Aparatul care face invizibile problemele de auz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din motiv că aparatele auditive sunt vizibile şi inestetice, mulţi dintre cei cu probleme de auz, dintre tineri în special, nu fac nimic pentru a corecta această deficienţă. Pentru ei există însă acum o soluţie: un dispozitiv complet ascuns.

Afectarea auzului, în diverse grade, este tot mai des întâlnită şi de la vârste tot mai tinere. De vină pentru acest fenomen este, spun specialiştii, poluarea fonică din ce în ce mai mare în societatea modernă, dar şi administrarea de medicamente cu potenţial ototoxic.

Medicina modernă vine în ajutorul persoanelor cu deficienţe de auz cu un dispozitiv sută la sută invizibil şi foarte performant. Aparatul auditiv a apărut recent pe piaţa dispozitivelor medicale din ­România, pe cea internaţională ­fiind lansat oficial pe 17 mai anul acesta.

El poate fi utilizat de persoanele cu hipoacuzie medie şi uşoară, însă recomandarea pentru acest aparat trebuie să vină ­întotdeauna de la un audiolog.

Carcasa se fabrică după ­mulajul urechii

Are o dimensiune nu mai ­mare decât cea a unui bob de cafea şi nu se compară ca performanţe cu niciunul dintre aparatele existente pe piaţă la ora actuală. Specialiştii l-au încadrat într-o clasă specială a acestor dispozitive medicale, pe care au ­numit-o IIC, acronim de la Invizibil-

În-Canal. Aparatul, mai exact carcasa acestuia, se adaptează fiecărui purtător. Pentru aceasta, se ia un mulaj al urechii, ­după care se construieşte carcasa. În interiorul acesteia se introduce partea electronică a aparatului.

În ceea ce priveşte introducerea şi scoaterea din ureche, aceste operaţiuni pot fi făcute de utilizatorul aparatului ori de câte ori doreşte să-l cureţe sau de câte ori trebuie să-i schimbe bateria. Dacă totuşi urechea are o conformaţie aparte, inserţia se poate face cu un dispozitiv special. Aparatul este invizibil pentru că se poziţionează foarte aproape de timpan, la al doilea cot al canalului urechii (vezi desen).

Nu ­distorsionează sunetele şi nu ţiuie

Nu doar dimensiunile sunt ­cele care încadrează acest aparat ­într-o categorie aparte. Tocmai pentru că se inserează foarte aproape de timpan, este eliminat pericolul apariţiei ţiuitului sau înfundării urechii, ceea ce ­face ca vocea să se audă normal.

În plus, pentru că face parte ­dintr-o clasă superioară de proteze auditive, aparatul invizibil este dotat cu un circuit foarte performant, care elimină neajunsurile aparatelor auditive clasice. Prin intermediul a două procesoare (faţă de unul, cât deţin aparatele mai vechi), acesta reduce zgomotele de fond, chiar şi pe cele dintre silabe, în timpul vorbirii, îmbunătăţind astfel capacitatea de înţelegere a cuvintelor, inclusiv în medii zgomotoase. De asemenea, noua tehnologie beneficiază şi de un program special de eliminare a ţiuitului, numit Pure Wave Feedback Eliminator.

Volumul se reglează cu telefonul mobil

Ca şi alte aparate de ultimă generaţie, dispozitivul invizibil are un sistem special de control al sunetului, care le permite purtătorilor să dea aparatul mai tare sau mai încet prin intermediul telefonului mobil. Orice mobil poate fi folosit ca o telecomandă, astfel încât reglajul volumului să fie rapid şi confortabil. Cei din jur vor crede că purtătorul protezei auditive doreşte să dea un telefon şi nu vor bănui nicio clipă că, de fapt, acesta poartă un aparat auditiv.

Aspectul protezei, un criteriu important

În România, se estimează că în jur de două milioane de oameni au nevoie de o proteză auditivă, însă numai câteva zeci de mii poartă una. Multe dintre persoanele afectate de hipoacuzie refuză să poarte un aparat auditiv din motiv că este vizibil, inestetic şi că cei din jur vor privi problema lor ca pe un handicap şi-i vor izola social. 

Specialistul nostru
Dr. Diana Badea

audiolog

Tel.: 021.311.96.23

O abilitate unică a aparatului auditiv invizibil este capacitatea de a fi ajustat de către specialistul audiolog de la distanţă, prin intermediul telefonului mobil. Până acum, purtătorul de aparat auditiv trebuia să se prezinte la cabinet pentru ajustări de rutină ori pentru verificarea aparatului. Acum, totul poate fi făcut telefonic, iar purtătorul trebuie doar să-şi sune audiologul şi să-i descrie problema apărută.

Medicul poate accesa reglajele aparatului de la distanţă, prin intermediul telefonului mobil şi astfel problema se rezolvă imediat, eliminându-se nevoia unei vizite la cabinet. Sistemul a fost creat special pentru a veni în întâmpinarea persoanelor foarte active, cu un stil de viaţă dinamic.

Statistică

Între 9 şi 12 la sută din populaţie are probleme de auz,  în diverse grade de severitate.

Preţul aparatului auditiv invizibil este de aproximativ 6.000 de lei.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite