Amintiri comuniste pe înţelesul copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Epoca de aur“, cu stat la cozi pentru jucării şi dulciuri, a fost evocată într-o expoziţie pentru cei mici. Într-o perioadă în care copiii „au de toate“, părinţii au încercat să le transmită amintirile lor încă puternice din comunism.

Florentina Toader spune că fetiţa ei de 8 ani, Irina, are acces la atâtea lucruri, încât nu mai ştie ce să-şi dorească. Ea a adus-o pe fiica ei la expoziţia „The Golden Flat" (Apartamentul de aur), organizată ieri de Global Mindscape la Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) din Bucureşti, unde „Epoca de aur" s-a transformat într-un curs interactiv pentru copiii între 6 şi 8 ani. Florentina a considerat că o lecţie despre comunism, în imagini şi poveşti, este bine-venită. „I-am spus că nu aveam program la televizor cât are ea acum şi nici desene animate, că stăteam la coadă la mâncare, că era frig, că stăteam îmbrăcaţi la ore la şcoală. Îi e greu să înţeleagă aceste lucruri. Aş vrea să aprecieze ceea ce are în comparaţie cu ceea ce aveam eu", a povestit Florentina.

Vezi aici imagini de la evenimentul „Epoca de aur pe înţelesul copiilor"

Laura Enache a venit la expoziţie împreună cu cei doi copii, Alexandra (8 ani) şi Tudor (7 ani), pentru că şi perioada comunismului, „fie bună, fie rea, trebuie recunoscută". „Cel mai mult mi-a plăcut telefonul fără disc. Mi-a explicat mama că doar ridicai receptorul şi răspundea cineva şi-i cereai să-ţi facă legătura. Şi bunica mi-a spus că pe atunci nu erau aşa multe jucării. Şi dulciurile erau puţine şi nu foarte bune", şi-a spus Tudor lecţia despre comunism.

Citiţi şi:

Filmul românesc, cinstit în Cetatea Sighişoarei

„Ceauşescu era rău"

Fostul dictator este nelipsit din poveştile părinţilor din „Epoca de aur". „Am venit ca să aflu mai multe despre Nicolae Ceauşescu. Am aflat că el a fost un dictator şi că oamenii nu-l prea plăceau. Pe vremea lui nu erau multe jucării, se stătea la coadă ca să ia mâncare", a spus Alexandra Enache. Fratele ei, Tudor, a completat-o: „Ceauşescu este fostul primar". „Preşedinte", l-a corectat mama. „Preşedinte", a reluat Tudor, încurcat. „A fost omorât de Crăciun pentru că oamenilor nu le plăcea de el, era rău, nu-i lăsa să se ducă în alte ţări. Aşa mi-a povestit bunica", a adăugat băiatul. Copiii s-au minunat de jucăriile şi mobila din „Epoca de aur" expusă la MNAC şi s-au îndrăgostit pe loc de desenele animate cu „Miaunel şi Bălănel" sau cu „Mihaela şi Azorel". „Desenele mi se par foarte frumoase şi interesante, mă ajută să învăţ mai multe", a spus Leea Lăcătuş, elevă în clasa I. Evenimentul celor de la Global Mindscape va continua şi duminica viitoare, la 19 decembrie, pentru copiii cu vârste între 9 şi 12 ani.

" Mami mi-a spus că atunci când venea cineva să vadă şcoala se ambala toată lumea!"
Leea Lăcătuş elevă

s
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite