Amenzi maxime în cazul Hardy

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hardy Chauncey avea şanse dacă i se făcea o investigaţie de tip CT
Hardy Chauncey avea şanse dacă i se făcea o investigaţie de tip CT

Spitalul Giurgiu va plăti 35.000 de lei şi medicii câte 3.000 de lei întrucât nu au făcut totul pentru a-l salva pe Hardy Chauncey.

Ministerul Sănătăţii (MS) a găsit o primă tură de vinovaţi în cazul morţii lui Hardy Chauncey, baschetbalistul american al clubului CSS Giurgiu care şi-a pierdut viaţa în urmă cu câteva zile după o altercaţie într-un bar. Primii responsabili, din punctul de vedere al MS, sunt Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu, medicii de gardă din unitatea de primire urgenţe (UPU) a spitalului - Nectaria Hofnanian şi Cristina Oprea - , Serviciul de Ambulanţă şi medicul de salvare, al cărui nume nu a fost făcut public. „Ancheta Direcţiei de Sănătate Publică Giurgiu a arătat că principalele nereguli au fost lipsa investigaţiilor şi a monitorizării corecte a pacientului şi neluarea deciziilor în favoarea sa", a declarat ieri subsecretarul de stat în MS, Raed Arafat. Vina fiecărei părţi a fost sancţionată financiar, amenzile fiind dintre cele mai mari de până acum.

EDITORIAL: Interlopii din Poliție și serviciile "speciale"

Greşeli în lanţ

Pacientul a fost adus la UPU duminică dimineaţa, în jurul orei 4,22, după şapte minute de la apelul la 112, cu diagnosticul de „posibilă comă alcoolică şi semne de traumatism cranio-cerebral". Cu toate acestea, între orele 4,22 şi 8,00, el nu a primit indicaţie pentru investigaţia numită computer tomograf (CT) din partea niciunuia dintre cei doi medici de gardă care s-au succedat în noaptea respectivă. Pentru aceasta, spitalul a primit amenda maximă pentru două nereguli cumulate, adică 35.000 de lei, iar fiecare dintre medici a primit câte 3.000 de lei.

Mai departe, când cei din UPU au decis să-l trimită la alt spital pentru CT (instituţia sanitară din Giurgiu neavând acces pe timpul nopţii la o astfel de investigaţie), pacientul nu a fost trimis la Bucureşti cu o ambulanţă care avea medic, a spus Arafat. Decizia a aparţinut atât medicului de pe ambulanţă, care a fost amendat şi el cu 1.500 de lei, cât şi dr Cristina Oprea. Şi Serviciul de Ambulanţă a luat o sancţiune financiară de 15.000 de lei.

„Fără vină" la giurgiu

Paul Marinescu, directorul DSP, ne-a declarat ieri că nu ştie dacă ambulanţa care l-a dus pe Hardy Chauncey a avut sau nu medic. La rândul său, Mihai Petre, managerul spitalului, susţine cu tărie „că, în momentul în care a fost transportat la Bucureşti, în ambulanţă existau medic şi însoţitor". Raed Arafat a precizat ieri că felul în care a fost îngrijit pacientul şi conduita doctorilor vor fi cercetate de Colegiul Medicilor. Ancheta ce vizează Spitalul „Bagdasar-Arseni" nu s-a finalizat încă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite