Minerii de la Băița au protestat 48 de ore în subteran (FOTOGALERIE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce au muncit două luni fără a fi remunerați, 80 de salariați de la mina de molibden de la Băița, din Bihor, refuză să iasă la suprafață, până când investitorul suedez nu le plătește datoriile

VEZI  AICI POZE ÎN EXCLUSIVITATE DIN SUBTERAN

CITEȘTE ȘI

Optzeci de mineri protestează la cinci sute de metri în subteran, la mina Băița

Minerii de la mina Băița nu au bani de pâine de mai bine de două luni

De mai bine de două luni, Daniel Sandu Miron, în vârstă de 37 de ani, nu mai are din ce să își întrețină familia, deși și-a petrecut fiecare zi la muncă. Firma Mineral Mining, cu capital privat suedez, nu i-a mai plătit salariul, din decembrie 2009. Ortacul muncește de șapte ani în mina de molibden de la Băița, din județul Bihor. Are un singur fiu, în vârstă de 12 ani, pe care îl crește dintr-un salariu de 1.400 de lei, primit după șase ore de muncă pe zi, la adâncime, în umezeală. „Rata la garsonieră este de 500 de lei pe lună. Ne descurcăm foarte greu", a declarat pentru Adevărul de Seară, ediția de Oradea, Daniel Sandu Miron, unic întreținător al familiei.



Minerii au dormit pe cârpe

Minerul Filip Ioan a dormit pe cârpe

Povestea lui este aceeași cu cea a colegilor săi, 170 de salariați ai minei preluate de un investitor suedez, în decembrie 2008. De două luni niciunul nu și-a primit salariul, de la director la ortac. „Per Goran Carlsson, reprezentantul unicului asociat, Dacian Mining, ne-a trimis marți seară un e-mail prin care ne anunța că este în negocieri cu un nou posibil investitor, tot din Suedia. Acesta nu intenționează să închidă mina sau să sisteze activitatea minei", a spus Dorel Jude, director general al firmei Mineral Mining - titularul licenţei de exploatare minieră în perimetrul Băiţa Bihor. Acesta a spus că ține legătura cu Per Goran Carlsson prin telefon și e-mail și că acesta nu a anunțat, deocamdată, plata salariilor restante.

Protest disperat, la adâncime

Potrivit lui Alexandru Iștoc, liderul de sindicat al minerilor, administratorul suedez le datorează salariaților și statului român, peste 150.000 de euro. Disperați că vor rămâne și fără salariile restante, și fără locuri de muncă și ajutor de șomaj, 80 de mineri s-au blocat miercuri dimineață în mină, la 500 de metri în subteran. Ceilalți, care lucrează la suprafață, au protestat afară. „Nu ieșim din mină până nu ni se plătesc salariile", a spus joi Daniel Sandu Miron. „Unii dintre noi au dormit în mină pe cârpe sau și-au petrecut toată noaptea treji, în picioare. Am stat aici în condiții mai rele decât pușcăriașii", a spus, cu lacrimi în ochi, minerul Tripp Nelu, în vârstă de 52 de ani.



Minerii au primit alimente și apă de la liderul de sindicat și de la primărie

Potrivit protestatarilor din subteran, înainte de preluarea minei de către investitorul suedez, ortacii care lucrau la adâncime erau mai bine plătiți decât acum, când salariilor lor nu depășesc 1.500 de lei. Simoc Barna, un miner în vârstă de 42 de ani, tatăl a nouă copii, crede că investitorul suedez nu se va mai întoarce în țară, pentru a-și plăti datoriile. „S-a comportat cu noi ca și cum am fi într-un stat din Africa. Dacă era civilizat ne trimitea în șomaj", a spus Simoc Barna.


Minerii dorm de două zile în subteran Minerul Daniel Sandu Miron lucrează de șapte ani la Mina Băița

De mai bine de două luni de zile minerul Daniel Sandu Miron nu mai are cu ce să-și întrețină familia

Expuși pericolelor

O tură nomală de lucru, în mina de molibden de la Băița, este de șase ore pe zi. „Cei 80 de mineri blocați în subteran sunt supuși unui stres fizic și psihic extraordinar, care le pot înrăutăți afecțiunile cronice. Dacă au apă, alimente și căldură, nu există riscuri mari, pentru cei sănătoși", a spus medicul Emil Boțcău din cadrul Serviciului de Ambulanță Bihor. Până joi seară, niciunul dintre minerii din subteran nu a necesitat asitența medicală a personalului de la ambulanță, prezent la Băița, în caz de urgență. Alexandru Iștoc, liderul de sindicat, cel care le-a asigurat minerilor hrană și apă, a subliniat că majoritatea ortacilor suferă de reumatism, din cauza umezelii din mină.



Mina de la Băița se confruntă cu probleme financiare

image

Salariații Mineral Mining au spus că, dacă ei părăsesc mina, în trei zile aceasta sa va inunda, devenind impracticabilă.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite