Alpinişti români blocaţi în Groenlanda

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ticu Lăcătușu și Cornel Coman, doi alpinişti români aflaţi în expediţie în Groenlanda, sunt blocaţi în cort din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Vântul care atinge viteze de peste 120 km/h şi zăpada care a îngropat complet spatele cortului ţine în loc expediţia exploratorilor români, potrivit unui comunicat de presă. Rezervele de mâncare le ajung celor doi pentru doar 20 de zile, în condiţiile în care nu pot folosi

„Cum e să montezi cortul la 100 km/h, înotând prin zăpadă la -26 de grade? Un coșmar“, scria Ticu Lăcătuşu pe blogul personal, www.lacatusu.ro, la 11 mai, când alpiniştii au reuşit să monteze tabăra. „Ne-am mișcat bine totuși, în trei ore eram în adapost cu bărbile înghețate și cu multă zăpadă. Nicio șansă pentru miniaragaz, așa că avem o cină cu adevărat rece: un sălămior, o bucățică de brânză și o ciocolată.“

În dimineaţa zilei de 12 mai, situaţia se înrăutăţise, alpiniştii nu mai puteau ieşi din cort din cauza vântului. „Astăzi este imposibil să plecăm de aici. Nu ştim dacă nu suntem cumva în mijlocul unui ciclon, ar fi bine dacă am avea acces la ceva date meteo!"

Vremea nefavorabilă a afectat şi o altă expediţie din zonă, organizată de o companie britanică specializată în traversări arctice. Iar pe coasta de vest, doi exploratori norvegieni, ce încercau traversarea către coasta de est, aşteaptă să fie recuperaţi de un echipaj de intervenţie, unul dintre ei fiind accidentat la genunchi.

Buletinele meteo anunţă însă că, de sâmbătă, vremea va fi mai blândă, temperaturile urmând să fie între -15 și -10 grade Celsius, astfel că românii îşi vor putea continua expediţia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite