GALERIE FOTO Primul magazin din ţară cu produse tradiţionale ţigăneşti se deschide la Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turiştii vor putea cumpăra de aici costume tradiţionale, ibrice sau cazane făcute de meşteşugarii romi, dar şi păpuşa rromanes, gândită pentru ca micuţii să se obişnuiască de mici cu cei din etnia rromă şi să nu-i mai perceapă ca pe oameni de care să se sperie.

Agitaţie mare la Casa Regală de la Sibiu. După ce au dat probă de cartea recordurilor cu cea mai mare mâncare ţigănească, romii se pregătesc acum să inaugureze, cu mare fast, primul magazin din ţară şi din Europa cu produse tradiţionale ţigăneşti.

„Ideea a venit pe fondul lipsei de obiecte tradiţionale cerute de oamenii care ne-au vizitat. Am vrut să aibă unele suveniruri, însemnele Casei Regale, să le ofere drept cadouri, vreau să aibă o amintire că au trecut prin comunitate, aşa cum oamenii merg în Franţa şi îşi iau un turnuleţ Eiffel”, spune Dorin Cioabă, fiul autointitulatului rege al romilor, Florin Cioabă, şi totodată preşedinte al Tribunalului Romilor de la Sibiu.

De la costume la ibrice de cafea

Turiştii vor putea cumpăra de aici costume tradiţionale, ibrice sau cazane făcute de meşteşugarii romi, dar şi păpuşa rromanes, gândită pentru ca micuţii să se obişnuiască de mici cu cei din etnia rromă şi să nu-i mai perceapă ca pe oameni de care să se sperie.

„Dacă copiii vor avea o păpuşă ţigancă nu mai percep ţiganii ca pe o ameninţare”, spune Dorin Cioabă. Păpuşa va putea fi cumpărată cu 100 de lei, iar în prezent se lucrează şi la varianta din porţelan, care va avea un preţ mai mare.

Special pentru ca magazinul să fie aprovizionat în permanenţă, Dorin Cioabă spune că a creat şi un atelier de croitorie unde zece femei de etnie rromă să coase rochii, ştergare sau steguleţe.

„Ajutăm la crearea de locuri de muncă, femeile noastre nu au şcoală, sunt casnice, au fost învăţate să coase, să lucreze”, spune Dorin Cioabă.

Fustele vor fi atât pentru doamne şi domnişoare, cât şi în miniatură, pentru păpuşi.

„Modelul va fi cel tradiţional, dar o să fie şi modernizat ceva dacă va trebui dar nu pierdem nimic din tradiţie. Ceva mai modern, dat tot în stilul nostru. La culori, roşul, verdele şi albastrul vor fi pe primul plan, facem legături şi cu steagul tradiţional romanes, cu verdele şi albastrul”, spune Sighişoara Cioabă, soţia prinţului Dorin Cioabă, cea care se va ocupa de coordonarea atelierului de croitorie.  



Vor standuri cu produse ţigăneşti în mall-uri

Odată pornită afacerea, Dorin Cioabă are planuri mari. Spune că îşi doreşte ca, pe viitor, să amplaseze standuri cu produsele tradiţionale rromanes şi în marile mall-uri din ţară, iar atelierul de prodcţie de la Sibiu să crească.

 „În câţiva ani de zile, să fie o industrie, să putem să livrăm la nivelul întregii ţări şi, de ce nu, şi în afara ţării, să fie un brand al Casei Regale”, mai spune Dorin Cioabă.

Tot la capitolul planuri de viitor, reprezentanţii Casei Regale de la Sibiu includ deschiderea unui restaurant cu specific romanes, dar şi lansarea, la 1 iunie, a primei ciocolate pentru copiii romi.

Program şi preţuri

Magazinul va fi deschis în fiecare zi de la 8 dimineaţa la 8 seara, iar cumpărătorii scot din buzunar 200 de lei pentru o bluză tradiţională, 400 de lei pentru o fustă, un ibric de cafea poate fi cumpărat cu 70 de lei, un mini-cazan de ţuică cu 300 de lei iar un set de ceşti de cafea din porţelan cu 250 de lei.

   

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite