Cititorii „Adevărul“ susţin trezirea din coşmarul politic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apelul ziarului „Adevărul“  către politicieni
Apelul ziarului „Adevărul“ către politicieni

Tot mai mulţi români se raliază apelului la reconciliere adresat de ziarul nostru întregii clase politice. Vă prezentăm o selecţie a mesajelor de susţinere postate pe internet.

Apelul lansat de „Adevărul" către clasa politică nu este susţinut doar de elitele societăţii civile. Sute de cititori se declară solidari cu acest demers, menit să pună capăt disputelor politice care au aruncat România într-o criză fără precedent. Profesori universitari, dar şi oameni simpli le cer politicienilor să renunţe la interesele de partid şi să servească doar interesului naţional. Aceştia consideră că nimeni nu le dă dreptul celor aflaţi la putere sau în opoziţie să se joace cu vieţile lor şi le readuc aminte că tot mai mulţi români ajung să trăiască la limita sărăciei.

Petiţie adevarul.ro! Apel către politicienii români: "Opriţi-vă!" Semnează şi tu!

Mircea Ciocâltei, prof. univ. dr. UNATC Bucureşti

„Suntem de cinci ani o ţară membră a UE. Nu înţeleg de ce nu există dorinţa şi capacitatea de a coabita. Mă îngrijorează faptul că o tânără generaţie de politicieni este adepta unui limbaj violent, xenofob, naţionalist. Suntem ţara unde clasa politică interpretează legile după cum îi servesc interesele politice, ultimul exemplu este acest referendum. Mă îngrijorează faptul că nu reuşim, nici măcar după 20 de ani cum prezicea Brucan, să avem o mişcare de dreapta cristalizată şi o social-democraţie europeană. Ce ar trebui să mai ai la îndemână pentru a guverna responsabil? Cu siguranţă, responsabilitate şi inteligenţă politică. Într-un context economic european foarte critic, cu o economie ce are o stabilitate fragilă, este timpul să vă opriţi." 

Marian Popescu, prof. dr. Universitatea din Bucureşti

„Susţin apelul pentru că îndeamnă la trezirea dintr-un coşmar provocat de interese politicianiste. Îl susţin şi pentru că el ar trebui să nu pună în pericol viitorul apropiat al României. Infantilismul politic deformează azi procesul democratic: cu o ţară nu poţi, dacă te-ai supărat, să faci ca un copil: să-ţi iei jucăriile şi să pleci. Cine dă dreptul politicienilor români să se joace cu vieţile românilor de azi şi de mâine? Ei ar trebui să răspundă pentru lipsa de speranţă pe care o creează acţiunile lor. Ei ar trebui să se reculeagă şi să fie cinstiţi cu ei înşişi. Dacă cinstea, dacă onoarea mai înseamnă ceva pentru noi toţi." 

Carmen Mihăilă

„Vreau ca politicienii să nu mai plângă de mila poporului din patru în patru ani pentru recolta de voturi, ci să se gândească la faptul că sunt plătiţi din banii noştri, ne reprezintă şi trebuie să servească interesele noastre, nu ale lor, ale clicilor corupte şi penale. Vreau să înţeleagă că îmi doresc respectarea legilor şi a instituţiilor, să nu se mai considere deasupra legii şi să garanteze funcţionarea statului de drept într-o lume civilizată."

Ioana

„Orice om de bun- simţ îşi doreşte linişte, siguranţă, respect, în propria ţară aşa că mă alătur celor care le cer politicienilor cinste şi demnitate şi să nu uite că ei sunt «servitorii» noştri, şi nu stăpânii noştri."

Mircea

„De acord! Cât de jos mai puteţi ajunge? În loc să faceţi ceva pentru ţară şi pentru cei care am mai rămas aici, vă încăpăţânaţi să demonstraţi unul altuia care e mai «cocoş»! A fi om politic s-a redus la a fi cât mai insensibil, la a jongla cu legile şi cu interpretarea lor, la a te bălăcări cât mai tare, iar oamenii simpli nu au niciun sprijin, nu mai avem încredere în nimeni. Unde vreţi să ajungem?"

Sanda

„Opriţi-vă până nu este prea târziu! Opriţi-vă şi găsiţi soluţii să reparaţi tot răul făcut acestei ţări, opriţi-vă să gândiţi doar interesul personal: noi, românii, chiar existăm, chiar plătim impozite şi taxe pentru ca voi să vă luaţi lefurile, noi, românii, v-am ales pe voi! Fără noi nu existaţi!"

Mihai

„De acord cu apelul. Este timpul ca politicienii să nu mai invoce interesele poporului pentru justificarea deciziilor care nu vizează altceva decât satisfacerea intereselor personale şi de grup. Dacă vor să îşi dovedească loialitatea faţă de cei care i-au ales şi respectul faţă de lege, să se aşeze la masă şi să hotărască, în această perioadă de criză, care afectează pe cei mai mulţi dintre noi, numai şi numai în favoarea intereselor naţionale, pe care cei mai mulţi dintre ei le uită deşi au jurat să le apere."

Gabriela

„Sunt de acord şi semnez această petiţie. Tot acest conflict politic dintre cele două tabere trebuie să se oprească. În această situaţie nu este vorba despre orgoliul unei persoane, ci despre soarta noastră a tuturor care nu va fi deloc bună dacă cei implicaţi vor scormoni încontinuu în jăratic. Nu vă mai jucaţi cu noi, cu viaţa noastră! Oamenii simpli sunt disperaţi, trăiesc de pe o zi pe alta, cu strictul minim necesar!"

Mihai

„Semnez pentru petiţie. Doresc pentru ţara noastră ca domnii politicieni actuali şi viitori să-şi respecte promisiunile şi, dacă nu sunt în stare, să-şi facă bagajele şi să se care din această ţară!"

Iuliana

„Domnilor politicieni, e timpul să daţi dovadă de maturitate, de loialitate faţă de cei care v-au ales sau care v-au acceptat când aţi fost numiţi în funcţii. România e sleită de puteri. Are nevoie de măsuri de creştere economică, are nevoie de credibilitate pe plan extern. Iar acest lucru nu se poate face dacă urmăriţi numai ambiţiile personale. Sunteţi în slujba românilor şi a României."

Ionel 

„Ne-am săturat să tot fim învrăjbiţi, ne-am săturat de jargoane politice şi de tupeu. Toate acestea ne costă pe noi la buzunar. Vrem stabilitate politică şi economică, nu vrem şmecheri care să ne conducă ţara, vrem oameni culţi care-şi dau interesul pentru semenii lor şi vor cu adevărat să facă ceva în România. Orgoliile personale şi vanitatea nu-şi au loc în politica românească. Aţi făcut un circ pe banii noştri, v-aţi bătut joc de stabilitatea care era în România!"

Apelul ziarului „Adevărul" către politicieni:Opriţi-vă!

1. Nu mai interpretaţi legile şi Constituţia pentru a vă satisface interesele politice!
2. Nu mai atacaţi instituţiile statului! Respectaţi Justiţia chiar şi atunci când deciziile ei nu vă convin!
3. Abţineţi-vă de la mesaje naţionalist-extremiste şi antieuropene!
4. Nu mai încurajaţi populismul şi nostalgia după regimul comunist!
5. Respectaţi-i în egală măsură pe cei care v-au votat, pe cei care nu v-au votat şi pe cei care nu s-au prezentat la vot!
6. Nu mai denigraţi presa care vă critică şi nu-i mai jigniţi pe ziariştii care nu vă sunt pe plac!
7. Renunţaţi la limbajul violent, incitator şi suburban în spaţiul public!
8. Opriţi campaniile de diversiuni şi dezinformări care au aruncat în haos dezbaterile democratice şi au distrus credibilitatea României!
9. Încetaţi să învrăjbiţi categorii sociale sau profesionale! Nu mai târâţi oamenii de valoare în mocirla politică!
10. Ocupaţi-vă de problemele ţării şi ale oamenilor în loc să pierdeţi timpul în lupte politice inutile!

Presa străină despre apelul nostru 

Presa internaţională a relatat pe larg despre apelul la reconciliere făcut de ziarul „Adevărul", după ce acesta a fost preluat de Agenţia France Presse. Cotidialul francez „La Croix" titrează: „România - războiul politic continuă, în ciuda rezultatelor referendumului". Potrivit ziariştilor francezi, referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu a fost un eşec, dar, cu toate acestea, Curtea Constituţională este pusă din nou sub presiune pentru a juca rolul de arbitru. În acest context, se arată în articol, cotidianul „Adevărul", care are cel mai mare tiraj din presa naţională, a cerut politicienilor să pună capăt războiului politic. Şi cotidianul elveţian „Le Temps" a relatat despre demersul ziarului nostru.

Societatea civilă: reconcilierea naţională, extremă urgenţă

Apelul ziarului „Adevărul" către politicienii români

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite