Constanda dă cu tunul în Primăria Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Municipalitatea trebuie să-i plătească lui Costică Constanda 165 de milioane de euro pentru că nu i-a emis o autorizaţie de construcţie. Suma record ar putea pune pe butuci bugetul Capitalei, fiecărui bucureştean revenindu-i „pedeapsa“ de a plăti cu 87 de euro greşeala aleşilor locali.

Procesul câştigat ieri de Costică Constanda a început anul trecut, după ce consilierii generali au refuzat să-i aprobe omului de afaceri construcţia unui imobil în Satul Francez. Proiectul pentru aprobarea construcţiei a fost respins de patru ori consecutiv, o dată prin scoaterea de pe ordinea de zi, iar de alte tri ori prin părăsirea sălii de către majoritatea aleşilor locali.

Vezi pe forbes.ro la ce sumă a fost evaluat Constanda în Top 500 Miliardari

Citiţi şi:

O despăgubire CEDO de 2,5 milioane de euro, folosită pentru construirea unui centru de afaceri

Scandalul datează însă din 2004, de pe vremea primarului Traian Băsescu. Pe scurt, Tudor Dumitru şi Lincaru Eugen au fost împroprietăriţi cu Parcul Bordei, în schimbul terenului pe care aceştia în revendicaseră în Satul Francez. Soţii Constanda au cumpărat de la cei doi Parcul Bordei şi au solicitat consilierilor generali eliberarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) care să le permită construirea unui complex rezidenţial. Consiliul a refuzat pe motiv că viitoarea construcţie urma să se facă pe un spaţiu verde, iar Constanda l-a dat în judecată pe motiv că i-a fost afectat dreptul la proprietate.

Înţelegerea a bătut decizia instanţei

Curtea de Apel Bucureşti i-a dat dreptate şi a obligat Consiliul să îi aprobe PUZ-ul şi să îi plătească daune morale de 17 milioane de euro. Cele două părţi au căzut la învoială, urmând ca municipalitatea să primească Parcul Bordei în schimbul Satului Francez pe care i-l alocase lui Constanda şi se mai obliga să îi aprobe o construcţie de parter şi cinci etaje de 21 de metri. Constanda renunţa la daune. Pactul a fost rupt în 2009 de actualii consilieri generali care nu i-au mai aprobat lui Constanta construcţia, astfel încât în ianuarie 2010 acesta s-a adresat Tribunalului Bucureşti cerându-i să anuleze contractul prin care renunţa la Parcul Bordei în schimbul Satului Francez şi, întrucât Parcul Bordei a intrat între timp în domeniu public, fiind interzisă constuirea pe el, solicita despăgubiri conform valorii de piaţă a acestuia în 2008. În total, 200 de milioane de euro.

Decizia judecătorilor Tribunalului Bucureşti a stârnit o furtună printre consilierii generali. Doru Giugula, consilier PSD şi avocat consideră decizia „ilegală", iar instanţa „coruptă". „Nu ştiu ce a calculat şi cum s-a calculat însă e clar că instanţa este coruptă şi a fost interesată să dea o astfel de hotărâre", a declarat Giugula, în vreme ce colegul său de partid, Ion Stan consideră suma colosală: „Şi dacă nu era criză imobiliară, nu avea cum să facă asemenea profit". Primăria Capitalei a anunţat că va face apel împotriva sentinţei Tribunalului Bucureşti.

Consilierii, buni de plată

De cealaltă parte, avocaţii omului de afaceri vor invoca reaua-voinţă în cazul neaprobării PUZ-ului în Staul Francez. „Consilierii generali au refuzat în patru şedinţe la rând să voteze Planul Urbanistic Zonal din Satul Francez. Mai mult, avem transcrierea şedinţelor în cauză şi se vede negru pe alb cum consilierii generali spuneau că părăsesc sala pentru că nu vor să voteze PUZ-ul lui Constanda", a declarat pentru „Adevărul" avocatul Traian Briciu. În cazul în care Primăria va pierde procesul, va fi obligată să achite despăgubirile, urmând ca apoi să şi le recupereze.

"La 165 de milioane de euro s-a ajuns astfel: echivalentul terenului din Satul Francez, calculat de Primărie, pretenţiile din primul proces şi dobânzile la cursul BNR.''
Traian Briciu avocatul lui Costică Constanda

Cum s-a ajuns la suma-record

Municipalitatea este obligată să plătească suma de 109.216.400 de euro contravaloarea terenului situat în Satul Francez, suma de 6.417.669 de euro reprezentând contravaloarea sultei pentru contractul de schimb pentru terenul şi construcţiile din Satul Francez şi, respectiv 29.757.210 de euro despăgubiri conform acestui contract de schimb. Costică Constanda mai are dreptul la suma de 79.484.625 de lei reprezentând dobânda legală aferentă despăgubirilor.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite