Protest împotriva lui Patapievici la Timișoara: “A spus că Eminescu este un cadavru politic” FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest anti-Patapievici la Timișoara
Protest anti-Patapievici la Timișoara

Un grup de profesori și revoluționari, alături de susținători PSD-iști și PRM-iști din Timișoara, l-au așteptat pe Horia Roman Patapievici cu un protest în fața Universității de Vest

Scriitorul Horia Roman Patapievici, președintele Institutului Cultural Român, a primit titlul de Doctor Honoris Causa a Universității de Vest din Timișoara. În fața universității, Patapievici a fost întâmpinat de un grup de protestatari, care au afișat mesaje și bannere împotriva acestuia.



GALERIE FOTO

Inițiativa aparține profesoarei universitare Viorica Bălteanu, alături de reprezentanții revoluționarilor care protestează în Piața Victoriei, dar și suținători ai PSD și PRM. “Primul rector ales a Universității de Vest s-a numit Eugen Todoran, care a fost un eminescolog de elită. Este inadminsibil ca urmașii lui să acorde titlul de Honoris Causa unui om care s-a pronunțat despre Eminescu că este un cadavru politic care trebuie înlăturat cât mai urgent din cadrul poporului român, pentru că îl împiedică să se integreze în Uniunea Europeană”, a spus revoluționarul Lorin Fortuna, președintele Asociației Victoria.

Îi reproşăm lui Patapievici că a călacat în picioare istoria României. Nu există vreo persoană care să-i urască atât pe români şi valorile noastre ca Patapievici”, a declarat profesoara Viorica Bălteanu, inițiatoarea protestului.

Horia Roman Patapievici s-a oprit în fața celor care îl contestă și a intrat în dialog cu ei. Pentru că se aștepta la acest protest, Patapievici a venit pregătit cu textul din carte care se referă la Eminescu, pe care l-a citi manifestanților.  

“Nu ați citit textul meu. Ați citit alți antisemiți, legionari sau naționaliști, care au complotat acest lucru. Am la mine textul pe care l-am scris în 2002. Am spus că <Eminescu joacă rolul unui cadavrului din debara>. El joacă acest rol pentru tinerii care doresc să își facă un nume binevăzut în afară. Mi-am permis să vorbesc în numele tinerilor. Eminescu nu mai este de actualitate pentru progresiști. Dar sunt sigur că nu ați citit cărțile mele, iar dacă ați citit ceva, nu ați înțeles nimic”, a spus Horia Roman Patapievici.

Primul titlul de Doctor Honoris Causa

După ce a primit titlul de Doctor Honoris Causa, Horia Roman Patapievici a vorbit celor prezenți în Aula Magna despre Eminescu, dar și despre "călduroasa" primire din fața universității.

"Am vrut să intru în dialog cu ei. Am văzut un mesaj cu <jos mafia>, iar alături de Băsescu și Ceușescu se afla și numele meu. Singurul lucru reconfortant a fost că era și numele lui Mircea Mihăieș. Despre cei care au protestat aș spune că nu înțeleg nimic. Nu înțeleg nimic pentru că nu citesc. Am elucidat chestiunea Eminescu, am venit cu articolul în care eu spuneam tocmai contrariul a ce mi se atribuie. Nu am putut să conving pe nimeni. <Omul recent> a fost interpretat ca un manifest împotriva lui Dumnezeu. Ea se încheie cu cuvântul <nihil sine Deo>…Nimic fără Dumnezeu. Prin urmare ce poți să spui unor oameni care duc răstălmăcirea până acolo încât îți pun în gură lucruri contrare cu ce ai spus tu", a spus Patapievici.

Protest anti-Patapievici la Timișoara

Patapievici a declarat că este onorat de acest titlu universitar, mai ales că este primul de acest gen din viața sa. "Prima conferință pe care am ținut-o vreodată a fost la Timișoara. Primul titlu de Doctor Honoris Causa e tot de la Universitatea din Timișoara. Laudelor nu le rezistă nici timpul așa că trebuie să te smerești adânc atunci când lumea te laudă. E o bucurie să fiu integrat în acestui alma mater extraordinar care este Universitatea de Vest. Sunt onorat", a declarat Patapievici.

"România s-a schimbat enorm și în bine. Cine ar fi crezut în 1990 că vom ajunge în miezul europei, instituțional și militar. Stăm foarte bine", a mai spus Patapievici.



GALERIE FOTO

"Exprimă tot ceea ce intelectualitatea democrată românească gândea în acei ani"

Despre protestul împotriva lui Horia Roman Patapievici s-a pronunțat și Marcel Tolcea, directorul Muzeului de Arte din Timișoara. Acesta a postat pe blogul său textul cu titlul “Despre docți și semidocți”, din care spicuim:

La categoria ”protestăm fără să citim” intră inclusiv inițiatoarea proiectului, Doamna prof. dr. Viorica Bălteanu care, de fapt, nu are ceva anume cu Patapievici, ci cu doamnele profesor Otilia Hedeșan și Adriana Babeți. Dar asta e o altă problemă care, probabil, se va regla în justiție. Așa că, sub pretextul unor fragmente din publicistica din anii 1990-1995, i se reproșează lui H.-R. Patapievici un antiromânism visceral și de cea mai joasă speță.

Horia Roman Patapievici, Doctor Honoris Causa Univ. de Vest

Desprinse din context, citatele sunt virulente, doar că ele exprimă tot ceea ce intelectualitatea democrată românească gândea în acei ani, când neocomunismul și Securitatea se întorseseră cu mare pompă în originala noastră democrație. Numai că aici e o problemă: Dna Bălteanu a fost, în acei ani, când adepta ”Vetrei românești”, când simpatizantă ”România Mare”. Din perspectiva vadimismului cu iz de de ițari, s-ar cuveni să îi întrebăm pe semnatari dacă nu cumva Cioran ar trebui dat afară cu șuturi din cultura română pentru Schimbarea la față a României!”.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite