VIDEO Moartea eroului-delincvent. Cum a trecut actorul din „Eu când vreau să fluier, fluier“ de la centre de reeducare, la platou de filmare şi până la puşcărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alături de echipa filmului „Eu când vreau să fluier, fluier“ (al treilea din stânga), pe covorul roşu, la Berlin
Alături de echipa filmului „Eu când vreau să fluier, fluier“ (al treilea din stânga), pe covorul roşu, la Berlin

Papan Chilibar, infractorul din filmul „Eu când vreau să fluier, fluier“, premiat anul trecut la Berlin, s-a stins de leucemie, la vârsta de 21 de ani, după ce, de la 17 ani, a stat în centre de reeducare şi a făcut închisoare şi în viaţa reală. Actorul amator care a jucat în pelicula regizată de Florin Şerban, premiat cu „Ursul de Argint“, a murit duminică seara, la Bucureşti. Înmormântarea va avea loc astăzi.

Actorul neprofesionist Papan Chilibar - care a strălucit în aclamata producţie „Eu când vreau să fluier, fluier" (2010) - a încetat din viaţă în urma unei leucemii cu care fusese diagnosticat, la vârsta de doar 21 de ani, lăsând în urmă o soţie îndurerată şi o fetiţă de numai patru ani. „A fost un om special din toate punctele de vedere: simplu, onest, generos, un tip cu foarte mult potenţial", a declarat pentru „Adevărul", Daniel Mitulescu, producătorul filmului.

În rolul Ursu’, în filmul „Eu când vreau să fluier, fluier“

Papan Chilibar era internat la Spitalul Fundeni încă de la sfârşitul lunii februarie. El a fost externat din spital duminică, în stare foarte gravă, la solicitarea familiei. Chilibar suferea de o anemie foarte severă, insuficienţă hepatică acută hormo-fulminantă, encefalopatie hepatică, septicemie cu
Klebsiella.

De la închisoare la Berlin şi înapoi

După ce a fost eliberat din închisoarea în care îşi ispăşea pedeapsa şi în care a fost ales pentru a apărea în filmul „Eu când vreau să fluier, fluier", regizat de Florin Şerban (Papan Chilibar a stat la închisoare doi ani, fiind condamnat pentru spargeri de locuinţe), tânărul a ajuns în atenţia presei de mai multe ori. Prima oară s-a întâmplat pe covorul roşu la Festivalul de Film de la Berlin din februarie 2010 - unde filmul „Eu când vreau să fluier, fluier" a câştigat un prestigios Urs de Argint. La scurtă vreme, poliţia l-a arestat din nou şi l-a acuzat de furt din apartamente (infracţiuni săvârşite în perioada dintre eliberare şi Berlin). Situaţia materială extrem de precară a lui Papan, ca a întregii etnii din care face parte, îl împinge spre astfel de fapte, au considerat atunci cei care îl cunoşteau şi îl apreciau.

S-ar putea face un film după viaţa sa

În sfârşit, Papan a ajuns în presă odată cu anunţul bolii incurabile de care suferea. Acum, cortina s-a lăsat definitiv peste o viaţă foarte tânără şi peste o carieră promiţătoare, care nu a apucat să fie decât la început. Papan intră, astfel, în legendă şi mulţi dintre cei care l-au cunoscut opinează că scurta sa existenţă, agitată şi zbuciumată, ar putea, la rândul său, constitui subiectul unui film artistic.

În rolul Ursu’, în filmul „Eu când vreau să fluier, fluier“

VIDEO Filmul unei morţi anunţate. Află AICI detalii despre tragicul destin al actorului - puşcăriaş Papan Chilibar, care s-a stins din viaţă la numai 21 de ani

A murit Papan Chilibar. Mama actorului - puşcăriaş din "Eu când vreau să fluier, fluier" a leşinat la căpătâiul fiului său. Vezi tragedia în imagini


L-au ajutat la greu

În momentul arestării, după un jaf, în 2010

De fiecare dată, cei care s-au apropiat de el cu ocazia filmărilor de la „Eu când vreau să fluier, fluier" i-au fost alături şi au încercat să-l ajute pe cât le stătea în puteri: cei de la Strada Film, producătorul Daniel Mitulescu, tinerii actori Ada Condeescu şi George Piştereanu, colegii săi de platou (toţi aceştia sunt implicaţi şi în producţia filmului „Loverboy", de Cătălin Mitulescu, următoarea producţie a Strada Film), regizorul Florin Şerban. Mai întâi i-au căutat un avocat foarte bun, care să încerce să-i obţină o pedeapsă cât mai mică, apoi nişte doctori foarte buni, care să împiedice sau să întârzie cât mai mult inevitabilul.

„Avea ceva în el"

„Mărturisesc că ne-am ataşat foarte mult de el, noi, adică întreaga echipă de filmare, şi eu personal. Este valabil pentru toţi oamenii care l-au cunoscut: la Berlin, unde am fost cu filmul, deţinuţii din penitenciar, oamenii din spital, doctorii, toată lumea s-a ataşat de el", a mai declarat Daniel Mitulescu, care a confirmat că vor fi prezenţi cu toţii la înmormântarea lui Papan de astăzi. În legătură cu cariera frântă a lui Chilibar, Daniel Mitulescu consideră că Papan Chilibar avea un mare potenţial de actor, care, din păcate, nu va mai putea fi concretizat.

Ieri, producătorul Daniel Mitulescu se afla în căutarea unui loc de veci pentru Papan şi a mărturisit că el şi colegii săi se ocupă, şi de această dată, de toate formalităţile necesare. La rândul său, actriţa Ada Condeescu, colega de platou a lui Papan, a declarat pentru „Adevărul" că are numai amintiri frumoase despre dispărut. „Mi-a fost foarte drag şi foarte apropiat. Am ţinut la talentul lui. Era un băiat foarte talentat care a fost descoperit târziu. Cu toţii am fost să-l vizităm cât a fost la spital şi este o pierdere foarte mare pentru noi", a spus, cu durere în glas, Ada Condeescu.

"Avea ceva în el, şi fizic, şi prin ce emana ca atitudine. Avea dorinţa de a juca şi era un luptător.''
Daniel Mitulescu producător

Obişnuit cu închisoarea

Încă de la 17 ani, Papan şi-a început periplul prin centre de reeducare şi penitenciare. A fost închis pentru spargeri de locuinţe. În timpul detenţiei a fost ales pentru a juca în filmul lui Florin Şerban. În toamnă, tânărul a fost acuzat din nou de jaf. În februarie, magistraţii l-au eliberat din cauza bolii.

Certificatul de naştere era singurul său act parastas

Papan Chilibar zace într‑un coşciug, cu familia sfâşiată de durere alături şi aşteaptă să fie condus pe ultimul drum de toţi cei care au crezut în potenţialul lui, în pofida trecutului tumultuos. Încă de la 17 ani, Papan şi-a început periplul prin centre de reeducare şi penitenciare. Chiar şi după ce a fost aplaudat şi fotografiat ca o vedetă la Berlin, rromul din Bucureşti care a lăsat românii cu gura căscată a ajuns din nou după gratii. Tânărul a fost acuzat că a jefuit, împreună cu alte câteva persoane, sediul unei firme din Capitală. Aflat după gratii, medicii i-au confirmat un diagnostic teribil.

În momentul arestării, după un jaf, în 2010

Familia lui Papan îl jeleşte îndurerată  Foto: Marian Vilău



Papan Chilibar suferea de leucemie şi magistraţii bucureşteni au decis să-l elibereze din cauza stării de sănătate. Din luna februarie, Papan Chilibar s-a zbătut între viaţă şi moarte pe patul de spital de la Institutul Clinic Fundeni. Tânărul a plecat de la spital duminică, la 16.30. La nicio oră de la externare, a avut convulsii şi starea lui s-a înrăutăţit, iar duminică, la 20.10, Papan Chilibar a murit.

Părinţi surdomuţi

Casa de pe strada Anestinelor nr. 28 din Bucureşti, acolo unde Papan a crescut, este ascunsă în spatele blocurilor înalte care încadrează Piaţa Alba Iulia. Oamenii îi cunosc bine casa cu porţi verzi, acoperiş lucios din tablă şi antenă de satelit ruginită deasupra. „Groapa" lui Papan are cinci camere şi găzduieşte 20 de suflete.

Asemenea delincventului pe care l-a interpretat în film, Papan Chilibar este un erou în comunitatea lui. La căpătâiul lui stau acum familia şi prietenii cu lumânări aprinse şi lacrimi în ochi. „Când l‑am văzut eu era pe patul de spital. Nu mai putea să vorbească. Mi-a strâns mâna. S-a bucurat tare mult. Soţia lui şi fetiţa rămân aici, în casa noastră", a spus, printre lacrimi, Dolfa Papan, mătuşa de 43 de ani a lui Chilibar. Ambii lui părinţi sunt surdomuţi. De la ei, Chilibar a învăţat să vorbească prin semne. După o viaţă în care singurul lui document de identitate a fost certificatul de naştere, mâine, Chilibar va porni pe ultimul drum  către Cimitirul Izvor. Dar cu acte în regulă!".

Familia lui Papan îl jeleşte îndurerată
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite