Vase de sânge din celule stem

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea „Thomas Jefferson“ din Philadelphia au realizat vase de sânge din celule stem, o descoperire care ar putea revoluţiona chirurgia cardiacă.

În viitor, acestea ar putea înlocui versiunile artificiale ale vaselor de sânge într-un număr mare de operaţii, inclusiv în bypass-uri cardiace, conform constatărilor prezentate în cadrul conferinţei Asociaţiei Americane a Bolilor de Inimă.

Facilitează circulaţia sanguină

Operaţiile de bypass sunt intervenţii chirurgicale prin care se creează noi căi de circulaţie a sângelui ca urmare a înlocuirii arterelor îngustate sau înfundate cu alte artere sau vene prelevate de la pacient. Însă, la un număr semnificativ de persoane, vasele de sânge nu corespund, iar atunci este nevoie de unele artificiale.

Aceste vase artificiale de sânge se pot înfunda cu uşurinţă şi ar putea determina apariţia unor infecţii grave.

„Descoperirea este o soluţie pentru pacienţii care au neapărat nevoie de bypass, dar de la care nu se pot folosi propriile vase",  a declarat profesorul Chris Mason din cadrul Catederei de Medicină Regenerativă de la Universitatea din Londra.

Deocamdată, vasele de sânge din celule stem au fost testate pe animale de laborator. În viitorul apropiat, cercetătorii intenţioează să le testeze şi pe oameni.

"Descoperirea este o soluţie pentru pacienţii care au neapărat nevoie de bypass, dar de la care nu se pot folosi propriile vase."
prof. Chris Mason
Universitatea din Londra

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite