VIDEO Un cutremur devastator, ultima catastrofă fluturată pe la urechile românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cutremur de 7 grade este ultima catastrofă anunţată de ucraineni, care se adaugă spaimei recente că în 2013 va fi sfârşitul lumii. Antropologii explică apetenţa oamenilor pentru ştiri panicarde în vremuri de recesiune şi vorbesc de o cultură a spaimei.

Institutul de Geofizică S.I. Subbotin de pe lângă Academia de Ştiinţe a Ucrainei a prognozat că mai multe cutremure de pământ vor zdruncina „în timpul apropiat" teritoriul ucrainean, a relatat la începutul acestei săptămâni postul de televiziune ucrainean „24 kanal", citat marţi şi miercuri de ziarul „Segodnia" şi de portalul LigaBiznesForm.

Citiţi şi:

Institutul de Geofizică din Kiev: "Va avea loc un seism puternic în zona Vrancea"

Principala ameninţare ar veni din regiunea seismică activă numită „zona Vrancea", masiv muntos relativ apropiat de teritoriul Ucrainei, care generează periodic mişcări puternice ale scoarţei terestre la mare adâncime - au specificat canalele media citate. Informaţia a fost preluată rapid de presa din România, însă a fost infirmată de seismologii români.

Cutremure de acest gen au avut loc în 1940, 1977, 1986 şi 1990. Acestea au fost resimţite şi în Ucraina şi chiar şi în Rusia, în particular la Moscova şi Sankt Petersburg, scrie „Segodnia".

Seismul ar avea 9 grade în Peninsula Crimeea

„De mult timp nu au mai fost astfel de cutremure, iar ciclul lor de repetiţie se apropie de final, de aceea putem să ne aşteptăm, în principiu, că astfel de cutremure se vor resimţi şi pe teritoriul nostru. Seismele din zona Vrancea comportă un pericol major pentru clădirile foarte înalte din cauza vibraţiilor de înaltă frecvenţă", a declarat directorul adjunct al Institutului de Geofizică S.I.Subbotin, Aleksandr Kendzer, potrivit ziarului citat.

Conform aceleiaşi surse, oamenii de ştiinţă prevăd că Ucraina va fi zdruncinată de un cutremur în limita a 7 grade pe scara Richter şi numai locuitorii Crimeei ar trebui să-şi facă mai multe griji, pentru că este posibil ca seismul să aibă în peninsulă o magnitudine de 9 grade pe scara Richter. Ieri, geofizicianul Kendzer nu a mai fost de găsit de presa din Ucraina.

Vezi aici VIDEO.

Mărmureanu: „Nu e adevărat"

Directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului, prof. dr. Gheorghe Mărmureanu, a dezminţit, ieri, afirmaţia oficialilor Institutului de Geofizică S.I. Subbotin. Gheorghe Mărmureanu a precizat, pentru ediţia online a „Adevărul": „Mă surprind afirmaţiile lor, mai ales că m-am întâlnit cu ei acum două săptămâni şi nici măcar nu am discutat despre acest subiect", a mai precizat seismologul.

Întâlnirea, a detailat seismologul român, s-a petrecut la o conferinţă mondială a cercetătorilor din domeniu, însă specialiştii români nu s-au putut înţelege cu omologii lor ucraineni întrucât aceştia „nu ştiau o boabă engleză".

„E prima oară când aud la colegii din Ucraina o predicţie neadevărată. Eu nu sunt de acord cu cele spuse de ei. Nu fac predicţii, dar mă bazez pe analiza noastră istorică, iar aceasta spune că un cutremur de peste 6 grade nu vom avea prea curând", a spus directorul Institutului de Fizica Pământului.

Fără cutremur mare până în 2021

Profesorul Gheorghe Mărmureanu a mai adăugat că în zona Vrancea, în următorii ani, vor mai fi seisme, „însă vor avea o magnitudine de maximum 6 grade pe scara Richter. Un cutremur adânc, în această zonă, nu se produce mai repede de 65 de ani, aşa că, înainte de 2021 nu putem vorbi de un seism devastator în România", a explicat Mărmureanu.

El a mai spus că un cutremur de maximum 6 grade pe scara Richter ar putea avea loc însă până în 2015. „Nu va fi un seism puternic, în care să vorbim de oameni morţi. Lumea trebuie să înţeleagă că vor fi seisme, este adevărat, dar nu unele care să fie de genul aceluia din 1977", a mai adăugat directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului.

Specialistul îşi întemeiază afirmaţia pe faptul că viitorul seism puternic va fi unul de adâncime, iar între un cutremur de acest fel şi unul de suprafaţă, cea mai mică distanţă de până acum a fost de 65 de ani. În acest caz, Mărmureanu a dat exemplul cutremurului din 1977. Astfel, adunat cu media de 65 de ani de până acum, ar însemna ca un cutremur puternic să se producă în jurul anului 2040.

Vezi aici VIDEO.

Sfârşitul lumii din 2013

Vestea adusă de ucraineni despre cutremurul devastator vine după o altă catastrofă prognozată de oamenii de ştiinţă, cea a urmărilor dezastruoase pe care le-ar putea avea exploziile solare în 2013, mai ales în Europa, după cum informează „The Telegraph". În acel an, Pământul ar putea fi lovit de radiaţii magnetice care vor atinge un nivel fără precedent.

Cercetătorii anunţă un adevărat „tsunami solar" pentru 2013, atunci când Terra ar putea fi ţinta unor explozii solare de o intensitate foarte mare.

„Zone întinse de pe Glob vor rămâne fără electricitate şi repararea reţelelor electrice va dura enorm. Cel mai important este că efectul va fi instantaneu, iar câmpul magnetic va fi perturbat  cu viteza fulgerului", a declarat directorul diviziei de Heliofizică a NASA, Richard Fisher, citat de „The Telegraph".

Mai mult, specialiştii avertizează că odată ce tsunami-ul solar va  lovi Terra, mai multe ţări vor fi distruse, printre cele mai afectate fiind Marea Britanie, Coreea de Nord şi Iranul.

Experţii NASA cred că toată aparatura electronică va fi distrusă, de la echipamentele spitalelor, sistemele bancare, staţiile de control aeriene până la cele mai simple gadgeturi, cum ar fi computerele şi iPodurile.

Vezi aici VIDEO.

În urmă cu câteva luni, NASA a anunţat producerea câtorva explozii solare mai mici care însă nu au avut alte efecte decât o superbă aureolă. La acea oră, astronomii români au liniştit populaţia spunând că exploziile nu o vor afecta.

Spaimele omului modern

-Gripa aviară
-Gripa porcină
-Sindromul vacii nebune
-Cancerul provocat de telefonul mobil
-E-urile nocive conţinute în alimente
-Încălzirea globală

Părerea experţilor: Cultura spaimei este la modă

Psihologul Aurora Liiceanu explică de ce au atâta priză la public veştile apocaliptice. „Sunt două culturi care predomină astăzi: cea a celebrităţii şi cea a spaimei. Aviara, sindromul vacii nebune, teroarea E-urilor fac parte din această cultură a spaimei care cunoaşte anumite momente de apogeu. Ea schimbă raportul între om şi planetă într-unul diferit şi înspăimântător. Mijloacele de informare în masă contribuie din plin la consolidarea acestei spaime. Ne uităm la televizor şi vedem, spre exemplu, câţi oameni au murit la cutremurul din China, ce nenorociri au avut loc la inundaţiile din India. Toate acestea schimbă echilibrul dintre viaţă şi moarte şi înclină balanţa către moarte. Se creează la nivel social o stare de depresie şi pesimism. Ştim deja că numărul persoanelor depresive este în creştere în întreaga lume. În SUA, de exemplu, un american din opt e atins de această maladie".
Istoricul Lucian Boia afirmă că ştirile despre sfârşitul lumii apar periodic.

 „Omenirea s-a temut întotdeauna de o mare catastrofă. Însă totul pleacă din mintea oamenilor care îşi găsesc diverse explicaţii la frica de puterea naturii. Veştile despre sfârşitul lumii le întâlnim încă din Antichitate, de la mitul potopului. Putem vorbi deja de un arhetip. În Antichitate se temea de potop, acum de cometă, de cutremur sau de explozii solare. Astfel de ştiri apar mai ales în perioade de criză", a spus Boia. 

Antropologul Adrian Majuru vorbeşte şi el despre un arhetip recurent al negativului. „Ne e mai aproape arhetipul negativului decât arhetipul binelui care durează puţin faţă de drumul către bine", a conchis specialistul. Daniela Şerb, Andreea Ofiţeru

" Nu-mi e frică de nimic. Trăiesc după Codul Bushido, Codul Samurailor şi sunt pregătit pentru orice. "

Ovidiu Arjoca
53 de ani, director service

" Important e să nu bagi în seamă ştirile care anunţă cutremure sau explozii solare. "
Anca Bâscă
21 de ani, studentă

image
image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite