Află cum poţi fi avertizat, prin sms, de producerea unui cutremur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Institutul Român de Seismologie Aplicată (IRSA) a lansat, recent, sistemul de alertă prin sms în cazul producerii unui cutremur pe teritoriul României. Abonarea la acest serviciu se face pe o perioadă de minimum un an, iar costul este de 60 de lei pe lună.

Potrivit incont.ro, sistemul de avertizare seismică a fost proiectat şi implementat pentru a transmite alarma seismică pentru cutremurele produse în zona epicentrală Vrancea, cu 25-30 secunde înaintea ajungerii undei distructive în Bucureşti.

Mai citiţi şi:

VIDEO Un cutremur devastator, ultima catastrofă fluturată pe la urechile românilor

Pentru ca mesajul să ajungă la abonat este nevoie de cel puţin opt secunde în fiecare reţea de telefonie mobilă, astfel că, din timpul de avertizare se scade acest interval de timp. Întârzirerea de opt secunde este cauzată de protocolul de dialog, indiferent de operator, Vodafone, Orange, Zapp, RDS, Romtelecom şi Cosmote.

Mai mult, în zilele de sărbătoare, când se transmit multe mesaje, nu se poate garanta primirea SMS-ului de avertizare seismică în cele opt secunde, astfel că acest proiect rămâne unul controversat.

Institutul Român de Seismologie Aplicată mai oferă şi avertizoare individuale portabile (la preţul de 240 lei + TVA, plus un abonament de 20 de lei pe lună), avertizoare pentru locuinţe şi spaţii publice (492 lei + TVA, cu abonament de 20 de lei pe lună) şi sisteme automate pentru întreruperea anumitor utilităţi sau procese tehnologice în caz de seism.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite