Hotelul InterContinental, simbol al Bucureştiului, a împlinit 40 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Construcţia hotelului-simbol al Bucureştiului a fost proiectată de patru arhitecţi şi a costat în 1971 şase milioane de dolari. De-a lungul timpului, în cele peste 400 de camere din hotelul situat în Piaţa Univer­si­tă­ţii au locuit zeci de personalităţi interna­ţionale, printre care Lenny Kravitz şi Bill Gates.

Citiţi şi:

GALERIE FOTO În cartea de oaspeți de la Intercontinental nu mai e loc pentru nicio semnătură!

În 1971, la inaugurare, „Interul" era primul zgârie-nori din Bucureşti: avea 90 de metri înălţime, 423 de camere şi un centru de sănătate cu piscină la etajul 22. De asemenea, în clădire se amenajase un restaurant cu specific românesc, căutat de lumea bună, un bar, o braserie şi un cazinou. Apartamentul Imperial, unde s-a filmat pelicula „Nea Mărin Miliardar", este singurul din oraş dotat cu saună şi pian.

Astăzi, o mare parte dintre aceste atuuri ale InterContinentalului sunt în renovare, doar puţin peste 200 de camere fiind funcţionale. Totuşi, asta nu-i împiedică pe reprezentanţii hotelului să marcheze aniversarea de 40 de ani. Astfel, în acest ­weekend, toţi clienţii InterContinentalului vor avea parte de reduceri de 40%. Un alt eveniment menit să marcheze aniversarea este expoziţia din holul hotelului, ce cuprinde mobilier, fotografii, decupaje din revistele vremii şi păreri ale oamenilor care au asistat la construcţia şi deschiderea hotelului.

Al doilea „Inter" într-o ţară comunistă

La 40 de ani de la apariţie, InterContinentalul este una dintre cel mai înalte clădiri din Capitală, fiind considerat unul dintre simbolurile oraşului. Acesta a fost cel ­de-al doilea hotel ridicat de lanţul cu acelaşi nume într-o ţară comunistă, după Esplanada din Zagreb.

Bucureştenii angajaţi aici în primii ani de la inaugurare îşi amintesc de faptul că înainte de '89 oamenii erau dornici să intre chiar şi în hol „să vadă şi ei cum e la «Inter»". Proiectul pentru hotel a fost realizat de arhitecţii români Dinu Hariton, Gheorghe Nădrag, Ion Moscu şi Romeo Belea. „Iniţial, ca zone de construcţie, propusesem  Piaţa Victoriei şi Piaţa Unirii, locuri pe care le numesc acum nefericite. Reprezentanţii InterContinental au considerat că Piaţa Universităţii este centrul oraşului şi atunci aici l-am construit, pe locul unei foste zahanale - „La Zisu", a spus Romeo Belea. 

Staruri în cartea de oaspeţi

Ca orice alt hotel de cinci stele din lume, "Inter-ul" are o carte de oaspeţi ce conţine semnăturile a zeci de vedete şi personalităţi internaţionale care au trecut pe aici de-a lungul timpului. Prima carte de oaspeţi a hotelului, semnată prima oară în anul deschiderii, a fost schimbată după ce a fost epuizată de sutele de semnături şi mesaje lăsate în timp. Reprezentanţii hotelului-simbol au deschis alta pentru ca oaspeţii care se vor mai caza aici să-şi poată lăsa mesajele.

În 40 de ani, în camerele de la "Inter" au dormit vedete ale muzicii internaţionale, exploratori, sportivi, dar şi prinţese. În cartea de oaspeţi a InterContinentalului din Bucureşti s-au iscălit, printre alţii, Bill Gates, Pavarotti, Gheorghe Zamfir, Sabrina, Shimon Perez, Jacques Cousteau, Boy George, Jennifer Rush, surorile Kesler, Lenny Kravitz, Anatoli Karpov şi Ariel Sharoniar.

Angajaţii de la InterContinental sunt obişnuiţi să fie discreţi şi să se descurce în situaţii critice. „Prin '92, a fost cazată aici Latoya Jackson, iar fanii au stat în faţa hotelului după ce aceasta plecase deja din Bucureşti. O colegă s-a costumat, şi-a pus perucă şi a fost urcată într-o limuzină şi doar aşa i-am convins că a plecat", a povestit Dana Chiriac, reprezentanta Hotelului InterContinental. Chiar şi acum, cel mai înalt hotel din Bucureşti este preferat pentru întâlniri special, de afaceri. În restaurantul de la „Inter", Florin Salam şi Goran Bregovici şi-au pus recent la punct colaborarea, sub urmărirea de la distanţă a unor paparazzi, dar discuţia s-a desfăşurat fără ca aceştia să fie deranjaţi.

Construit odată cu Teatrul Naţional

Lucrările la clădirea InterContinentalului au început în 1967, hotelul făcând parte dintr-un proiect mai mare ce cuprindea şi construirea noii clădiri a Teatrului Naţional din Bucureşti. Primele trei niveluri ale InterContinentalului sunt spaţii largi publice. Urmează 17 etaje cu spaţii de cazare, restaurantul şi piscina, dar şi coronamentul. La InterContinental nu există etajul 13, fiind considerat cu ghinion. Apartamentul Imperial se află la etajul al 19-lea. Acesta are o suprafaţă de 240 de metri pătraţi şi o vedere unică spre Piaţa Universităţii.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite