O nouă variantă pentru indemnizaţia de îngrijire a copilului: doi ani de concediu cu indemnizaţie maximă de 1.200 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a adoptat OUG privind indemnizaţia de creşterea  copilului. Părinţii au la dispoziţie două variante.

Primul ministru Emil Boc a declarat că OUG privind acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului oferă posibilitatea părinţilor de a opta între două varinate.

"În raport cu decizia de luni a Guvernului cu privire la indemnizaţia pentru creşterea copilului, astăzi, pe lângă cele decise luni, am adăugat şi opţiunea pe care o acordăm părinţilor de a avea un concediu cu o durată de doi ani, dar cu o indemnizaţie plafonată la 1.200 de lei. Cu alte cuvinte, pe lângă ce am decis luni astăzi am adăugat o opţiune suplimentară: posibilitatea de a opta şi pentru un concediu de doi ani, dar cu o indemnizaţie plafonată la 1.200 de lei', a spus şeful Executivului.

Prima variantă, presupune reducerea la un an a concediului maternal şi a perioadei de acordare a indemnizaţiei. Cuantumul acesteia va varia între 600 lei şi 3.400 lei. Acest pachet include şi posibilitatea concediului fără plată în cel de-al doilea an de la naşterea copilului, precum şi acordarea unui stimulent lunar în valoare de 500 lei, dacă se optează pentru reîntoarcerea în câmpul muncii în primele 12 luni.

Pentru părinţii care doresc să rămână alături de micuţi mai mult timp, există o a doua variantă ce constă în posibilitatea ca indemnizaţia să fie acordată pe o perioadă de doi ani, dar cuantumul va fi cuprins între 600 lei şi 1.200 lei.

"Subliniez faptul că părinţii pot alege doar un pachet opţional şi nu pot cumula beneficii prin ambele pachete puse la dispoziţie. Cu alte cuvinte, fiecare familie care urmează să aibă un copil , începând cu anul 2011, va alege de la început pe ce variantă merge", a mai afirmat Boc.

Premierul a subliniat faptul că în 12 ţări din Uniunea Europeană nu se acordă indemnizaţie pentru creşterea copilului, în niciun dintre formele în care ea este reglementată în România.

Potrivit ministrului Muncii, Ioan Boţiş, din estimarile Guvernului, 35-40% dintre mame vor opta pentru pachetul A, iar restul pentru pachetul B.

Şeful de la Muncă a mai precizat ca ordonanţa va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2011 şi va produce efecte doar în cazul copiilor nascuţi începând cu data de 1 ianuarie.

Astfel, mamele care vor naşte până la la data de 31 decembrie vor merge pe variana actuală, adică 2 ani cu plafon maxim de 3,400 lei.

Botiş a spus că potrivit datelor pe care le deţine, peste 86.000 de oameni vor beneficia de indemnizaţia minimă de 600 de lei, circa 3.500 de persoane, vor beneficia de indemnizatia de 3.400 de lei, iar peste 44.000 de persoane vor beneficia de indemnizaţia cuprinsă între 600 şi 1.200 de lei.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite