Scandalul Marga se reia. Fostul ministru ar fi recunoscut: "A trebuit să colaborez" cu Securitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Marga a negat până acum orice colaborare cu Securitatea
Andrei Marga a negat până acum orice colaborare cu Securitatea

Problema colaborării cu Securitatea a fostului ministru de Externe, Andrei Marga, este readusă în discuție, în urma unor declarații care ar putea dovedi vinovăția fostului șef al diplomației.

După ce a respins toate acuzațiile, Marga este din nou învinuit de colaborare cu Securitatea de către Costel Sârbu, un conferențiar al Facultății de Chimie de la universitatea clujeană Babeș-Bolyai.

Sârbu a declarat, pentru evz.ro, că Andrei Marga l-a numit într-o funcție înaltă, ca să nu-i mai cerceteze trecutul. Mai mult, conferențiarul susține că fostul ministru chiar i-ar fi spus "Domnul coleg, ştiţi cum a fost...şi eu a trebuit să colaborez".

Marga ar fi fost întâi agent al unui serviciu străin, pentru ca, mai apoi, să devină colaborator. De el s-ar fi "ocupat" doi ofiţeri de securitate din Cluj, Constantin Banciu şi Ermelai Averian.

Primele acuzații în cazul Marga au fost lansate acum patru luni de către fostul şi actualul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu. El îl ataca pe cel care avea să devină, după numai câteva zile, ministru de Externe în noul guvern USL.

Lăzăroiu lăsa să se înţeleagă că profesorul universitar Andrei Marga, nominalizat de PNL pentru această funcţie, ar fi colaborat cu Securitatea înainte de '89..

Acuzaţia era formulată voalat de Lăzăroiu, într-o postare pe contul său de Facebook, din 2 mai 2012: „Am auzit că (Marga - n.r.) a avut un prieten imaginar în perioada comunistă, un alter ego, Andrei Mureşan".

După aceste acuzații, Marga a răspuns: "În legătură cu alegaţiile proferate de «analişti» instrumentaţi de cercuri obscure, precizez, încă o dată, că nu mi-a cerut nimeni, niciodată, să colaborez şi nu am colaborat cu Securitatea. Nu există nici un text semnat de mine, căci nu am semnat vreun text sau angajament în acest sens".

De asemenea, el a arătat că există o legătură evidentă între apariţia, joi şi vineri, în presă a acestor informaţii despre colaborarea sa cu Securitatea şi anunţul PNL şi PSD privind susţinerea candidaturii sale pentru preşedinţia Institutului Cultural Român.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite