Ordinul Arhitecţilor Bucureşti: „Pasajul rutier Piaţa Presei este inutil funcţional şi fundamental nociv. PMB are o atitudine ostilă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piaţa Presei Libere din Bucureşti ar fi puternic afectată negativ de pasajul subteran FOTO Adevărul
Piaţa Presei Libere din Bucureşti ar fi puternic afectată negativ de pasajul subteran FOTO Adevărul

Ordinul Arhitecţilor din România - filiala Bucureşti a trimis un comunicat de presă prin care anunţă încă o dată poziţia de contestare a PUZ-ul Pasajul Piaţa Presei Libere, proiect prin care se amenajează una dintre cele mai cunoscute intersecţii din Bucureşti. OAR este de părere că proiectul este inutil şi că va aduce modificări negative atât din punct de vedere arhitectural, cât şi din cel al mediului.

Ordinul Arhitecţilor Bucureşti solicită public Consiliului General al Municipiului Bucureşti să respingă Planul Urbanistic Zonal Piaţa Presei Libere, sector 1, Pasaj rutier subteran, în condiţiile în care proiectul va fi supus votului în şedinţa de Consiliu General de miercuri, 28 august.

Reprezentanţii Ordinului sunt de părere că proiectul este inutil funcţional şi fundamental nociv în raport cu zona cea mai importantă a Şoselei Kiseleff, cea care leagă Piaţa Presei Libere cu Piaţa Arcului de Triumf. OAR şi-a expus poziţia, de altfel, în nenumărate scrisori trimise către municipalitate. 

"OAR Bucureşti a prezentat, conform legii, argumentele pentru care consideră ca acest proiect nu este oportun pentru dezvoltarea Capitalei amintind că bugetul anual de peste un miliard de euro al Primăriei Capitalei ar putea fi utilizat pentru realizarea altor proiecte, cum ar fi centura Bucureştiului precum şi în numeroase proiecte de consolidare a fondului locativ vechi sau de dezvoltare a spaţiilor publice", se arată în comunicatul emis către "Adevărul".

OAR: Primăria Capitalei nu are nicio disponibilitate pentru dialog 

Arhitecţii sunt de părere că, deşi oficial este afişată transparenţa, Primăria Capitalei ar avea o atitudine ostilă care, drept răspuns în faţa scrisorilor trimise, a afimat că “decizia asupra formei finale a proiectului aparţine autorităţilor ce deţin competenţa legală”. Potrivit OAR, acest răspuns ar dovedi că, de fapt, PMB nu are nicio disponibilitate pentru dialog.

”Deşi utilitatea de principiu a consultărilor pe parcurs şi a dezbaterii publice este de netăgăduit, în practică ea este anulată – şi nu numai în acest caz – de atitudinea ostilă a Primăriei Municipiului Bucureşti care, afirmând că <<decizia asupra formei finale a proiectului aparţine autorităţilor ce deţin competenţa legală>>, dovedeşte că, de fapt, nu are nici o disponibilitate pentru dialog”, se arată în comunicatul citat.

Reprezentanţii Primăriei Capitalei, din păcate, nu au putut fi contactaţi pâna la publicarea articolului.

Redăm mai jos expunerea detaliată a OAR Bucureşti trimisă Primăriei Capitalei, în care se prezintă argumentat poziţia arhitecţilor faţă de acest pasaj rutier.

Expunerea OAR Bucureşti în privinţa PUZ-ului Pasajul Rutier Piata Presei Libere


 

Pe aceeaşi temă:

ONG-uri: Pasajul rutier Piaţa Presei este inutil şi va creşte poluarea. PMB: Pasajul rezolvă problema aglomeraţiei în nordul oraşului

Scrisoare către prim-ministru

Tu vrei pasajul rutier subteran de la Piaţa Presei? Bucureştenii, invitaţi la dezbatere publică, marţi

Pasaj rutier subteran de 18 milioane de euro la Piaţa Presei Libere. Când vor începe lucrările

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite