Exclusiv/ Mogulii asfaltului au încasat pe metrul de şosea cât pe metrul de pistă olimpică de atletism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mogulii scot bani buni de la stat pentru asfaltări penibile
Mogulii scot bani buni de la stat pentru asfaltări penibile

În 2009, doar patru firme s-au luat din „potul" de 4,2 milioane de euro pentru asfaltarea de drumuri judeţene. Metrul de asfalt a costat şi peste 220 de euro, adică tot atât cât metrul de pistă olimpică de aletism! Pentru 2010 se pregăteşte încă un tun: asfaltul de 260 de euro metrul!

Situaţia investiţiilor realizate în 2009 de Consiliul Judeţului Galaţi relevă faptul că toate reparaţiile şi asfaltările de drumuri şi poduri au fost acaparate de patru mari firme: Vega 93 SRL (controlată de Corneliu Istrate), Tancrad (controlată de familia Stăncic), Construcţii Feroviare SA (controlată de Dorel Haiduc şi Petru Burz) şi, în fine, Drumuri şi Poduri SA Galaţi (acţionar: CJ).

CITEŞTE ŞI:

Cinci miliarde pentru maşinile „rupte” în gropi

„Groapa gropilor”, coşmarul şoferilor

Statul nu agreează Statul

Surprinzător, firma din urmă, deşi este de stat (deci nu se „aruncă" la profituri colosale) n-a reuşit să ia de la propriul stăpân (CJ) decât un singur contract, de 200.000 de euro.

Nici Construcţii Feroviare n-a luat cine ştie ce: 350.000 de euro pentru refacerea unui pod la Fârţăneşti.

În aceste condiţii, grosul banilor, adică peste 3,7 milioane de euro, au ajuns la Vega 93 şi la Tancrad SRL. Firma din urmă a câştigat „finala", cu un scor de 2,9, la 0,8. Vorbim despre milioane de euro, evident.

Însă dacă Tancrad a luat mult, Vega a lucrat de calitate. Iată un exemplu care pune pe gânduri orice om normal.
Asfaltarea drumului judeţean DJ 241 G (Brăhăşeşti-Ţepu) a fost făcută de Tancrad SRL, care a încasat circa 80.000 de euro pentru 1,4 kilometri. Adică un preţ mediu de 57 de euro pe metrul de şosea.

În acelaşi timp, Vega 93 a pus asfalt pe 1,6 kilometri din drumul judeţean (DJ 246 (la Barcea) şi a încasat 380.000 de euro. Adică aproximativ 237 de euro pe metrul de şosea! Mai mult decât metrul de pistă olimpică de atletism! Patru metri pătraţi de POLYRAN (echivalentul a un metru liniar de şosea ajung la 180 de euro (metrul părtrat este 45 de euro)


Nu este foarte clar care este diferenţa dintre cele drumuri (la prima vedere lucrarea este identică), dar cel din urmă preţ ni se pare cel puţin impresionat. Nu-i de ici, de colea, să se plătească aproape 10 milioane de lei vechi pe fiecare metru de drum de ţară acoperit cu un asfalt destul de „aproximativ".

Se poate şi mai şi !

Când să concluzionăm că Vega 93 s-a lipit anul trecut de cel mai super-contract de asfaltare (vorbind aici de lei/metru pătrat) din istorie, am descoperit una şi mai tare.

Pe anul 2010, Consiliul Judeţului a aprobat 1,1 milioane de euro pentru asfaltarea a 4,2 kilometri de drum în zona Cuca-Rediu. De data asta, suma pe metru de şosea ajunge la 261 de euro, ceea ce e cu totul alttceva faţă de „numai" 237 de euro. Rămâne de văzut doar cine va pune mâna pe „caşcaval".

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite