Boc către mame: doi ani şi bani puţini sau un an şi stimulente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii nu vor să fie ţinuţi departe de mamele lor
Copiii nu vor să fie ţinuţi departe de mamele lor

Mamele care vor naşte după 1 ianuarie vor avea de ales între  două tipuri de concediu maternal: doi ani cu maximum 1.200 de lei sau un an cu până la 3.400 de lei. Guvernul a adăugat posibilitatea ca mamele să primească în continuare indemnizaţie timp de doi ani la presiunea UDMR şi a celorlalţi parteneri din Coaliţie.

Citeşte şi:
Spania elimină "cecul bebe" de la 1 ianuarie

Premierul Emil Boc a anunţat ieri că Guvernul s-a răzgândit în privinţa concediului maternal. După ce luni a declarat că de la 1 ianuarie mamele vor avea dreptul la un concediu indemnizat timp de un an, Boc a anunţat că actul normativ final conţine două variante.„Părinţii care vor avea copii de la 1 ianuarie vor putea alege. Prima variantă: durata indemnizaţiei un an, cuantumul acesteia între 600 şi 3.400 de lei pe lună, posibilitatea concediului fără plată până la doi ani şi stimulent lunar de 500 de lei dacă mama se întoarce la muncă în primele 12 luni", a explicat premierul. Cea de-a doua variantă presupune un concediu de doi ani, cu o indemnizaţie lunară cuprinsă între 600 şi 1.200 de lei pe lună, fără un stimulent pentru întoarcerea anticipată la serviciu. „Părinţii pot alege doar un pachet", a subliniat premierul. În cazul beneficiarilor aflaţi deja în plată, sau în cazul mamelor care vor naşte până la 31 decembrie se va aplica legea în vigoare, care presupune o indemnizaţie de 600-3.400 de lei pe lună, timp de doi ani.

198.000 de indemnizaţii în plată

Cuantumul indemnizaţiei va fi în ambele cazuri de 75% din media veniturilor nete din ultimele 12 luni, dar până la maximum 3.400 de lei, respectiv 1.200 de lei. Decizia Guvernului a venit în urma unor presiuni făcute de UDMR, formaţiune care a anunţat că nu este de acord cu reducerea perioadei concediului maternal. Varianta cu indemnizaţie timp de un an a fost criticată şi de mai mulţi reprezentanţi ai PDL, mai ales de femeile democrat-liberale.„Prima variantă, cea care presupune un singur an de concediu maternal este o abordare de tip dinamic", a afirmat ministrul Muncii, Ioan Botiş. El a subliniat că în cazul mamelor care vor opta pentru concediu de doi ani şi indemnizaţie de până la 1.200 de lei nu se va acorda niciun stimulent pentru întoarcerea mai devreme la serviciu.

Numărul beneficiarilor a crescut constant

Pentru celelalte, stimulentul de 500 de lei  se va acorda lunar până la împlinirea termenului de 24 de luni, doar dacă revenirea are loc în primele 12 luni. „Noi estimăm că aproximativ 35-40% din mame vor opta pentru varianta cu concediu de un an, iar restul, pentru a doua variantă", a mai spus Botiş. Guvernul estimează că statul va cheltui anual cu acordarea indemnizaţiilor şi stimulentelor aproximativ 1,9 miliarde de lei, iar economia faţă de sistemul actual va fi de 100 de milioane de lei.

Citiţi şi:

Guvernul a decis: Două variante pentru indemnizaţia privind creşterea copilului

Viorel Alexandru a demisionat din funcţia de preşedinte al ANPS. El se va retrage la Botoşani unde are o firmă de audit financiar

Potrivit lui Botiş, în Uniunea Europeană există 12 ţări care nu acordă indemnizaţie de creştere a copilului, iar dintre cele care acordă 69% au planuri variabile, cu opţiuni pentru mame. Celelalte 31% din state acordă indemnizaţie fixă. În prezent, statul are în plată 198.000 de indemnizaţii pentru mame. Dintre acestea, peste 3.400 sunt în cuantumul maxim de 3.400 de lei şi peste 87.000 au valoarea minimă de 600 de lei. Statistica Agenţiei Naţionale pentru Prestaţii Sociale arată că numărul de beneficiari de indemnizaţie pentru creşterea copilului a crescut în mai 2010 cu aproximativ 17.000, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Dacă la începutul lui 2009  erau mai puţin de 180.000 de părinţi cu indemnizaţie, anul acesta, în august, s-a atins numărul maxim de beneficiari - 201.047 de persoane.  

Sute de mame însoţite de bebeluşi au protestat ieri în faţa Palatului Victoria şi a prefecturilor din ţară faţă de decizia Guvernului de a înjumătăţi durata concediului maternal. „Vrem să ştim ce se întâmplă cu gravidele care vor naşte la ora 0.00 pe 1 ianuarie 2011. Vă daţi seama că aceste măsuri vor genera un val de naşteri prin cezariană fără precendent?", a declarat Vania Limban, preşedintele de onoare al Asociaţiei „Mame pentru mame". 

Femeile din Asociaţia „Mame pentru mame" au lăsat la final o petiţie la Guvern, prin care au cerut să nu schimbe actuala lege pentru că infrastructura pentru îngrijirea copilului într-un sistem instituţionalizat este extrem de deficitară. „Solicităm Guvernului să nu modifice legea nici în ceea ce priveşte durata concediului maternal, nici în ceea ce priveşte cuantumul indemnizaţiei pentru creşterea copilului", se arată în petiţia depusă la Guvern. Mamele au protestat şi la Miercurea-Ciuc şi Cluj-Napoca.

s
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite