Cei mai odioşi ucigaşi din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Andrei (32 de ani), Ionel Augustin (30 de ani), Florentin Muscă (30 de ani)
Vasile Andrei (32 de ani), Ionel Augustin (30 de ani), Florentin Muscă (30 de ani)

În Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi sunt închişi 14 ucigaşi condamnaţi la închisoare pe viaţă pentru crime abominabile.

În spatele gratiilor penitenciarului din Iaşi sunt închişi în acest moment 14 deţinuţi care au de ispăşit pedeapsa maximă prevăzută de Codul Penal românesc - închisoarea pe viaţă. Aceştia provin din Iaşi, Neamţ, Botoşani, Vaslui, Suceava şi Bacău. Cu toţii au fost găsiţi vinovaţi pentru omor deosebit de grav. Potrivit legii, „vieţaşii", aşa cum sunt numiţi condamnaţii pe viaţă, pot fi liberaţi condiţionat după executarea a două decenii de închisoare, dacă sunt stăruitori în muncă, disciplinaţi şi au dat dovezi „temeinice de îndreptare".

Marin Achiţei (36 de ani) din Botoşani a ucis, pe 22 octombrie 2000, doi bătrâni din Dorohoi cu un ciocan de bătut carne şi a furat din casa acestora două pungi de cafea, două ceasuri, două săpunuri şi 27 de lei. Judecătorii l-au trimis după gratii un an mai târziu.

Vasile Andrei (32 de ani) din judeţul Neamţ a primit pedeapsa maximă după ce, pe 27 mai 2000, împreună cu un complice, Daniel Baciu, au răpit un taximetrist din Iaşi, l-au ucis şi îngropat în pădurea din apropierea barajului de la Bicaz. Andrei şi Baciu erau studenţi, unul la Agronomie şi celălalt la Drept. La scurt timp după crimă, au jefuit clienţii unui han de pe drumul Oradea-Cluj şi au plecat şi cu seiful localului. Cei doi au încercat să evadeze din arestul Poliţiei Neamţ, iar în urma tentativei eşuate Baciu a fost împuşcat mortal.

Primul vieţaş al României democratice, în libertate

Viorel Chirilă (46 de ani) din Iaşi a fost găsit vinovat de agresarea sexuală a şase băieţi, cu vârste cuprinse între 9 şi 15 ani, fapte comise în patru localităţi din Moldova. Pe unul dintre ei, un adolescent de 15 ani, l-a şi ucis. „Asasinul de la Căpriţa", aşa cum este cunoscut Chirilă, l-a ademenit pe copil în pădure, l-a violat şi i-a introdus un băţ în anus, iar apoi a plecat. A doua zi, criminalul l-a găsit pe copil în viaţă şi l-a legat cu o curea de gât.

Ionel Augustin (30 de ani), „Jack Spintecătorul" din Răducăneni. A ucis în septembrie 2009 un tânăr de 22 de ani şi o bătrână nevăzătoare în vârstă de 85 de ani. Prima victimă a fost un consătean pe care l-a omorât cu mai multe lovituri de cuţit şi i-a tăiat organele genitale, după ce au băut împreună şi s-au luat la ceartă. Ulterior, Augustin a decapitat-o şi pe Maria Fishel (85 de ani) şi i-a luat 100 de lei. Ieşeanul are şansa să iasă din închisoare la 47 de ani.

Cum a decapitat „Jack Spintecătorul“ doi oameni

„Jack Spintecătorul“, care a decapitat doi oameni, a făcut reconstituirea crimelor

Gheorghe Gînţu (48 de ani). Pe 4 februarie 2009, Gînţu a lovit-o pe Carmen Mihaela Şoimu, fostă casieră la un cinematograf, cu o bucată dintr-o bordură pentru că bănuia că femeia are un amant. Pe 25 februarie 2009, femeia a murit la spital. Ieşeanul se află la a doua condamnare. În 1994, a primit 19 ani de închisoare pentru că şi-a ucis soţia şi a încercat să-şi omoare mătuşa.

Petru Enuţă (59 de ani), asasinul din Ţicău. Pe 20 decembrie 2010 i-a ucis pe Adriana şi Petru Alexandrescu, un cuplu de bătrâni din zona Ţicău (Iaşi). I-a omorât pentru că nu i-ar fi plătit nişte bani, după ce le lucrase în gospodărie. După crimă a luat din casă un card şi 600 de lei. În 2013, când va împlini 60 de ani, pedeapsa îi va fi comutată la 25 de ani de detenţie. Din aceştia, potrivit legii, va executa doar o parte.

Asasinul din Ţicău a fost condamnat la închisoare pe viaţă

Sentinţă definitivă: Doi români fac închisoare pe viaţă în Italia

Mihai Daniel Maftei (28 de ani). A fost condamnat la detenţiune pe viaţă de magistraţii din Italia. Ieşeanul împreună cu Liliana Hunuzaro şi Constantin Butănescu au ucis în 2006 o femeie din Ribela, Sicilia. Cei trei au intrat în casa victimei pentru a o jefui.

Radu Murariu (39 de ani) a fost încarcerat în 2004 pentru că şi-a ucis un vecin de 17 ani cu o lovitură de cuţit. Bărbatul intrase în conflict cu adolescentul pentru că ar fi luat o amendă contravenţională din cauza lui. Murariu a mai executat patru ani şi şapte luni de închisoare pentru că, în anul 1997, l-a lovit mortal pe un cunoscut cu o vază de flori. În 2024, ieşeanul ar putea fi eliberat.

Nicolae Florentin Muscă (30 de ani). A ajuns după gratii în 2010 pentru omor deosebit de grav, viol, furt, tentativă de viol, distrugere. Pe 4 iunie 2010, Muscă a violat şi ucis o femeie de 42 de ani din comuna suceveană Cornu Luncii şi i-a ascuns trupul într-un tub colector de beton. Apoi a violat şi ucis o altă femeie şi i-a dat foc la casă. După aceea, a încercat să violeze alte două femei.

Condamnare pe viaţă pentru violatorul ucigaş Nicolae Florentin Muscă

Ionuţ Nistor (30 de ani) din judeţul Neamţ a ucis-o, pe 31 iulie 2008, pe Maria Petruţ (79 de ani) în propria locuinţă. Cercetările ulterioare au demonstrat că tot el o omorâse, pe 1 iulie 2008, şi pe Maria Rusnac, în ambele cazuri mobilul crimei fiind jaful.

Neculai Rabei (52 de ani) a fost condamnat pe viaţă pentru viol şi omor deosebit de grav. În noaptea de 8 spre 9 decembrie 2008 bărbatul a intrat în locuinţa unei vecine, care rămăsese văduvă cu doar două săptămâni înainte. Potrivit anchetatorilor, Rabei a obligat-o să întreţină cu el relaţii sexuale şi i-a pus mâna la gură pentru a o împiedica să ţipe. Bărbatul a lovit-o pe victima sa cu pumnii şi picioarele. Neculai Rabei a mai fost condamnat pentru omor.

Cum a scăpat o nemţeancă din mâinile unui criminal în serie

Nicolae Ruseţ (33 de ani) din Bacău. Încarcerat în 2006 la Secţia de Maximă Siguranţă a Penitenciarului Iaşi. Ar putea fi pus în libertate în 2026.

Alin Cercel (35 de ani) din Vaslui a fost închis în 2009 pentru omor deosebit de grav, faptă comisă în Austria, în condiţii neclare. Cercel va avea dreptul să intre în comisia de liberări condiţionate în 2029.

Costel Condurache (46 de ani) din Bacău îşi execută de 14 ani pedeapsa. A fost condamnat în 1998 de Tribunalul Bucureşti la pedeapsa maximă după ce a comis un dublu asasinat. Băcăuanul are şansa să fie pus în libertate în 2018.

"Nu am avut probleme cu persoanele condamnate la detenţiunea pe viaţă. Nu au avut rapoarte de incident. Doar unul dintre cei încarceraţi munceşte în interiorul locului de deţinere, iar restul desfăşoară activităţi educative la club, la biserică."
Marius Vulpe directorul Penitenciarului de Maximă Siguranţă Iaşi

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite