Economia nefiscalizată reprezintă 25% din PIB

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, spune că producţia rurală nu aduce venituri bugetare, deşi beneficiază de serviciile statului. Şeful băncii centrale a declarat că România nu şi-a rezolvat problemele structurale, iar economia nefiscalizată – provenită mai ales din agricultură – reprezintă 25% din PIB.

Nivelul ridicat al impozitării muncii şi legislaţia românească descurajează activitatea economică şi încurajează evaziunea fiscală, ceea ce face ca programele sociale să fie din ce în ce mai greu de finanţat. Aceasta este opinia guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, transmisă în cadrul Formului Financiar 2010, de la Bucureşti.

Citiţi şi:

Isărescu: Probabil că România va majora taxele, dar până atunci trebuie extinsă baza de impozitare
Isărescu: Imobilele construite în ultimii ani nu sunt frumoase

Lărgirea bazei de impozitare

Oficialul a subliniat că România are aceleaşi probleme de pe vremea când ocupa funcţia de premier.

„După zece ani discutăm aceleaşi lucruri (...) despre sporirea încasărilor la buget. Avem vreo 25% economie nefiscalizată, care provine vine din producţia rurală, din economiile naturale", a spus Isărescu. El a adăugat că persoanele din mediul rural care încasează ajutoarele de stat nu pot lucra decât la negru, pentru că sunt condiţionate să nu aibă un loc de muncă. Isărescu a amintit că s-a plecat, din anii 90, de la 2,2 plătitori de taxe şi impozite la un beneficiar, incluzând pensionari, şomeri şi persoane cu dizabilităţi. În prezent, raportul este de 0,8 plătitori la un beneficiar.

„Un echilibru financiar nu se poate face decât prin îmbunătăţirea raportului. Altminteri, impozitarea sau contribuţiile devin copleşitoare, dărâmă economia", a subliniat şeful băncii centrale. Veniturile fiscale s-au ridicat, în 2009, la numai 17,5% din PIB. Potrivit guvernatorului, politicile privind reformele structurale au fost amânate după intrarea în UE, inclusiv în perspectiva anilor electorali 2008-2009.

Cu problema alegerilor s-a confruntat însuşi Isărescu. „Când am vrut să fiscalizez pământul mi s-a spus că nu se poate, că e an electoral", a adăugat şeful BNR.

Soluţie: eliminarea excepţiilor de taxare

Guvernatorul BNR vede ca probabilă majorarea taxelor în următorii ani, dar aceasta nu va aduce venituri suplimentare decât în condiţiile extinderii bazei de impozitare şi eliminării excepţiilor de taxare. „Dacă nu se fac aceste lucruri, majorarea impozitelor este o soluţie temporară şi, până la urmă, ajungi tot la tăierea cheltuielilor", a spus Isărescu. El a transmis că, în acest moment, soluţia optimă este reducerea cheltuielilor, prin scăderea pensiilor şi a salariilor în sistemul public.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite