Celulele stem, soluţie pentru îmbătrânirea vederii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa 30 la sută din persoanele de peste 60 de ani prezintă riscul de a-şi pierde vederea din cauza degenerescen­ţei  maculare. Potrivit cercetătorilor, acest lucru ar putea fi împiedicat cu ajutorul celulelor stem.

Degenerescenţa maculară reprezintă cea mai frecventă cauză de pierdere a vederii la persoanele de vârsta a treia şi se caracterizează prin apariţia unor leziuni la nivelul maculei (porţiune a retinei responsabilă de vederea centrală, focalizându-se pe detalii).

Aceste leziuni au aspectul unor pete de culoare neagră şi apar în mijlocul câmpului vizual. Prin urmare, vederea centrală devine înceţoşată. Degenerescenţa maculară este mai frecventă la femei decât la bărbaţi şi debutează după vârsta de 50 de ani. Cele mai expuse sunt persoanele care au în familie cazuri de degenerescenţă maculară, cele care suferă de boli cardiovasculare, obezii şi fumătorii.

În stadiile de început, această afecţiune se manifestă prin câteva semne distincte, precum: perceperea distorsionată a obiectelor din jur, necesitatea unei lumini mai puternice la citit şi imposibilitatea de a distinge faţa persoanelor aflate la o distanţă apropiată. Deşi în timp persoana în cauză începe ­să-şi piardă vederea centrală, ­aceasta nu orbeşte în totalitate, deoarece vederea periferică nu este afectată.

Formauscată, mai puţin severă

Circa 90 la sută din persoanele care suferă de degenerescenţă maculară prezintă forma uscată sau nonexudativă a bolii. Explicaţia ­este că, pe măsură ce înaintăm în vârstă, ţesutul maculei se subţiază şi devine vulnerabil. Forma uscată de boală este mai puţin severă în comparaţie cu cea umedă sau exudativă.

În plus, prima are o evoluţie cronică, ceea ce înseamnă că pierderea vederii se produce lent. Însă, în cazul degenerescenţei umede, care afectează aproximativ 10 la sută din persoanele bolnave, pot apărea leziuni permanente la nivelul maculei în doar câteva săptămâni sau chiar în câteva luni.

Transplantul  poate reda vederea

De-a lungul anilor, cercetătorii au încercat să găsească diverse tratamente prin care să stopeze procesul de atrofiere maculară, dar fără succes. În anul 2009, oamenii de ştiinţă britanici de la Colegiul Universitar „King", în colaborare cu medicii de la Spitalul Oftalmologic „Moorfields", au folosit celule stem pentru a reda vederea cobailor orbi.

Cu ajutorul unei membrane artificiale, cercetătorii au introdus în spatele retinei cobailor celule-stem. La scurt timp, s-a observat că celulele distruse au fost înlocuite cu celulele stem, iar vederea cobailor s-a îmbunătăţit. În general, celulele stem au capacitatea de a se transforma în orice tip de celule şi, de aceea, pot fi utilizate la regenerarea sau la repararea ţesuturilor deteriorate.

De asemenea, specialiştii susţin că prin implantarea celulelor stem poate fi prevenită distrugerea fotoreceptorilor (celule din maculă care transformă lumina în impulsuri electrice). Deşi transplantul cu celule stem se află la stadiul de experiment, există şi clinici care fac astfel de proceduri.  

Injecţiile pot «ţine» boala în loc

În prezent, persoanele cu degenerescenţă maculară se pot trata cu ajutorul injecţiilor numite „Avastin" care au rolul de a stopa boala sau de a ameliora vederea. De asemenea, paliativ se pot folosi metode terapeutice care vizează încetinirea procesului de instalare a bolii: chirurgia laser şi terapia ­fotodinamică. Aceste metode folosesc lumina focalizată pentru a încetini scurgerile anormale de lichid din vasele de sânge care vascularizează macula.

Specialistul nostru
Dr. Sergiu Habago

specialist
celule stem


Vă pot confirma că în Uniunea Europeană nu este ­acceptată terapia cu celule stem în degenerescenţa maculară. În urma unei simple căutări pe ­Google, am găsit reclama unor clinici ce oferă mirajul unui tratament salvator pentru pacienţii suferind de această boală. Nu suntem în măsură să ne pronunţăm în legătură cu eficienţa terapiei, dar se poate afirma că, până în prezent, nu există studii relevante pe subiecţi umani în degenerescenţa maculară.

Există însă o serie de studii promiţătoare pe modele animale. De asemenea, utilizarea celulelor stem în degenerescenţa maculară se încadrează în sfera terapiei regenerative genice cu celule stem, iar în Uniunea Europeană aceasta ­este interzisă. Excepţie fac studiile aprobate de Agenţia Naţională de Transplant.

Evoluţie

Boala afectează mai întâi un ochi, iar după aproximativ cinci ani se extinde şi la al doilea.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite