Admiterea la liceu: urmează loteria computerizată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii elevi au primit rezultatele cu bucurie, alţii au fost dezamăgiţi şi sunt hotărâţi să conteste notele. Rezultatele la Evaluarea Naţională au fost afişate, ieri, în toate şcolile din ţară. Notele finale vor fi postate şi online.

Evaluarea Naţională: Listele cu rezultate s-au afişat

Încă de la primele ore ale dimineţii, absolvenţii de clasa a VIII-a au venit la şcolile unde au învăţat în ultimii patru ani pentru a-şi vedea notele la examenele de la Evaluarea Naţională. Emoţionaţi, pe o căldură toropitoare, însoţiţi de părinţi, bunici, căţei sau cei mai buni prieteni, cei mai mulţi elevi de la Şcoala nr.11 „Ion Heliade Rădulescu" din Bucureşti au primit cu bucurie rezultatele la examene. Şi nici nu este de mirare, având în vedere că foarte mulţi dintre ei au luat note bune.

Iaşi: Poveştile din spatele notelor de 10 de la Evaluarea Naţională. Vezi ce spun elevii-geniali despre subiectele de examen


Subiecte de nivel mediu

Elena Mihalcea este eleva care a obţinut cea mai mare notă din şcoală la probele de română şi de „mate" ale Evaluării Naţionale. Tânăra a fost notată cu 10 la limba română şi 9,90 la matematică. „Mi-a ieşit media 9,95 la examene, iar pe gimnaziu am 9,99. Explicaţia este că: am avut o singură medie de 9, într-un singur semestru, la matematică, în clasa a VI-a. De atunci însă m-am ambiţionat să iau numai 10", spune Elena. Ea era sigură că va lua note mari: „Am învăţat bine în toţi anii. Nu m-am chinuit niciodată să iau o notă bună. La examene, subiectele au fost de nivel mediu. Orice elev, dacă învăţa la şcoală, putea să treacă bine de Evaluare".

Vezi aici ce subiecte s-au dat la limba română la testele naţionale

Vezi aici subiectele de la matematică pentru elevii de clasa a VIII-a

Despre subiectul „cu albina" de la matematică, problema de geometrie care le-a dat cele mai mari bătăi de cap candidaţilor, Elena Mihalcea spune că de fapt nu a fost foarte complicat. „M-am uitat ciudat când l-am văzut prima dată, dar dacă te uitai atent era uşor de rezolvat. Mulţi s-au speritat. Au citit problema, au zis că e prea grea şi nu au mai rezolvat-o", spune eleva care îşi doreşte să intre la Liceul „Sf. Sava" din Bucureşti.

Desigur, există şi elevi care n-au fost prea mulţumiţi de notele primite. Mihai Ciobotă a obţinut 8,80 la limba română şi 9,70 la matematică. „La română a fost banal, dar tot nu înteleg de ce am luat 8,80. Am făcut compunerile după planul de la meditaţii, la ultima compunere am folosit multe epitete, aşa cum trebuia să facem. Cred că o să contest nota", spune nemulţumit Mihai. Nici colega băiatului, Miruna, nu a fost de acord cu modul în care a fost notată la examenul de la limba română, la care a obţinut totuşi o notă bună, 9,35. „Nu înţeleg de ce am luat atât de puţin. Mă aşteptam la o notă de peste 9,60. M-am uitat peste barem: la gramatică am făcut bine, la compuneri am respectat cerinţele. Vreau să fac contestaţie, dar mi-e frică să nu mi se scadă nota".

Nemulţumiţii au depus contestaţii

Nemulţumiri au fost şi la Şcoala „Nicolae Titulescu" din Bucureşti. „Am luat 8,80 la română şi tot cam atât la matematică, trebuia să iau mai mult. Media de gimnaziu o am mare. Voiam să merg la un liceu bun, dar acum nu ştiu ce şanse o să mai am. O să fac contestaţie şi mă gândesc să fac o reclamaţie şi la minister", spune o absolventă de la Şcoala „Nicolae Titulescu" din Bucureşti.

Luni se afişează rezultatele finale

Contestaţiile se vor rezolva în weekend, iar notele finale se vor afişa pe 27 iunie. Tot atunci rezultatele vor fi centralizate şi publicate online, anunţă reprezentanţii Ministerului Educaţiei. În perioada 29 iunie- 5 iulie, absolvenţii de gimnaziu trebuie să completeze fişele de înscriere la liceu, iar pe 13 iulie vor afla unde vor învăţa în următorii patru ani. 

"La examene, subiectele au fost de nivel mediu. Orice elev, dacă învăţa la şcoală, putea să treacă bine de Evaluare."
Elena Mihalcea
elevă

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite