de acestea. Boldea a fugit în Turcia, după care a luat un avion către o destinație necunoscută.

UPDATE 12.20 Procurorul general al României, Laura Codruța Kovesi, spune că procurorii au idee unde se află Boldea, dar nu pot divulga informația, scrie Antena 3.

DIICOT nu a deținut informații cu privire la plecarea din țară a inculpatului Mihail Boldea.

„O complicitate a autorităților statului și a incompetenței sau favoritisme de ordin politic ies din discuție. E important că DIICOT să rămână o instituție credibilă", a explicat Olaru.

OPINIE Infractorii adunaţi în PDL şi incompetenţii toleraţi în DIICOT

Cronologia faptelor anunţată de Codruţ Olaru:

16 martie învinuit la DIICOT, nu a dorit să facă declarații

17 martie coninculpații în dosar au fost reținuți cu mandate de arestare preventivă

18 martie DIICOT a solicitat prin procurorul general încuviințarea percheziției, reținerii și arestării

20 martie În jurul orei 16.00 s-a primit acest aviz de la Camera Deputaților și se dă o dispoziție de punere în aplicare a cererii

21 martie ora 14.00 procurorii cer încuviințarea percheziției care s-au realizat în cursul acestei dimineți

ora 15.00 DIICOT a obținut primele informații cu privire la plecarea din țară a lui Boldea, de la o persoană. Autoritățile din Turcia au confirmat că Boldea a fost în Turcia și s-a îmbarcat într-un avion cu destinație necunoscută.

„Potrivit acestor informații, se certifică la orele 16.35 că inculpatul a părăsit teritoriul pe la Giurgiu, a intrat în Turcia, astfel ca la 18.00 să se îmbarce într-un avion cu o destinație necunoscută. Efectuăm demersuri privind destinația inculpatului. Nu putem confirma unde este. Știm doar că pe 21 martie a părăsit teritoriul Turcie“, a explicat șeful DIICOT.

De ce nu s-a dispus interdicția?

Codruţ Oplaru a motivat că deputatul Boldea era sub imunitate parlamentară, iar procurorii nu pot dispune mai mult de o măsură preventivă într-un caz. Ridicarea imunității parlamentare a lui Boldea era măsura de prevenire, astfel că orice măsură în plus ar fi fost ilegală.

„Procurorul poate lua doar una din măsurile preventive de a părăsi țara sau localitatea, după audierea inculpatului, nu am fi putut să ridicăm imunitatea. Nu putem dubla măsuri preventive", a explicat directorul DIICOT.

De asemenea, DIICOT atrage atenția asupra faptului că o interdicție de a părăsi țara, ar fi însemnat cercetarea lui Boldea în libertate, ceea ar fi fost injust față de ceilalți coinculpați pentr care s-au emis mandate de arestare.

„Aceasta ar fi creat un tratament sancționator injust pentru membrii grupului, în condițiile în care am dispus reținerea coinculpaților, când liderul lor ar fi fost în libertate", a spus Olaru.

Sustragerea de la urmărirea penală nu înseamnă încetarea urmăririi penale

„Ancheta penală continuă și procurorii își vor face treaba“, a explicat șeful DIICOT.

Boldea va rămâne fără bani, întrucât DIICOT îi confiscă averea

„Fiind vorba de înșelăciune, pe lângă instituirea unei pedepse, se vor lua măsuri și de recuperare a pierderilor. Astfel, am înghețat conturile, vom lua imobilele“, a explicat Olaru. Plecarea lui Boldea este un temei pentru arestarea preventivă propusă Înaltei Curți de DIICOT.

Între cererea DIICOT de percheziționare și percheziția efectivă e un vid care încetinește ancheta

„E drept că există un vid legislativ între momentul formulării cererii către Camera Deputaților și momentul aprobării acesteia în Parlament. Imaginați-vă ce înseamnă o percheziție anunțată, spre deosebire de una fulger. Dovadă în acest sens este și că perchezițiile de astăzi nu au avut vreun rezultat spectaculos."

România lucrează cu Turcia pentru arestarea lui Boldea

La ora transmiterii acestei știri, autoritățile turce efectuează investigații, urmând să confirme destinația lui Boldea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite