Cine sunt şefii care au girat o funcţie obţinută pe şpagă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un inspector vamal din Satu Mare a fost dispus, în 2009, să plătească sute de mii de euro pentru funcţia de director al Vămii Halmeu, instituţie aflată în subordinea ANAF şi a Ministerului de Finanţe. Un caz de corupţie fără precedent scoate la iveală că funcţiile în „posturi-cheie“ costă sute de mii de euro. DNA face verificări cu privire la o serie de înalţi demnitari ai statului.

Citiţi şi: Viloaiele şpăgarilor de la Vama Siret (FOTO)

Milionarul clujean Liviu Florian a ajuns după gratii, la sfârşitul săptămânii trecute, pentru cel puţin 29 de zile.Conform DNA, omul de afaceri a primit, la începutul lunii septembrie 2009, 130.000 de euro de la inspectorul vamal Nicoleta Dobrescu, promiţându-i acesteia că va interveni pe lângă Radu Traian Mărginean, şeful Agenţiei Naţionale a Vămilor şi vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), în vederea numirii sale în funcţia de şef Birou Vamal Halmeu (Satu Mare).

Numită prin ordin al şefului ANAF

Femeia s-a împrumutat la diverşi oameni de afaceri şi la cămătari şi i-a dat lui Liviu Florin mita solicitată, astfel că la 23 septembrie 2009 a fost numită în funcţie prin Ordinul 2465/2009, semnat de şeful ANAF Sorin Blejnar, la propunerea adjunctului său, Radu Traian Mărginean.

Banii au fost daţi afaceristului clujean prin intermediul lui Ioan Romeo Niţu, fost angajat la duty-free-ul din Vama Halmeu, şi al omului de afaceri sătmărean Ioan Savu. Şpaga de 130.000 de euro nu a asigurat decât numirea temporară în funcţie pe o perioadă de şase luni. Pentru numirea în funcţie pe perioadă nedeterminată, Liviu Florian i-ar mai fi cerut Nicoletei Dobrescu alţi 300.000 de euro, reamintind de influenţa pe care ar avea-o asupra vicepreşedintelui ANAF şi şef al Agenţiei Naţionale a Vămilor, Radu Traian Mărginean.

image

Gheorghe Pogea, fost ministru de Finanţe, Sorin Blejnar, preşedinte ANAF, Radu Mărginean, adjunct ANAF şi şeful vămilor, Nicoleta Dobrescu, fost şef Vama Halmeu

Cine semnează delegarea în funcţie

Radu Traian Mărginean a fost numit în funcţiile de şef al Agenţiei Naţionale a Vămilor şi vicepreşedinte al ANAF la 23 februarie 2009 de către Sorin Blejnar, şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Blejnar a fost numit în funcţia de preşedinte al ANAF la 6 ianuarie 2009, prin ordin al ministrului de Finanţe de la acea vreme, Gheorghe Pogea. În mod normal, propunerea pentru delegarea în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu îi revenea lui Călin Vesa, directorul executiv al Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj, şeful direct al Nicoletei Dobrescu, cea care a fost dispusă să dea 130.000 de euro pentru şase luni de mandat la şefia Vămii Halmeu.

Vesa a fost catalogat de-a lungul vremii ca fiind un apropiat al lui Vasile Blaga, care l-ar fi şi propulsat în diverse funcţii. La Direcţia Regională Vamală Cluj, Vesa a fost numit în 2005.

CERCETĂRI EXTINSE

Procurorii DNA cercetează în prezent dacă banii au ajuns într-adevăr la persoane din cadrul ANAF sau din cadrul Agenţiei Naţionale a Vămilor, în condiţiile în care oamenii de afaceri implicaţi în acest dosar sunt acuzaţi de trafic de influenţă, respectiv complicitate la această infracţiune.

Poliţiştii de la Siret se vor liberi

image

64 de angajaţi ai Vămii Siret sunt cercetaţi pentru corupţie Foto: Marian Iliescu

Cei 55 de poliţişti şi patru vameşi de la Punctul de Trecere a Frontierei Siret, acuzaţi de corupţie, au contestat la instanţa supremă mandatele de arestare preventivă pentru 29 de zile. Magistraţii vor analiza, astăzi, recursul primului lot, format din 15 poliţişti.

În paralel, procurorii DNA vor continua să caute destinatarii unor sume colectate de vameşi din şpăgi şi date unor ofiţeri superiori din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava.  Anchetatorii dau ca exemplu cazul şefului PTF-Siret, Aurel Anea, în prezent arestat, care a primit cu titlu de mită în 10 zile suma de 14.500 de lei, pentru a închide ochii la faptele de corupţie ale subalternilor săi. Cei doi agenţi sub acoperire, infiltraţi de DNA la PTF- Siret, au constatat că poliţiştii de frontieră se îngrămădeau pe turele agentului-şef principal Dorel Chirilă (43 de ani) şi ale agentului-şef principal Marcel Coroi (49 de ani).

Motivul: încasările din aceste ture erau foarte mari, „lucru care stârneşte invidia celorlalţi colegi", dar şi pentru faptul că sunt apropiaţi ai şefului IJPF Suceava, comisarul- şef Gheorghe Irimie - care a ocupat anterior funcţia de şef al PTF- Siret. Într-o discuţie interceptată de SRI, Aurel Anea relata că „pe turele lui Strungar şi Simota se fac cam 70 de milioane pe tură, iar pe turele lui Coroi şi Chirilă - 200-250 de milioane".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite