Parlamentul European încearcă să salveze UE de la o criză alimentară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile de la Beijing încearcă să oprească creşterile de preţuri
Autorităţile de la Beijing încearcă să oprească creşterile de preţuri

PE încearcă să prevină o criză alimentară: astăzi grupurile politice au depus 5 rezoluţii care urmează să fie votate mâine la Strasbourg.

Alimentele au avut cel mai mare preţ din istorie în luna ianuarie a anului acesta, potrivit indexului Organizaţiei de Alimentaţie şi Agricultură(OAA). Pentru a preveni o criză ca cea din 2008, europarlamentarii au anunţat în dezbaterea de astăzi că vor vota în favoarea scăderii preţurilor la alimente şi adoptării unor politici care să asigure transparenţa pieţelor de aprovizionare şi comercializare a stocurilor de produse agricole. 

Politica agricolă comună, o soluţie

Cea mai importantă politică deja existentă în UE pentru asigurarea hranei populaţiei este politica agricolă comună. Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală Dacian Cioloş, prezent şi el la dezbatere, a spus că previziunile pentru stocurile mondiale de grâu la sfârşitul campaniei 2010-2011 au fost, totuşi, pozitive, iar previziunile pentru zahărul alb arată că bilanţul total de zahăr va atinge un echilibru în 2011. 

"€œMai multe rapoarte ale OAA în legătură cu creşterea preţurilor alimentare au făcut ca lumea să fie din nou alertă. Ne temem să nu trecem prin aceeaşi creştere a preţurilor ca în 2008". Referitor la grâu, situaţia globală este "îngrijorătoare, dar nu atât de gravă", din moment ce recoltele din emisfera de sud au fost mai bogate decât era anticipat," a spus Cioloş. 

Unde sunt stocurile?
CE critică lipsa de transparenţă privind felul în care sunt împărţite stocurile de produse agricole. "În primul rând, anumite statistici şi date ar trebui îmbunătăţite, pentru că nu ştim cum sunt împărţite toate stocurile, apoi, trebuie să ne gândim la posibilitatea unei dezbateri la nivel mondial cu producători şi în final, trebuie să anticipăm o criză de alimente," a spus Cioloş. 

image

Criza alimentelor, subiect discutat la mijlocul zilei
Cifrele îngrijorătoare sau dorinţa de a învăţa din greşelile trecutului şi de a evita o criză alimentară precum cea din 2008 au determinat europarlamentarii să discute astăzi creşterea preţurilor în mijocul şedinţei din plenul parlamentului european de la Strasbourg. "Acesta este un subiect cu suficientă greutate ca să se discute la miezul zilei în şedinţă," a spus Mairead McGuinness, europarlamentar al grupului PPE. "Trebuie să înţelegem că preţurile crescute la alimente nu se reflectă în venituri crescute pentru fermieri. Trebuie să ştim exact care sunt stocurile şi unde se duc ele," a mai spus aceasta.

Pe agenda liderilor lumii
"€œUE trebuie să îmbunătăţească cooperarea dintre statele membre în acest sens şi să ocupe o poziţie de lider în confruntarea cu aceste probleme şi pe scara globală," a spus ministrul de externe al Ungariei, Janos Martonyi. Problemele volatilităţii şi siguranţei alimentare sunt priorităţi şi pentru grupul G20, format din liderii celor mai puternice economii din lume şi prezidat, momentan, de preşedintele francez Nicolas Sarcozy.  

Ce cred eurodeputaţii 

Social-democraţii cer o politică UE pentru care să asigure transparenţa stocurilor şi spun că acestea ar trebui gestionate la o scară globală, la nivelul ONU. "Evoluţia demografică, creşterea populaţiei, încălzirea globală care ne duce spre probleme precum secetele, inundaţiile, dar şi faptul că lumea e în dezvoltare şi există economii emergente care au nevoie să consume mai mult - toate acestea sunt probleme care ne arată cât de mult avem nevoie de o transparenţă a stocurilor," a spus un europarlamentar social-democrat. 

Liberalii consideră că legislaţia existentă pentru asigurarea alimentaţiei UE este "€œexpirată". €"Volatilitatea enormă în ce priveşte preţurile la alimente a fost în sfârşit un semnal de alarmă pentru politicieni," a spus George Lyon, europarlamentar membru al grupului liberalilor din PE (ALDE). "€œParametrii de apă suficientă şi de energie ieftină în producţia agricolă sunt expiraţi, trebuie să îi schimbăm, altfel ne vom confrunta cu o criză energetică şi de apă." 

Europarlamentarii au criticat lipsa de acţiuni practice şi concrete pentru stabilizarea preţurilor. "€œCare sunt consecinţele acestei crize alimentare? 1,2 miliarde de locuitori ai lumii care trăiesc în sărăcie," a spus Jose Bove, europarlamentar al grupului verzilor din PE. Creşterea preţurilor a avut un impact "dramatic" asupra producătorilor europeni, mai spune Bove. €œ

"€œCred că drama revoltelor din 2008 a fost uitată prea uşor," a spus Gabrielle Zimmer, europarlamentar membru al Stângii Unite Europene. "€œSa previi un dezastru este mai bine decât să ridici cioburile ulterior, aceslasi lucru este valabil şi pentru criza alimentara," a spus eurodeputatul social-democrat Capoulas Santos.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite