UPDATE DNA cere începerea urmăririi penale pentru deputatul Ovidiu Silaghi, acuzat că a luat mită 200.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a solicitat luni-  urmare a solicitării făcută de procurorii anticorupţie- Camerei Deputaţilor declanşarea procedurii în vederea formulării cererii de începere a urmăririi penale faţă de Ovidiu Silaghi. Acesta  este acuzat pentru trafic de influenţă, faptă pe care ar fi comis-o în perioada în care a fost ministru al Transporturilor şi prin care l-ar fi favorizat pe Nelu Iordache.

UPDATE  Deputatul PNL Ovidiu Silaghi declară că este nevinovat deoarece nu a cerut şi nu a primit niciodată foloase necuvenite de la omul de afaceri Nelu Iordache şi nu a influenţat şi nu a intervenit în niciun fel în privinţa executării sau ne-executării plăţilor din contractul Arad-Nădlac.

„Nu am influenţat şi nu am intervenit în niciun fel în impiedicarea rezilierii contractului Arad-Nădlac deţinut de firmele domnului Nelu Iordache. Nu am cerut şi nu am primit niciodată foloase necuvenite (bani sau alte bunuri sau servicii) de la Nelu Iordache sau vreunul din interpuşii săi, în niciun scop, şi nu am intervenit în executarea sau ne-executarea plăţilor din acest contract sau oricare altul“, afirmă Silaghi, într-un comunicat de presă.

El adaugă că este convins că în timp se va dovedi că este "întrutotul nevinovat şi că aceasta a fost o manevră politică a lui Traian Băsescu".

UPDATE Omul de afaceri Nelu Iordache a dat o declaraţie la DNA, în dosarul lui Ovidiu Silaghi, în care susţine că i-ar fi dat acestuia 200.000 de euro, pentru a nu-i fi reziliate contractele, şi că fostul ministru al Transporturilor ar fi folosit un aparat de bruiaj contra interceptărilor.


În actele anchetatorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) din acest dosar se arată că Nelu Iordache a dat o declaraţie amplă referitoare la relaţia sa cu fostul ministru Silaghi.


„Când am ajuns la Silaghi Ovidiu acasă, i-am spus acestuia motivul pentru care am venit. Din ce am observat, ştia că urmează să vin la el şi ştia şi de problema rezilierii (contractelor dintre Romstrade şi CNADNR - n.r.). Încă înainte de a începe discuţia, Silaghi Ovidiu a pornit un aparat de bruiaj. După ce i-am spus pentru ce am venit, şi i-am zis că am banii la mine, precizându-i şi cuantumul sumei, mi-a zis că este ok şi m-a pus să pun banii pe o masă din cameră. În continuare, ne-am mutat în altă cameră, unde era şi ŞR, unde Silaghi Ovidiu mi-a spus că va lua legătura cu PM a doua zi dimineaţă pentru anularea rezilierii şi am băut un pahar de vin. Întâlnirea a durat aproximativ 40 minute“, le-a declarat Iordache procurorilor anticorupţie, citat de Mediafax.


Omul de afaceri a mai arătat că s-ar fi simţit şantajat de fostul demnitar atunci când acesta i-a cerut să extindă cursele aeriene, în schimbul achitării, conform calendarului, a sumelor de bani de la CNADNR, pentru lucrările de la autostradă.
 

UPDATE Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a solicitat Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenţă, potrivit unui comunicat de luni.

„Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de Silaghi Ovidiu Ioan, deputat în Parlamentul României, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată“, potrivit unui comunicat al Parchetului General.


 

„Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kovesi, a solicitat procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să sesizeze Camera Deputaţilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva deputatului Silaghi Ovidiu Ioan, pentru infracţiunea de trafic de influenţă în formă continuată, fapte despre care există indicii şi date că ar fi fost săvârşite în perioada în care acesta avea calitatea de ministru al Transporturilor”, se arată într-un comunicat de presă emis luni de DNA.

Potrivit procurorilor, în cursul anului 2012, Ovidiu Silaghi, în calitate de ministru al Transporturilor, i-ar fi pretins lui Iordache Nelu, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea, de către compania de transport aerian din grupul de firme controlate de Iordache Nelu, a unor noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinaţii din Europa „în schimbul asigurării derulării contractelor pe care SC Romstrade SRL le încheiase cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA (structură aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor) şi pentru ca plăţile intermediare să fie făcute într-un termen rezonabil”. 

Mai mult, Silaghi ar fi primit de la Nelu Iordache suma de 200.000 de euro pentru a-şi exercita influenţa asupra persoanelor cu funcţii de decizie din cadrul CNADNR în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract şi pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte.

Anchetatorii au precizat că din actele premergătoare efectuate au rezultat indicii temeinice cu privire la săvârşirea faptelor cu care a fost sesizat organul judiciar, iar pentru stabilirea corectă şi completă a situaţiei de fapt se impune efectuarea unor acte de urmărire penală.

Silaghi, nominalizat pentru funcţia de ministru al Transporturilor

Liberalul Ovidiu Silaghi a fost nominalizat în iulie pentru funcţia de ministru al Transporturilor.

Premierul Ponta declara, pe 13 august, că a discutat cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, ca, dacă preşedintele Băsescu respinge nominalizarea lui Ovidiu Silaghi ca ministru al Transporturilor, să fie înaintată imediat o altă propunere, opinând că probabil îi face un „dosar” celui nominalizat.

Prim-ministrul a arătat că a discutat şi cu Ovidiu Silaghi, iar în cazul în care nominalizarea este respinsă, coaliţia de guvernare va face imediat o nouă nominalizare, care, conform Constituţiei, nu mai poate fi respinsă de preşedinte.

Ponta a spus că liderii USL au luat în calcul posibila respingere a lui Ovidiu Silaghi, dar nu au discutat încă despre persoane concrete pentru o nouă nominalizare.

Întrebat dacă ştie că preşedintele Băsescu ar deţine anumite informaţii cu privire la Silaghi, Ponta a replicat că „probabil că îi face vreun dosar domnului Silaghi”.

Întrebat dacă ştie că Ovidiu Silaghi ar fi primit o citaţie la DNA, Ponta a spus că nu are cunoştinţă de acest lucru, dar că, dacă s-a întâmplat acest lucru, probabil Silaghi va fi chemat la parchet înainte de 23 august.

Surse judiciare au declarat că Silaghi ar fi trebuit să fie citat de pe 21 august să se prezinte la DNA.

În prezent, premierul Ponta este ministru interimar al Transporturilor, iar secretarul de stat Cristian Ghibu coordonează activitatea instituţiei.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, pe 23 iulie, că va lua pe 23 august o decizie privind numirea lui Ovidiu Silaghi la Ministerul Transporturilor. Potrivit preşedintelui, mandatul interimar la Transporturi expiră la 25 august, dar această dată pică duminică. El a subliniat că, în consecinţă, va lua pe 23 august o decizie legată de Silaghi.

Nelu Iordache, trimis în judecată pentru deturnare de fonduri

Nelu Iordache, administratorul firmei Romstrade, a fost trimis în judecată la sfârşitul lunii aprilie, în dosarul privind deturnarea fondurilor pentru primul tronson din autostrada Nădlac - Arad, de aproximativ 22 de kilometri, fiind acuzat de delapidare, fals în înscrisuri, spălare de bani şi înşelăciune.

Procurorii arată, în rechizitoriul trimis instanţei, că Nelu Ioardache ar fi schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia sumei de 31.519.960 de lei, reprezentând o parte din avansul încasat de la CNADNR SA de firma administrată de acesta pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac - Arad, de aproximativ 22 kilometri, lucrarea fiind finanţată în proporţie de 85 la sută din fondul de coeziune al Uniunii Europene. SC Romstrade SRL era societate lider a asocierii Romstrade SRL - Monteadriano Engenharia E Construcao SA - SC Donrep Construct SRL care a încheiat contractul cu CNADNR SA.

Anchetatorii au arătat, în documentul citat, că suma de 31.519.960 de lei încasată de la CNADNR SA „a fost utilizată, în realitate, pentru achitarea unor datorii restante ale societăţii Romstrade SRL, pentru a susţine societăţile din grupul de firme pe care Nelu Iordache le controla în mod direct sau prin persoane interpuse, precum şi în scop personal, după retragerea unor sume în numerar”.

Astfel, banii destinaţi construcţiei primului tronson de autostradă au fost folosiţi de Nelu Iordache pentru achitarea unor datorii în valoare de 9.724.780 de lei ale societăţilor în care acesta era direct interesat, „între care o companie de transport aerian (Blue Air, n.r.), plăţi făcute în baza unor contracte ce nu au legătură cu derularea contractului pentru autostradă”.

Nelu Iordache în interceptările de la dosarul său: „ministrul Transporturilor, un impotent”

Patronul Romstrade, Nelu Iordache, a încercat să facă presiuni asupra „persoanelor decidente” pentru a împiedica rezilierea contractului cu CNADNR. Ministrul Transporturilor Ovidiu Silaghi, deşi s-ar fi declarat de partea lui Iordache susţinând că rezilierea este ilegală, ar fi evitat totuşi să intervină în favoarea Romstrade. Din acest motiv, Nelu Iordache l-a numit “impotent”. Iordache a fost interceptat în timp ce discuta cu Adrian Thiess, consultantul său:        

Iordache Nelu:  “Vorbeşte cu ăsta, că expunerea pe Romstrade  acum, luată la zero, este de vreo 370 milioane de euro! Ăştia mă enervează şi dacă mă enervează le dau pe faţă expunerea şi îi…”
Thiess Adrian:  Da.
Iordache Nelu: Hidro este mic copil pe lângă ce facem noi acum!
Thiess Adrian:   Pe cuvântul meu.
Iordache Nelu: Ştiu asta! Îi mănâncă în fund.
Thiess Adrian:   Eşti nebun?
Iordache Nelu: Am fost la ministrul transporturilor şi mi-a spus: Nu e problema mea, e problema lui Pop pentru că el a semnat şi oricum, eu nu semnez acea dispoziţie de reziliere pentru că e ilegală! Dar e treaba lui, răspunde el!
Thiess Adrian:  Ai vorbit cu ministrul?
Iordache Nelu: Da, dar ăla e impotent. A spus:  ştiu asta, dar ce să fac eu? Nu e decizia mea, e la Pop, care Pop e cu Ponta”.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Victor Ponta: „Facem o altă nominalizare dacă nu este în regulă Silaghi”

Prim-ministrul României, Victor Ponta, a declarat marţi seara, în cadrul unei emisiuni de televiziune că, nominalizarea lui Ovidiu Silaghi pentru funcţia de ministru al Transporturilor nu a fost respinsă, pentru că dacă acest lucru se întâmpla, liderul de la Palatul Victoria ar fi făcut o altă propunere.

PNL: „Menţinem nominalizarea lui Silaghi la Transporturi“. Liberalii prezintă realizările „ministrului fără bilanţ“

Liberalii îl susţin în continuare pe Ovidiu Silaghi pentru postul de ministru al Transporturilor, în ciuda faptului că preşedintele Traian Băsescu a criticat modul în care acesta a condus ministerul în Guvernul Ponta I.

Nelu Iordache, interceptat. Cum a mituit demnitari şi funcţionari publici

Procurorii DNA au interceptat mai multe discuţii telefonice, din care reiese că Nelu Iordache a mituit funcţionari de la CNADNR şi a încercat să intervină pe lângă înalţi oficiali pentru a evita rezilierea contractului pentru autostradă.

Nelu Iordache a fost trimis în judecată. Procurori DNA: Iordache a folosit banii pentru autostrada Nădlac-Arad pentru a plăti datoriile firmelor sale

Nelu Iordache, administratorul firmei Romstrade, a fost trimis în judecată, luni, în dosarul privind deturnarea de fonduri pentru primul tronson din autostrada Nădlac - Arad, de aproximativ 22 de kilometri, fiind acuzat de delapidare, fals în înscrisuri, spălare de bani şi înşelăciune.

Nelu Iordache acuzat de încă o înşelăciune, în valoare de 15 milioane de euro

Procurorii DNA au extins ancheta în cazul lui Nelu Iordache, în urma unei plângeri făcute de Banca Comercială Română privind o înşelăciune de aproximativ 15 milioane de euro în legătură cu lucrările la tronsonul de autostradă Nădlac - Arad, au declarat joi surse judiciare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite