Traian Băsescu: „Serbia să trateze deschis problema românilor din Valea Timocului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Tudor Iovu
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Tudor Iovu

Prezent la Universitatea de Vară din Harghita, preşedintele Traian Băsescu a vorbit despre comunităţile de români de peste hotare, arătând că „relaţia cu Serbia ar fi mult mai consistentă dacă ar trata mai deschis problema românilor din Valea Timocului“.

„E o neînţelegere şi parte din vlahi au ajuns să nu se mai recunoască a fi români. În Valea Timocului, lucrurile sunt complicate. Va trebui să existe un moment de sinceritate al vlahilor, să se decidă toţi ce sunt.“, a explicat şeful statului, adăugând că aceştia trebuie să aibă „conştiinţa propriei identităţi“, în ciuda opoziţiei Bisericii Ortodoxe din Serbia.

„Drepturile pentru minorităţi sunt o emblemă a nivelului de democraţie şi, pentru mine, este clar că Serbia şi Ucraina mai au paşi mulţi de făcut până să fie definite ca state democratice. Avantajul de a avea minoritatea recunoscută a altui stat pe teritoriul tău este uriaş, consolidează relaţia bilaterală şi fac din ţara-mamă un partener al acelui stat.“, a explicat Traian Băsescu, arătând, totuşi, că nu vrea să facă din Serbia „un cal de bătaie“.

Totodată, preşedintele Băsescu le-a cerut asociaţiilor de români din afara graniţelor să nu se mai certe între ele.

„În mod categoric, România terbuie să facă mai mult: să dăm mai multe burse, să oferim mai multe tabere pentru copiii români din jurul frontierelor şi, nu în ultimul rând, să alocăm mai mulţi bani care să ajungă unde sunt comunităţile de români. Pe de altă parte, cerem să nu se mai certe între ele asociaţiile.“, a arătat şeful statului.  

„Dacă asociaţiile ar vorbi aceeaşi limbă, ar fi mai uşor, este un lucru esenţial. Ne asumăm să facem mai mult şi dumneavoastră vă cerem solidaritatea asociaţiilor, nu contopirea. Dar vorbiţi aceeaşi limbă şi daţi Guvernului încredere că proiectele pe care le finanţează sunt funcţionale şi îi reprezintă pe români, nu au ca obiectiv doar propriile interese de asociaţie, mai mici sau mai mari.“, a conchis Traian Băsescu.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite