Ce scriu ziarele străine despre închiderea fabricii Nokia de la Jucu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fabrica Nokia de la Jucu închide porţile, news20.com
Fabrica Nokia de la Jucu închide porţile, news20.com

Presa germană şi cea finlandeză comentează pe larg închiderea fabricii Nokia de la Jucu, amintind de subvenţiile primite de companie de la diverse state europene unde şi-a deschis linii de producţie.

,,Subvenţiile de la stat nu cumpără loialitatea". Este concluzia jurnaliştilor gremani de la cotidianul ,,Rheinische Post" (RP) după anunţul făcut de compania finlandeză de telefonie mobilă privind închiderea fabricii de la Jucu.

Maurul de la Jucu

,,Maurul şi-a făcut datoria, maurul poate să plece. Aşa arată acum lucrurile pentru 2.200 de angajaţi ai uzinei Nokia din Cluj", comentează RP. Publicaţia din Düsseldorf aminteşte că în urmă cu trei ani compania a făcut acelaşi lucru şi cu uzina de la Bochum, după ce a primit subvenţii de 60 de milioane de euro de la statul german pentru dezvoltarea unităţii. Au urmat strigăte în politica germană, iar compania a primit din nou subvenţii pentru deschiderea unei fabrici în Transilvania, de data aceasta cu subvenţii de la statul român.

Loialitatea nu se cumpără cu subenţii de la stat

China este viitorul porducţiei Nokia, unitatea din Bonn va fi şi ea închisă, inclusiv cea din Finlanda este atent verificată. ,,Închiderea fabricii de la Jucu este o lecţie pentru cum merg lucrurile în politică şi în economie în vremurile globalizării", notează cotidianul renan. ,,Este o dovadă cât de puţină influenţă are politica asupra deciziilor marilor companii: Subvenţiile nu cumpără loialitatea, firmele gândesc la nivel global, niciun concern nu mai are cu adevărat o ,,patrie", comentează RP amintind care sunt lecţiile pentru guvernanţi din povestea Nokia.

Citiţi şi

Reacţie pe Facebook: „Să aruncăm la gunoi cel puţin un dispozitiv Nokia"

Lecţie pentru guvernanţi: investiţi în educaţie !

,,În primul rând să nu ofere noi subvenţii. Apoi să investească mai mult în educaţie. Pentru că numai cu capete luminate , inclusiv din rândul imigranţilor, se vor putea crea locuri de muncă stabile", susţine ziarul german.


Banii economisiţi din concedieri, deja investiţi

"Nokia face concedieri în România", tritrează şi cotidianul ,,Die Welt", amintind că deschiderea fabricii de la Jucu a avut loc după închiderea celei germane, de la Bochum. ,,Este parte a planului de concediere a 4.000 de oameni, prin care Nokia vrea să economisească un miliard de euro", scrie ,,Die Welt". Ziarul mai notează că aceste economii au fost deja cheltuite pe un nou proiect în parteneriat cu Siemens.

Citiţi şi
Mărturia unei foste angajate de la fabrica Nokia din Jucu: Mi se pare că sunt siliţi să plece din România

Ziar finlandez: (Dis)connecting people

,,Nokia nu mai strânge legăturile între oameni", titrează cotidianul finlandez, ,,Aamulehti" amintind de sloganul companiei de telefonie mobilă ,,connecting people". Jurnaliştii finlandezi consideră că firma îşi strică imaginea în ochii clienţilor şi angajaţilor prin închiderea fabricii de la Jucu. Schimbările de strategie a companiei Nokia au impact nu doar asupra propriilor afaceri, ci asupra unei serii de furnizori şi parteneri ai concernului din întreaga lume, comentează ,,Aamulehti".

Angajaţii firmei vor înghiţi greu spusele şefului Nokia, că restructurarea este necesară pentru a ,,eficientiza şi dinamiza compania"
Nokia a susţinut că ,,creează legături între oameni" (connecting people). Legătura aceasta cu proprii clienţi şi angajaţi a fost distrusă", notează cotidianul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite