Budapesta îi răspunde lui Băsescu: „România şi Ungaria au acelaşi interes: protejarea minorităţilor etnice“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu FOTO presidency.ro
Preşedintele Traian Băsescu FOTO presidency.ro

Ministerul ungar de Externe a reacţionat la declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, afirmând că Ungaria şi România au acelaşi interes: protejarea minorităţilor etnice.

Ambasadorul ungar în România, Oszkar Fuzes, a prezentat poziţia ţării sale Ministerului român de Externe, se arată într-un comunicat al ministerului maghiar, potrivit MTI. Fuzes a declarat că Ungaria s-a angajat în procesul menţinerii stabilităţii în regiune şi garantează drepturile omului şi ale minorităţilor etnice.

De asemenea, Ministerul ungar de Externe subliniază că Guvernul de la Budapesta a susţinut constatat doleanţele etnicilor maghiari din România, însă în mod democratic, respectând normele europene.

Reacţia Ministerului ungar de Externe vine ca urmare a unor declaraţii făcute de preşedintele Traian Băsescu, luni, în care a dat asigurări că România îşi va asuma sarcina „punerii la punct a Budapestei“. Totodată, el a avertizat că mai mulţi politicieni maghiari au depăşit limitele şi a susţinut că acest lucru nu se va mai repeta.

Luni, la Universitatea de Vară din Harghita, şeful statului a făcut referire la politica agresivă a Budapestei privind minorităţile, atât în România, cât şi în celelalte state europene unde trăiesc etnici maghiari, afirmând că Ungaria a devenit „un focar de instabilitate din punctul de vedere al tratamentului minorităţilor în regiune“.

„În România nu se va întâmpla nimic, dar în regiune politica Budapestei a început să creeze dificultăţi statelor care au minorităţi maghiare pe teritoriul lor. România îşi va asuma rolul de leadership al punerii la punct a Budapestei“, a mai spus Traian Băsescu.  

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite