Registrul de celule stem, nefuncţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 În România se fac doar transplanturi cu celule proprii sau provenite de la donatori înrudiţi. Pentru bolnavii care au nevoie de transplant de celule de la donatori neînrudiţi există o singură soluţie: transplantul în străinătate.

Celulele stem hematopoietice care se pot preleva inclusiv din sângele periferic printr-o procedură similară donării de sânge sunt soluţii pentru boli grave precum leucemiile, cancerul osos, limfoamele Hodgkin, non-Hodgkin, Burkitt şi pentru talasemii. În multe cazuri, sursa de celule este însuşi bolnavul. Medicii îi prelevează sânge din care izolează celulele stem. Acestea sunt reintroduse în corp pentru a-i reda funcţiile normale.

O astfel de procedură se numeşte transplant autolog. Dar pentru un astfel de transplant este nevoie ca bolnavul să nu aibă o formă de boală activă şi trebuie să răspundă la formele convenţionale de tratament (chimioterapie). „Acest lucru este absolut obligatoriu, altfel, după transplant, va exista o recădere a bolii", explică medicul hematolog Zsofia Varady de la Institutul Clinic Fundeni din Capitală.

Cum se găsesc donatorii?

Potrivit medicului hematolog Zsofia Varady, 25% din cei care au nevoie de transplant de celule stem au un donator compatibil în familie, dar restul de 75% ar trebui să se adreseze registrelor de donatori pentru a găsi o persoană compatibilă.

„Dacă o ţară are un registru propriu de donatori cu minimum 3.000 de voluntari, poate avea acces şi la registrele internaţionale, crescând şansele bolnavilor de a găsi un donator compatibil", explică medicul Zsofia Varady.

În România, deşi Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem a fost lansat oficial în urmă cu un an, procedurile de transplant nu sunt încă posibile la noi în ţară. Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem ar trebui să arhiveze date despre donatori, astfel încât centrele de transplant să-i identifice mai uşor pe cei compatibili cu pacienţii lor. Pentru anul 2010, Ministerul Sănătăţii a alocat suma de 2,4 milioane de lei pentru realizarea Registrului Naţional de Celule Stem.

În urma unor campanii de informare, peste 60.000 de români şi-au arătat disponibilitatea de a deveni donatori de celule stem şi s-au înscris în Registru aproape 800 de persoane. Cu toate acestea, în momentul de faţă, cei care au nevoie de transplant de celule stem de la donator neînrudit pot fi ajutaţi doar în străinătate.

Va putea fi folosit din toamnă

Directorul executiv al Registrului Naţional de Celule Stem, medicul Cristina Berteanu, a explicat pentru Adevărul că Registrul va putea fi folosit începând cu toamna acestui an.

„Până anul acesta, nu au fost alocate fonduri pentru testările probelor de sânge şi pentru realizarea profilurilor imunologice, dar din toamnă se vor putea face transplanturi folosind donatorii din Registru", estimează directorul Cristina Berteanu.

Potrivit oficialului Ministerului Sănătăţii, în acest moment se organizează cursuri pentru personalul care va lucra în centrele de donare de celule stem şi se lucrează la un software care să permită conectarea registrului românesc la cele existente în Uniunea Europeană.

Citiţi sâmbătă în „Adevărul Sănătate“

Dosar: Dependenţa, acrobaţie periculoasă: top 10 lucruri care creează dependenţă; ce factori îi favorizează apariţia; care sunt paşii unei terapii de renunţare.
REPORTAJ: Copiii bolnavi de cancer rămân fără medici
Medicamentele generice, diferite de cele originale?
7 remedii pentru răni şi arsuri
3 greşeli care te îngraşă în timp scurt
Câtă independenţă este bună în cuplu
Ce activităţi extraşcolare i se potrivesc copilului

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite