Alpiniştii români blocaţi în Groenlanda îşi continuă expediţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ticu Lăcătușu și Cornel Coman, alpiniştii români plecaţi în Groenlanda care au rămas blocaţi în cort mai multe zile din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, au reuşit să-şi continue expediţia.

„Trei ore a durat să deszăpezim ieri cortul. Abia după ora 13.00 am reuşit să ne punem schiurile pe bocancii încă îngheţaţi şi să pornim din nou la drum“, scria Ticu Lăcătuşu sâmbătă, pe blogul său. „Cu frig, dar şi cu ceva soare la început, ne-am mişcat relativ bine pe zăpada proaspăt viscolită. După câteva ore, a început din nou să ningă şi a continuat toată noaptea. Am mai făcut 15km.“

Citeşte şi:

Alpinişti români blocaţi în Groenlanda

Cei doi români au rămas blocaţi în cort pe 12 mai, din cauza vântului care atingea 120 km/h. „Cornel abia se ţine pe picioare încercând să mai degajeze cortul. Cum avem deja acumulată o întârziere de 5-6 zile, ne rugăm şi sperăm ca mâine să putem continua, altfel expediţia se află într-un mare impas. Şi noi, odată cu ea“, scria Lăcătuşu pe blogul personal, www.lacatusu.ro. Reuşiseră să monteze cortul cu o zi înainte. „Pentru protecţie am construit un zid de zăpadă în semicerc, înalt de 1,5 metri. Fără acesta nu am fi putut monta cortul care are deja spatele îngropat în zăpadă.“

Vremea a început să se îndrepte în 14 mai, când a apărut soarele şi alpiniştii au putut să-şi reia expediţia în care şi-au propus traversarea completă a calotei glaciare a Groenlandei. Alpiniştii îşi cară singuri, cu săniile, echipamentele şi proviziile, în greutate totală de aproximativ 250 de kilograme, se orientează prin GPS şi menţin legătura cu exteriorul prin radio şi telefon prin satelit.

Expediţia face parte din proiectul Eco-Greenland România 2009/2010, care şi-a propus atingerea a trei obiective: ascensiunea celui mai înalt vârf din Groenlanda, cucerirea unui vârf virgin şi traversarea completă a Groenlandei. Primele doua obiective au fost atinse de Ticu Lăcătuşu în 2009.

 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite