China a avut ultimul cuvânt la Summitul G20

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii celor mai puternice 20 de ţări din lume au ajuns la o înţelegere pentru a evita o viitoare criză, însă majoritatea propunerilor s-au lovit de opoziţia Chinei. Stabilirea unor indicatori care să evalueze dezechilibrele financiare la nivel mondial a dat bătăi de cap oficialilor prezenţi la întâlnirea G20 de la Paris.

Şefi de stat, miniştri de Finanţe şi guvernatori de bănci centrale din cele mai puternice 20 de state din lume s-au întâlnit, la sfârşitul săptămânii trecute, la Paris. Principalul subiect pe agenda reuniunii au fost stabilirea unui set de indicatori care să evalueze dezechilibrele financiare care ar putea declanşa o nouă criză economică mondială. Deşi au avut planuri mari, liderii au fost nevoiţi să renunţe la câteva dintre propunerile care nu au fost pe placul reprezentanţilor Chinei. Astfel, cu toate că iniţial se dorea ca pe lista acestor indicatori să se regăsească şi cursurile de schimb sau nivelurile rezervelor valutare ale unui stat, aceste aspecte lipsesc din înţelegerea finală prezentată sâmbătă. Însă ele nu vor fi ignorate complet. În urma negocierilor de vineri noapte, ofiialii au hotărât să „acorde atenţia cuvenită politicilor fiscale, monetare şi care privesc cursurile de schimb", potrivit declaraţiei emise la încheierea summitului. Practic, aceste propuneri vizau în mod direct politicile monetare ale Beijingului, care controlează cursul monedei naţionale (yuanul) pentru a-şi încuraja exporturile.

Citiţi şi:

Parlamentul European încearcă să salveze UE de la o criză alimentară

Alianţe mai mult sau mai puţin surprinzătoare

China a găsit însă un aliat în reprezentanţii Germaniei. „Trebuie îndeplinite anumite condiţii înainte ca moneda chineză să fie pregătită (pentru apreciere - n.r.). Chinezii ştiu acest lucru. Este un proces care a început deja", a declarat Wolfgang Schauble, ministrul de Finanţe german. Potrivit publicaţiei britanice „Financial Times", Schauble este cel care şi-a convins omologul chinez ca excedentul comercial (diferenţa dintre valoarea exporturilor şi a importurilor unui stat) să intre pe lista indicatorilor. Valoarea excedentului comercial este o problemă aprinsă în disputa comercială dintre SUA şi China. În 2010, exporturile Chinei către SUA s-au ridicat la 365 de miliarde de dolari, în timp ce exporturile americanilor către Beijing au valorat numai 92 de miliarde. Rusia a fost de partea Chinei în ceea ce priveşte includerea rezervelor valutare în acest set, iar cele două state au reuşit să blocheze
propunerea. 

CARE SUNT INDICATORII

Factorii care vor fi luaţi în considerare pentru a măsura dezechilibrele financiare la nivel mondial sunt datoria publică şi privată a unui stat, deficitele bugetare, dobânzile la depozitele bancare, excedentul comercial şi fluxurile de investiţii străine.

Potrivit ministrului de Finanţe francez, Christine Lagarde, cea care a prezidat întâlnirea de vineri seară (Franţa deţine, în prezent, preşedinţia G20), „nu a fost uşor să se ajungă la o înţelegere, evident că au existat interese divergente", însă aceasta a adăugat că acordul reprezintă primul pas pentru evitarea unei viitoare crize economice.

Americanii rămân nemulţumiţi

„Moneda Chinei rămâne substanţial subevaluată, iar rata sa efectivă de schimb nu s-a modificat semnificativ în această ultimă perioadă de reformă", a declarat Timothy Geithner. Mai mult, acesta s-a arătat nemulţumit de faptul că nu s-au stabilit cote clare în ceea ce priveşte excedentul comercial.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite