Culisele demisiei de o zi a ministrului Sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Sănătăţii, Cseke Atilla, şi-a scris demisia încă de ieri, potrivit unor surse din interiorul UDMR, însă, după o discuţie cu conducerea formaţiunii, a renunţat la acest demers.

Marţi, Cseke a avut o discuţie cu premierul Emil Boc în cadrul căreia a cerut deblocarea posturilor din sănătate, dar şi fonduri suplimentare pentri spitale. Potrivit unor surse guvernamentale, Cseke Attila i-a reproşat premierului că nu poate colabora cu ministrul Finanţelor Sebastian Vlădescu şi că acesta din urmă a refuzat acordarea unor fonduri la rectificarea bugetară care se discută astăzi.

Mai citiţi şi:

Cseke Attila: "Nu îmi dau demisia"

Aceleaşi surse au declarat pentru „Adevărul” că premierul i-a promis lui Cseke că, dacă va primi o analiză coerentă, va debloca un număr minim de posturi de care mai este nevoie în prezent în spitale. În plus, Sănătatea ar putea primi la rectificarea de astăzi, în afară de banii necesari pentru acoperirea datoriilor,  câteva zeci de milioane de euro pentru investiţii în spitale. „Suma se negociază chiar în acest moment”, au declarat sursele citate.

Promisiuni de la Marko Bela

Mai mulţi colegi de partid ai lui Cseke Attila au susţinut că au discutat cu acesta chiar ieri după-amiază. „Era foarte supărat pentru situaţia creată şi ne-a spus că se gândeşte la o posibilă demisie”, au declarat aceştia. Surse din UDMR au afirmat însă că Cseke nu şi-a dus demisia pe masa premierul Boc, ci a avut mai întâi o discuţie cu liderul UDMR, Marko Bela. Marko i-a promis că UDMR va „forţa” în cadrul şedinţei de Guvern de astăzi acordarea unor fonduri pentru Sănătate.

„N-am vazut demisia scrisă, însă ştiu că a discutat acestă problemă cu Marko Bela”, a declarat un parlamentar UDMR.

O eventuală demisie a lui Cseke Attila ar putea crea o problemă în Coaliţie pentru UDMR. La negocierea portofoliilor, odată cu formarea Cabinetului, UDMR a avut o problemă în a găsi o persoană cu experienţă în domeniul Sănătăţii, pentru a ocupa acestă funcţie. Nici actualul ministru al Sănătăţii nu a mai ocupat funcţii în domeniu, însă a fost desemnat datorită experienţei în Guvern: din ianuarie 2005 şi până în decembrie 2008 acesta a fost secretar de stat în cadrul Secretariatul General al Guvernului.

Într-un interviu pentru „Adevărul”, liderul UDMR Marko Bela susţine că partidul său nu ia în calcul o ieşire de la guvernare. „Nu se pune problema în prezent a plecării de la guvernare şi nu preconizez ieşiri din Coaliţie. Se pune problema dacă reuşim să mergem mai departe cu descentralizarea şi cu măsurile pe care ni le-am asumat”, susţinea Marko.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite