Societatea civilă: reconcilierea naţională, extremă urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Caramitru, actor şi Laura Ştefan, expert  anticorupţie
Ion Caramitru, actor şi Laura Ştefan, expert anticorupţie

Voci importante ale elitei româneşti se raliază apelului făcut de ziarul „Adevărul“ către politicieni şi le solicită acestora să înceteze disputele care au răvăşit România.

Iniţiativa de reconciliere a clasei politice lansată de ziarul „Adevărul" nu a rămas fără ecou. Personalităţi ale societăţii civile s-au declarat solidare cu acest demers, menit a pune capăt disputelor care au aruncat România într-o criză politică fără precedent. Potrivit acestora, politicienii trebuie să înveţe să pună interesul naţional înaintea intereselor de partid. Totodată, prestigioasa agenţie de presă France Presse a relatat pe larg despre demersul cotidianului „Adevărul".

Petiţie adevarul.ro! Apel către politicienii români: "Opriţi-vă!" Semnează şi tu!

Ioana Avădani, jurnalist

„Vremurile pe care le trăim sunt «extraordinare» în sensul etimologic al cuvântului, de ieşire din «normă» şi cer, poate, măsuri extraordinare. Apelul lansat de «Adevărul» listează dorinţe şi aşteptări pe care mulţi cetăţeni români le au, manifestate sau nu. Rezonează cu multe dintre apelurile pe care organizaţii neguvernamentale şi lideri de opinie le-au făcut clasei politice şi cu angajamente pe care politicienii şi le-au luat în timpul proceselor electorale. În acest sens, putem include cu îndreptăţire mass-media între actorii societăţii civile. Respectarea Constituţiei, a cadrului legal al României, evitarea oricărei forme de propagandă naţionalist- extremistă, respectarea tuturor opţiunilor politice şi de atitudine ale cetăţenilor ţării ar trebui să fie dincolo de orice îndoială şi negociere, să fie starea normală a României".

Ioana Avădani, jurnalist

Ion Caramitru, actor

„Apelul către politicieni este bine-venit, pentru că acest fel de certuri politice fără sfârşit afectează, fără îndoială, viaţa publică. Şi România nu are nevoie de asta în acest moment. Aceste lucruri s-au produs exact când nu trebuia şi este cazul să se încheie. A fost un referendum, care are un rezultat vizibil. Politicienii trebuie acum să coabiteze, să-şi facă treaba pentru interesul public, pentru interesul ţării".

Ion Caramitru, actor

Mircea Toma, jurnalist

Mircea Toma, jurnalist

„Apelul este foarte util, dar numai pentru cei care-l iau în serios. Politicienii noştri, din păcate, n-au cu ce să ia în serios acest apel. Eu aş mai adăuga un punct celor zece din apel. Opriţi vânătoarea de vrăjitoare! Libertatea de opinie este garantată de Constituţie. Ameninţări cu dosare penale pentru vina de a fi enunţat opinii înseamnă involuţie către dictatură, de care se fac vinovate ambele tabere. Luptele politice trebuie să înceteze, pentru că, pe termen mediu, este necesar ca statul să fie guvernat. Pe termen lung, este necesar ca actorii politici să facă loc unei clase politice mai proaspete şi necorupte".

Radu Carp, profesor universitar

„Apelul este bine-venit, iar politicienii care au generat această situaţie de criză trebuie monitorizaţi în continuare de presă cel puţin la fel de atent ca până acum. Contextul în care a fost lansat apelul este oportun, pentru că urmează alegeri parlamentare şi este clar că partidele politice sunt în criză de idei, de soluţii. Trebuie să fie avertizate într-un fel că cetăţenii aşteaptă şi astfel de inţiative, precum cea a «Adevărului». E greu de spus dacă politicienii vor lua în seamă apelul".

Radu Carp profesor universitar

Cristian Ghinea, politolog

„Apelul este bun, pentru că avem nevoie de nişte punţi de comunicare, de puncte consensuale. Eu aş mai adăuga două chestiuni, care sunt şi pe lista de cerinţe a lui Jose Manuel Barroso. Numirea unui Avocat al Poporului agreat de toate partidele, despre care nimeni nu mai spune nimic. Acesta este un prim test pentru Băsescu, Ponta şi Antonescu. În al doilea rând, este nevoie de o procedură transparentă de numire a şefului DNA. Aceasta este şi mai urgentă, pentru că în august expiră mandatul lui Daniel Morar. Acestea sunt două chestiuni consensuale, cerute de Comisia Europeană, care trebuie să figureze pe agenda politicienilor din ambele tabere".

Cristian Ghinea politolog

Laura Ştefan expert, anticorupţie

„Societatea românească trece prin nişte clipe foarte grele din cauza iresponsabilităţii politicienilor, care pun interesul lor politic deasupra interesului naţional. Apelul este necesar, pentru că eu cred că trebuie să ne calmăm, nu se poate să continuăm în acest ritm. Ar fi bine ca apelul să fie luat în considerare de politicieni, pentru că eu cred că fiecare şi-a învăţat lecţia după acest referendum. Au înţeles ce trebuia să înţeleagă".

Laura Ştefan expert  anticorupţie

Apelul „Adevărul", preluat de France Presse

Apelul făcut de „Adevărul" către clasa politică a fost preluat şi de presa internaţională. „Cotidianul românesc «Adevărul», cu cel mai mare tiraj din presa naţională, a lansat un apel către oamenii politici de a pune capăt războiului politic care macină ţara de mai bine de o lună şi care împinge România spre limitele democraţiei. «Adevărul» cere oamenilor politici din toate partidele să se calmeze după procedura de destituire a preşedintelui lansată de coaliţia aflată la putere. Printre cereri se numără: neinterpretarea legililor şi a Constituţiei pentru satisfacerea interesului politic, încetarea atacurilor împotriva instituţiilor statului şi abţinerea de la mesaje naţionaliste şi antieuropene", notează Agenţia France Presse (AFP).

Jurnaliştii francezi mai notează că preşedintele suspendat Traian Băsescu a scăpat de destituire după ce, duminică, rata de participare la vot nu a depăşit pragul de 50 de procente necesar validării referendumului.

Apelul ziarului „Adevărul" către politicieni:Opriţi-vă!

1. Nu mai interpretaţi legile şi Constituţia pentru a vă satisface interesele politice!
2. Nu mai atacaţi instituţiile statului! Respectaţi Justiţia chiar şi atunci când deciziile ei nu vă convin!
3. Abţineţi-vă de la mesaje naţionalist-extremiste şi antieuropene!
4. Nu mai încurajaţi populismul şi nostalgia după regimul comunist!
5. Respectaţi-i în egală măsură pe cei care v-au votat, pe cei care nu v-au votat şi pe cei care nu s-au prezentat la vot!
6. Nu mai denigraţi presa care vă critică şi nu-i mai jigniţi pe ziariştii care nu vă sunt pe plac!
7. Renunţaţi la limbajul violent, incitator şi suburban în spaţiul public!
8. Opriţi campaniile de diversiuni şi dezinformări care au aruncat în haos dezbaterile democratice şi au distrus credibilitatea României!
9. Încetaţi să învrăjbiţi categorii sociale sau profesionale! Nu mai târâţi oamenii de valoare în mocirla politică!
10. Ocupaţi-vă de problemele ţării şi ale oamenilor în loc să pierdeţi timpul în lupte politice inutile!

Apelul ziarului „Adevărul" către politicienii români

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite